Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Küba Mutfağı / Cuban Cuisine


Berfend BER - Orta Amerika'da, Karayip Denizi, Meksika Körfezi ve Kuzey Atlas okyanusunun kesiştiği yerde bulunan, Florida’nın güneyinde bir takımadalar ülkesidir ve ülkenin ana parçası olan Küba adasının yanında, Gençlik adası ve irili ufaklı tam 4195 adacık bulunmaktadır. Bunların hepsi Karayiplerin en büyük ülkesi olan Küba Devleti'ni oluşturmaktadır. Genel olarak bölgede tropikal iklim hakimdir.

Christoph Colomb 1492 yılında bir türlü karayı görememenin sabırsızlığıyla, Küba’yı keşfettiği gün bu adayı Japonya sanmıştı. Oysa bu ada ne Çin, ne Japonya ne de o zamanlar Baharat Adaları diye bilinen başka bir Doğu Hint Adasıydı. Bu keşiften sonra İspanya’nın Araplar tarafından istila edilmesinden kaçan İspanyollar ve Yahudiler adaya göç ettiler. Adadaki Küba yerlilerinin varlığının yanında Afrika’nın çeşitli bölgelerinden köle olarak getirilen siyah nüfus ise bu ilginç adanın diğer sakinlerini oluşturmuştur. Ada’nın keşfinden sonra dansı, müziği, tütünü, creole mutfağı gibi alışkanlıklarıyla dünyaya kültürel bir açılımı olmuştur.


Geleneksel Küba mutfağı, İspanyol, Karayip ve Afrika karışımıdır.  Küba’nın en bilinen ve her an her evde olan yemeği unvanını alan Congri (siyah barbunyalı beyaz pirinç pilavı) ve muz kızartması bu üç mutfağın sihirli kültürel karışımına örnektir. İspanyol mutfağına olan benzerliği, daha da dikkat çekmektedir. Domuz eti,  mısır ve siyah fasulyenin çok tüketildiği Küba mutfağında, deniz mahsullerinden ıstakoz dışında ki deniz ürünleri genellikle tercih edilmemekle birlikte  balıkçı kasabalarında yapılan muhteşem aguja, pargo ve cherna türü balık yemekleri  bölgesel yerel lezzetleridir.

Bölgesel Creole Mutfağı İspanyol kültüründen edinilen domates salçası ile bir çok yemek çeşidinin sosunda lezzet kaynağı olmuştur. Bu arada Creole mutfağının mango ve ananas sosları gibi tropikal meyvelerden yapılan sosları ile  meyveleri tadlandırmak için kullanılan Küba’nın kendine has özel peynir sosunu unutmamak gerekir. Özellikle bu sosların kendileri gibi adları da ilginçtir ve Küba insanının engin hayal gücünü gösterir; Salsa de Isla Bella (Güzel Ada Sosu), Salsa Flamingo (Flamingo Sosu) buna örnek isimlerden bazılarıdır. Tuzlu yemeklere eşlik eden sosların yapılışları genelde malzemenin kızartılması, ezilmesi ve üzerlerine yavaş yavaş et, tavuk, balık ya da sebze suyunun karıştırılıp yoğunlaştırılmasıyla elde edilmektedir.

Küba mutfağının en dikkat çekici özelliklerinden bazıları; yemeklerde kullanılan baharatların çeşitliliği, sarımsağa olan düşkünlük, bol baklagil ve pirinç tüketimi ve şeker kamışının geniş kullanımıdır.

Küba’nın milli yemeği moros y cristianos’tur. “Moros” kelimesi Afrikalılara gönderme yapar ve yemekte kullanılan siyah fasulyeleri vurgular, “cristianos” ise Avrupalılara gönderme yaparak beyaz pirinç için kullanılmaktadır. Küba’daki farklı kültürel dokunun da güzel bir anlatımıdır bu yemek. Yılbaşı gecesinde yenildiğinde, iyi şans getireceğine inanılır. Siyah fasulye ile pirincin soğan, sarımsak, kekik, kırmızı / yeşil biber, kimyon ve defne yaprağı ile sotelendikten sonra haşlanmasıyla hazırlanan bu yemek, hem ana öğün olarak tüketilir hem de bir çok et yemeğinin yanında yardımcı yemek olarak yenir.

Küba’nın diğer bir milli yemeği olarak anılan Congri’nin yapımı da oldukça kolaydır aslında. Bizim pilavımızla fasulyemizin birbirine karıştırılarak yenildiğini düşünebilirsiniz. Ancak burada en önemli malzeme ülkemizde Meksika fasulyesi olarak tanınan siyah minik barbunyanın beyaz pirinç pilavı ile karışımından oluşur ve bu yemeği özel yapan da bu yöresel malzemelerin kullanılmasıdır.


Ayrıca ülke tropik iklime sahip olduğundan, Küba’da, mango, ananas, avokado, hindistan cevizi, demirhindi, tarçın elması, mamey ve plantain gibi birçok tropik meyve bolca bulunur. Küba gibi Karayip Körfezi’ne bakan ülkelerde yetişen birçok muz çeşidi vardır. Bunlardan " platano macho "  kesilip kızartılır. Bu tür muz kızartmalarının Küba versiyonunun adı ise Tostones’dir. Boylamasına uzun uzun patlıcan şeritleri gibi kesilip kızartılmasına özen gösterilir. Tostones, Türk yemek kültürüne yapılış şekli ve malzeme olarak çok yabancı gibi gelse de damak tadı değişiktir. Tostones genelde iki kere kızartılır. İlk kızartmadan sonra ezilerek biraz büyütülen malzeme sonra yeniden kızartılır. Platano macho muz her türlü olgunluk evresinde pişirilebilir. Bu muzlar adada o kadar çok kullanılır ki kendilerine ait kelimeler de sözlüklerde yerini almıştır. Örneğin ham olursa “verde”, olgun olursa “pinton”, kararmaya başladığı evrede ise “maduro” denilmektedir.

Kızarmış plantains ( muz çeşidi), kızarmış Yuka, Congri ( siyah barbunyalı beyaz pirinç pilavı ) ve salsa.
Küba mutfağında ızgarada pişmiş et de yoğun olarak tüketilmektedir. Izgara et, lahana, siyah fasulyeli pilav, haşlanmış patates ve avakoda veya kızarmış muz ile birlikte yenilmesi tercih edilir. Karayip mutfağının en önemli besinlerden olan pirinç Küba besin kültürünün en önemli vazgeçilmez parçasıdır. Küba yemekleri nin yanında sade, etli, deniz ürünleri ile sebzeli çokça tüketilen fasülyeli olarak hazırlanır. Küba'nın meşhur içkisi Mojito da her yemeğe eşlik ettiği gibi rom ve elde yapılmış bira ise Küba’da vazgeçilmez içkiler arasındadır.
" Küba’da içecek kültürü de en az yemek kültürü kadar çeşitlidir. Küba şekerkamışı üreten ülkelerden biri olarak bunu içeceklerinde ustaca kullanmayı da bilmiştir. Hepimizin tanıdığı Rom, bu şekerkamışı suyunun damıtılmasıyla üretilir. Sek de içilebilen romlar, kokteyllerin de vazgeçilmez malzemesidir.
Şeker kamışı suyu ve melasın damıtılmasıyla üretilen rom, Küba’yla özdeşleşmiş alkollü içeceklerden biridir. Alkol oranı, yıllandırma süresi ve aromalarına göre birçok çeşidi bulunan rom; sek içilebildiği gibi pek çok kokteylin yapımında da kullanılır. Bu kokteyllerden en ünlüleri Mojito, Daiquiri ve Cuba Libre'dir. "
Mojito
Aslında hem Küba hem de başkent Havana’nın simgesi haline gelmiştir, Mojito. Beyaz rom, yeşil limon suyu, esmer şeker, soda ve taze nane yaprakları ezilerek hazırlanır. İyi bir Mojito için ilk yapılması gereken, nanesinin eski usulde, havanda ezilmesidir. İçindeki nane ve limon suyunun sunduğu serinlik hissinden dolayı da tüm dünyada en sevilen yaz kokteyllerinden biri haline gelmiştir. Rakının Türk mutfağı mezelerine yakışması gibi, Mojito da Küba yemeklerine eşlik eden ideal bir içkidir. Havana’da yaşadığı süre boyunca Ernest Hemingway’in en gözde kokteyli olduğundan, Mojito, Hemingway ile özdeşleştirilir. Şehrin en güzel Mojito’ları yazarın favori mekanı La Bodeguita del Medio’da tadılabilir.

Daiquirí
Yeşil limon suyu, şeker ve romla hazırlanan Daiquirí, Havana’nın tazelik veren içeceklerinden bir diğeridir. Bu içecek de adını Hemingway ile duyurmuştur ve yazarın en sevdiği bar olan Calle Obispo’daki El Floridita Daiquiríyi en güzel yapan yer olarak ün salmıştır.

Cuba Libre
Yeşil limon suyu, kola ve romla hazırlanan Cuba Libre, Küba ile Amerika etkileşimini en güzel sergileyen içecektir. Bu kokteylin ilk olarak, 1900 yılı civarında, Havana’da yapıldığına inanılır. Havana’daki birçok restoranda veya barda Cuba Libre servis edilir.

Küba’nın kahve kültürü epeyce gelişmiştir. Büyük miktarlarda kahve üreten ülke, bunun bir kısmını da yurt dışına ihraç ederek, enfes Küba kahvelerini tüm dünyaya yaymaktadır. Kübalılar kahvaltıda ve öğle ile akşam yemeklerinin ardından kahve içerler; misafirlerine kahve ikram ederler. Klasik Küba kahvesi, espressonun şekerli versiyonudur. Küba Espressosu ya da Café Cubano olarak adlandırılan bu şekerli espressonun bir diğer çeşidi ise Café Con Leche’dir. Bir fincan Café Con Leche, Café Cubano’ya süt ekleyerek hazırlanır ve ağırlıklı olarak kahvaltılarda içilir.

Küba'nın  tütün ile şeker de başlıca ihracat ürünleri arasındadır. Özellikle bilindiği üzere puro üretiminde en önemli merkez olduğu söylenebilir.

 Cuban Cuisine

Congri
If we talk of Cuban cuisine, then we are talking about fusion cuisine: the fusion of Spanish, African and Caribbean dishes. Later on elements of Asian cuisine were added, towards the end of the 19th century, when the Chinese came to live in Cuba. The Spanish brought rice, lemons, oranges, beef cattle and horses with them. African slaves added food from their own land to what the Spanish gave, such as the yam and the okra, together with vegetables from Cuba, unknown in Europe, such as manioc, the pumpkin, tomatoes and corn. All these different elements were later blended and gave rise to this typical and original cuisine.
" Cuba’s cuisine has been laterally influenced by its culture. From the Afro-Caribe influenced eastern region of Santiago de Cuba to the Spanish influenced western region of Havana, its people are as diverse as its food. A truly culturally and racially integrated society, its cuisine draws upon its regionally abundant crops and resources. It is a cuisine reflective of the Cubans themselves: simple and straightforward yet vibrant and diverse with the flavors of life. "
The typical Creole cuisine was differentiated from the Spanish in the 19th century, so much so that it acquired its own characteristics, like certain stews exemplified by chicken with rice, rice with black beans (also known as “Moros y Cristianos” or Moorish rice), congri oriental (rice with kidney beans) which represent the most typical dishes in Cuban cuisine. Rice is present in all Cuban dishes and there are numerous ways of preparing it; white or normal, with beans mixed with meat, vegetables or seafood.
Cuban Food
If there is one thing that distinguishes Cuban cuisine, that is the taste. The dishes should be well seasoned and marinated. Cubans like their food well done, well cooked. They marinade their meat with lemons or bitter oranges, onion, garlic and pepper.

The national dish par excellence in Cuba is Ajiaco Criollo, a mixture of various kinds of meat and vegetables all cooked together. It varies according to the seasoning and diversity of ingredients used in making it. The most frequent are: manioc, coco yam, pumpkin, sweet potato, potatoes, green and ripe bananas, corn and pieces of dry salt meat.

Tamal is another traditional dish consisting of semi-boiled tender ground corn dough with meat inside. It is wrapped in the cob leaves or banana leaves, which are then boiled in water and/or baked in the oven. This is a traditional dish in Cuba, served as an aperitif, savoury snack or main dish.

Apart from these dishes, we could highlight ropa vieja (braised beef), aporreado de carnes (Cuban meat stew) and budín de pan (bread pudding). As a side dish, a nice avocado, tropical fruit or chicken salad and for dessert, torrejas en almíbar (fried bread in syrup) or fried ripe bananas. Wash all of this down with plenty of beer, and for the after meal chat a coffee and cocktail like a mojito, cuba libre or daiquiri, always with rum as the main ingredient.

Kaynak / Source
- Berfend BER
Traditional Cuban cuisine ( Iberostar )
- Mag

Fotoğraf / Photo
lilfish1



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..