Black Sea Cuisine " Kuymak ( Mıhlama ) "
Türk mutfağı içersinde "Karadeniz mutfağı " kendine özgü yapısını koruyan otantik, yöresel mutfaklarımızdandır. Hiçbir mutfak kültüründen etkilenmeden, kendine özgü beslenme sistemini oluşturmuştur. Ülkemiz, yeni neslin yeme ve içme alışkanlığına rağmen; günümüz karadeniz insanının evinde, her gün karedeniz sofralarının lezzetleri değişmeksizin, eksiksiz olarak yenilmektedir.
Karadeniz bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için elverişli düzlük alanlar yoktur. Bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar altında gerçekleşir. Öncelikle iklim, Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman içinde diğer kıyı coğrafyaları ile kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratmıştır..
Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahiptir. Birçok nehrin buraya dökülmesi sayesinde balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği oldukça yüksektir. Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibidir. Balıkçılık kıyı şeridinde en önemli geçim kaynağı olduğu gibi, insanının da beslenmesinde en önemli yeri tutar.
Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahanadır. Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri olarak çorbasından kavurmasına ve dolmasına kadar karadenizde yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmezdir.
Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemeklerdir. Özellikle taze fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir. Karadenizde turşu, sebzeyi muhafaza etme şeklidir.
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her ürünü kısa zamanda geleneksel hayatınaa uydurmuştur. Özellikle mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur. Mısır, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır. Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür.
Karadeniz halkı tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir. Özellikle muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler. Muhlama dünya mutfaklarında en az fondue kadar ilgi uyandıracak bir lezzettir.
Muhlamasından mısır ekmeğine, karalahana çorbasından Laz böreğine her damağa hitap edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı tüm dünya tarafından keşfedilmeyi hak ediyor ve belli ki bir gün tam anlamıyla keşfedilecektir.
Wow, the Black Sea… Anchovy, corn, hazelnut, kale, green bean pickles... Uyyy... - Hurriyet Daily NewsKaradeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahanadır. Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri olarak çorbasından kavurmasına ve dolmasına kadar karadenizde yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmezdir.
Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemeklerdir. Özellikle taze fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir. Karadenizde turşu, sebzeyi muhafaza etme şeklidir.
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her ürünü kısa zamanda geleneksel hayatınaa uydurmuştur. Özellikle mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur. Mısır, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır. Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür.
Karadeniz halkı tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir. Özellikle muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler. Muhlama dünya mutfaklarında en az fondue kadar ilgi uyandıracak bir lezzettir.
Muhlamasından mısır ekmeğine, karalahana çorbasından Laz böreğine her damağa hitap edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı tüm dünya tarafından keşfedilmeyi hak ediyor ve belli ki bir gün tam anlamıyla keşfedilecektir.
Food holds such a significant place in the Black Sea culture than most other subjects; so much so that even the region’s folksongs talk mostly of the unique hamsi (anchovy) and the world-famous hazelnut
Ayder Plateau
Without doubt, when “ The Black Sea cuisine” is mentioned, widely known items such as the anchovy, the hazelnut and the corn flour come instantly to mind. But one of the leading characteristics of Black Sea cuisine is actually its herbal dishes. These dishes of the Black Sea, which are not very well known, can easily compete with Aegean cuisine.
Because it rains constantly in the region, the Black Sea has very rich flora. For this reason, the Black Sea people cook almost every types of plant and leaves that you can think of (as well as some that you could not have thought of.)
______________________________________________________________________________________
Karadeniz İl mutfakları
Black Sea province of cuisines
______________________________________________________________________________________
Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç.
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
Artvin Mutfağı / Artvin Cuisine
Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.
______________________________________________________________________________________
Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.
______________________________________________________________________________________
Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.
______________________________________________________________________________________
Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.
______________________________________________________________________________________
Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı.
______________________________________________________________________________________
Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.
______________________________________________________________________________________
Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu.
______________________________________________________________________________________
Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron.
______________________________________________________________________________________
Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.
______________________________________________________________________________________
Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra
______________________________________________________________________________________
Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.
______________________________________________________________________________________
Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.
______________________________________________________________________________________
Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.
______________________________________________________________________________________
Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.
______________________________________________________________________________________
Tokat Mutfağı / Tokat Cuisine
Tokat kebabı, bacaklı çorba.
______________________________________________________________________________________
Tokat kebabı, bacaklı çorba.
______________________________________________________________________________________
Trabzon Mutfağı / Trabzon Cuisine
Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.
______________________________________________________________________________________
Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.
______________________________________________________________________________________
Zonguldak Mutfağı / Zonguldak Cuisine
Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.
Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.
______________________________________________________________________________________
Karadeniz Mutfağı / The Black Sea Cuisine
Kaynak :
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder