Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Avustralya Mutfağı / Australian Cuisine


Berfend BER - Avustralya’nın hemen, hemen dünyanın her bölgesinden gelen göçmen yapısı, ülkenin yerli mutfağını bir hayli etkilemiş, ortaya birçok farklı kültürlerin bileşkesin de uluslararası zenginlikte bir yemek kültürü ortaya çıkmıştır. Gelişmekte olan bir mutfak tanımlamasını da yapmak mümkündür. Bunun diğer faktörü ise Avustralya'lıların kaliteli yemeğe olan düşkünlüğüdür. Avustralya'da kilo almak kolaydır ama sağlıklı yemek yemek daha kolaydır. Bir çok yemek doğal gıda maddelerinden yapılır. Avustralyalılar iyi bifteğin, kuzu etinin, lezzetli ve taze deniz ürünlerinin özellikle kabuklu deniz mahsulünün, harika meyve ve sebzelerin tadını büyük bir keyifle çıkarırlar. Bu keyfiyette Avustralya'lıların en büyük zevklerinden bir tanesi barbekü yapmaktır.


Avustralya'lılar et tüketme konusunda dünya çapında üne sahiptir. Bunun en önemli sebebi hayvancılığın çok gelişmiş olmasıdır. Kendine has lezzete sahip kanguru eti yasağı kalktıktan sonra da bir hayli tüketimi hızlanmıştır. Özellikle kuzey bölgesinde etli ekmek bile bazen kanguru etiyle yapılır. Timsah ve devekuşu eti de tüketilir. İçine küçük küçük doğranmış etler ve soğan konularak üzeri kapatılan ve pişirilen tart şeklindeki " Meat pie" , oldukça enfes bir lezzete sahiptir. Avustralya’nın milli yemeğidir.

Avustralya'nın biljassa Kuzey bölgesinde Aborjin otantik mutfağı hakimiyetini görmek mümkündür.Avustralya yerlileri olan Aborjinlerin yemek kültürlerinde yer verdikleri yiyeceklere " Bush Tucker " ismi verilmektedir. Yerlilerin yedikleri, şimdiki halkın ise nispeten daha temkinli oldukları hayvan ürünleri ve bitkiler bu isimle ifade edilmekte, meyvelerden quandong, kutjera, muntries ve riberry; fındıkgillerden bunya ve macadamia; bitkilerden akasya tohumu; et çeşitlerinden ise kanguru, timsah, emu ve kertenkele eti popüler bush tucker’lardan sayılmaktadır.

MODERN AVUSTRALYA MUTFAĞI


Tandoori King Prawns / Tandoori  Kral Karides
 
Mango and cucumber salsa with fresh lime / Taze limon ile mango ve salatalık salsa
1990 yıllarının başına kadar ağırlıklı olarak İngiliz, İskoç, Fransız ve Alman özellikli ve hiç de renkli olmayan bir mutfağa sahipken, genç, atılımcı ve yaratıcı şeflerin kendi ülkelerinin zengin ve olağanüstü farklı ve güzel mahsullerini keşfedip, ülkenin kültür mozağini de kullanmaları suretiyle yepyeni ve beni şahsen çok olumlu etkileyen harika bir mutfak ortaya çıkmış. Son 15-20 yılda yaşanan bu rönesans ile birlikte gelişen bu mutfağa ‘Modern Avustralya mutfağı’ (Mod Oz) adı veriliyor. ‘Oz’, konuşma dilinde Avustralyalı (Aussie) anlamına gelen bir söz. ‘Mod’ ise modern kelimesinin kısaltılmışı. Temel özelliği, bu kıta ülkesinin çok zengin sıradışı yerel malzemelerini kullanan ve özellikle de Akdeniz ve Güney Pasifik ülkelerinin mutfak tekniklerinden yararlanarak yaratılan eklektik bir mutfak olması.
Ama yine de en fazla Japon ve Tayland mutfaklarının etkisini görüyorsunuz. Buradan sakın ola Japon ya da Thai (‘Tay’ okunur) mutfaklarının taklidi olduğu fikrine kapılmayın. Bu çok sıradışı, hiç alışılagelmemiş, farklı ve çok keyifli, çok başarılı bir mutfak. Hangi farklı malzemeler kullanılıyor derseniz, muhtemelen ilk aklınıza gelecek olan şey kanguru eti olacaktır, ama iyi kaliteli ‘Mod Oz’ restoranlarında bu malzeme pek fazla karşınıza çıkmıyor. Bir de, her ne kadar Sydney bu mutfağın en önemli temsilcisi ise de, sekiz bölgesel eyaletten oluşan bu ülkenin diğer eyaletlerinin de kendilerine özgü ürünleri var ve bu ürünler üzerine geliştirilmiş yemekleri buralarda yiyebiliyorsunuz. 
Modern Avustralya mutfağının en önemli keşfi, bu ülkede uzun yıllar farkına varılmamış olan inanılmaz deniz mahsulleri zenginliği. O nedenle de bu ürünler çok yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin ‘barramundi’ balığı, ‘yahudi balığı’ (jewfish), tatlısu ıstakozu olan ‘yabbies’, yüzen ‘mavi yengeç’, değişik bir tür kabuklu olan ‘Balmain bugs’, Sydney kaya midyeleri ve ‘abalone’ istiridyeleri gibi. Aynı zamanda sütle beslenmiş kuzu eti, Avustralya’da yetiştirilen Wagyu danası gibi kırmızı etler de bu mutfakta kullanılıyor.

Bazı Avusturalya yemekleri



Chicken parmigiana - Bebek ıspanak yapraklarının üzerine koyulan tavukgöğsü parçasına, ince bir dilim kızarmış patlıcan, domates ve parmesan parçası eklenerek fırınlanır.
Aussie rissoles - fırınlanmış patates dilimleri eşliğinde servis edilen, kalın kuzu eti köfteleri ve karamelize soğan sosundan oluşmaktadır.

Jumbo karides parti turtaları - Beyaz şarap, limon sosu, sarımsak, nane, un, yumurta akı, jumbo karides ve krema sosu kullanılarak pişirilen  bilhassa kutlamalar esnasında tüketilen, lezzetli ve minik yerel deniz ürünü turtalarına verilebilecek en güzel örneklerdendir.

İncirli, maviküf peynirli kanguru salamı salatası -  Akçaağaç şurubu, zeytinyağı, balzamik sirke ve hoş kokulu otlarla tatlandırılan bu salatanın; hafızalara kazınacak oldukça farklı bir tada sahip olduğu söylenmektedir.

Chili biberli ve siyah fasulye soslu bebek Çin kabağı yemeği -   Pak choi adı verilen Çin kabağı, zencefil, 1 kaşık sherry, karanfil, tavuk suyu, kırmızı chili biberi, siyah fasulye sosu ve zeytinyağı eşliğinde pişirilen bu yemek C vitamini bakımından oldukça zengindir. Vejetaryen ve sebze severlerin mutlaka tatması gereken spesiyaller arasında yer almaktadır.

Pancettalı barbekü karides - Etrafı İtalyan salamı pancetta ile sarılan jumbo karideslerin maydonoz ve limon sosuna bulanmış avokado parçalarıyla barbeküde pişirilmesinden oluşan spesiyaledir.

Sosisli bezelye turtası -  Ispanak, beyaz şarap, bezelye, kabak, sarımsak ve İtalyan domuz sosisinin karıştırılarak bir tepsiye dökülüp; fırına verilmeden önce üzerinin ricotto peyniri ile kaplanmasından oluşmaktadır.

Barramundi - Zencefil, kırmızı chili biberi ve soya sosu ile tatlandırılarak fırınlanan Avustralya’ya özel bir tür sazan balığı olan  spesiyalidir.

Vegemite - Avustralya’ya özgü bir çeşit maya sosudur. Tıpkı fındık kreması gibi özellikle kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürülerek yenen Vegemite, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir yiyecektir.

Çilekli Mini Pavlovalar / Mini Pavlovas with Strawberries
Pavlova - Ünlü Rus balerin Anna Pavlova’nın rivayete göre Avustralya ziyareti sırasında onu onore etmek için yapılmış " pavlova " dünyaca ünlenmiş tatlısıdır. Dışı çıtır çıtır, içi ise oldukça yumuşak ağdalı olan bu tatlı; krema üzerinde çilek, kivi ve muz gibi meyve taneleriyle süslenerek servis edilir.  Yeni Zelandave Avustralya'pavlova hep  bir çekişme konusudur. Her iki ülke de bu sevilen tatlıyı ilk kez kendilerinin bulduğunu iddia etmektedirler. Pavlova tatlısının birçok çeşiti yapılmaktadır. Ancak bunların en meşhur olanı pasta şeklinde etrafı; meyve çeşitleri, krema sosu ve bezelerle süslenmiş olanıdır.

Lemington keki - Üzeri çikolata sosu ve hindistancevizi parçacıkları ile kaplanan ve genellikle içi sade kekten oluşan, kutlamalar esnasında yapılan en popüler tatlı çeşitlerinden biridir.

Hindistancevizi dondurmalı ve Milo’lu dilimler - Milo; çikolata ve malt karışımından oluşan tatlı bir tozdur. Bu tatlı; kalın bisküvi dilimlerinin üzerine Milo tozu karıştırılarak hazırlanan hindistancevizli dondurma koyularak servis edilmektedir.

Fish & Chips - Kızarmış balık ve patatesten oluşan  atıştırmalıkdır.

Kanguru eti içeren etli turtalar Avusturalya da popüler olan atıştırmalık çeşididir. Çin mutfağından esinlenilerek oluşturulan; sebze soslu kızarmış iri mantılara ise " dim sim " ya da " yum cha"  adı verilmektedir.

Yunan ve Türk mutfağından Avusturalya mutfağına geçen en popüler atıştırmalık çeşitleri arasında döner ekmek, kebap ve dürüm bulunmaktadır.

Avustralya şarapları, dünyanın en kaliteli şarapları arasında gösterilmektedir. Popüler şaraplar arasında cabernet-merlot, pinot noir, chardonnay, semillon, sauvignon blanc ve fume blanc, shiraz ve rhine riesling sayılabilir.

Bira üretimi ve tüketiminde de başı çeken ülkelerdendir Avustralya. Fosters, Castlemaine XXXX ve Victoria Bitter ise ünü dünyaya yayılmış olan Avustralya bira markalarıdır. 

Ülkede üretilen siyah ve beyaz rom ve brendi çeşitleri de bir hayli popüler alkollü içeceklerdendir.

Avustralya’ya özgü alkolsüz içeceklerin başında Billy tea adı verilen ünlü yerel çay çeşidi gelmektedir. Billy tea, kamp ateşinin üzerinde sürekli kaynayan çaydanlığın içerisinde normal çayın yanı sıra bir parça okaliptüs ağacı yaprağı eklenmesiyle elde edilmektedir.

Kivi, böğürtlen, çilek, ananas, muz ve çarkıfelek meyvesinden oluşan smoothie’ler ve alkolsüz punçlar da; sıcak havalarda serinletici olduğu gibi vitamin ve mineral değeri yüksek  ferahlatıcı içeceklerdendir.



 Australian Cuisine


Australian cuisine has the most diverse range, quality, and inventiveness than many others in the world. However, it took Australia some time to evolve from the scenes of meat pies, Vegemite sandwiches, and sausage rolls to the scene of dishes such as "seared kangaroo fillet with wilted beetroot greens and roasted onions". The culinary art of Australia only luxuriated in the 1990s. But at that time, it was already considered the most adventurous in the world. Each capital city has seen a swarm of new restaurants within the genre 'Modern Australia' cuisine, with inventive chefs at the helm and an audience of willing hedonists at the ready. This culinary reawakening is due to two factors: the wealth of superlative Australian produce, including native food, and the plethora of international cuisine brought to Australia by its immigrants from all over the world.

Australia is also well known for its fresh ingredients such as seafood, local fruits, beef and lamb, as well as its world class cheeses. Like in Italy and France, Australia can be divided into regions that are known for particular produce such as King Island cream, Sydney rock oysters, Bowen mangoes, Coffin Bay scallops, Tasmanian salmon, and Illabo milk-fed lamb. Each state has its acknowledged specialties, which travelers should take advantage of.

Never forgetting the native cuisine called 'bush tucker', which involves traditional diets such as flour and water cooked in the campfire coals to make bread called damper, billy tea, and local animals' meat.

To summarize the varieties of food in Australia, it is then necessary to categorize them into modern Australian food, bush tucker, Asian food, and Australian's favorite.

Kaynak / Source
- Berfend BER
- Arman Kırım
- Marimari

Fotoğraf / Photo
- Fotograf1v2
 Inglewood Hotel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..