Ege Bölgesi denildiğinde aklımıza; yerel kültürünün çeşitliliğiyle antik çağlara uzanan medeniyetin, sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, üzüm bağları, çeşit çeşit yabani otları ve deniz ürünlerinin tümden varlığında " Ege Mutfağı " gelir...
Ege denizi kıyısından içerilere doğru gidildikçe, coğrafi koşullara bağlı olarak, karasal iklime geçişin etkisiyle, farklı beslenme alışkanlıkları ve kültürel özellikleri kendini göstermeye başlar. Cunda adası’nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir’in İzmir Köftesi, Afyon’un Sıra Yemekleri, Kütahya’nın Tosunum Böreği gibi bu yörelere özgü yemeklerden sadece bazıları…
Ege denizi kıyısından içerilere doğru gidildikçe, coğrafi koşullara bağlı olarak, karasal iklime geçişin etkisiyle, farklı beslenme alışkanlıkları ve kültürel özellikleri kendini göstermeye başlar. Cunda adası’nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir’in İzmir Köftesi, Afyon’un Sıra Yemekleri, Kütahya’nın Tosunum Böreği gibi bu yörelere özgü yemeklerden sadece bazıları…
" Sağlıklı yemeklerin öncüsü olan Ege Mutfağı’nın, zengin çeşitliliği, çok kültürlülüğü ve antik çağlara dayanan geçmişiyle Dünya Yemek Kültüründe ayrı bir yeri vardır. Ege Mutfağı’nda neredeyse 2500 yıldır zeytinyağı kullanılmaktadır. Bunun en önemli kanıtı, Urla'daki Klazomenai antik kentinde bulunan ve dünyadaki zeytinyağı fabrikalarının en eski örneği olan 'Zeytinyağı İşliği'dir. Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir. Salatalar ve haşlanmış otlar zeytinyağı olmadan düşünülemez. Kahvaltılarda zeytinyağı tabağı eksik olmaz sofralardan.
Balkanlardan ve Ege adalarından aldığı göçlerle zenginleşen Ege Mutfağı’nda otların da ayrı bir yeri vardır. Girit’ten göç eden birine “Kaç çeşit ot yersiniz?” diye sorulursa alacağınız cevap “Keçinin yediği her otu biz de yeriz, keçiye dokunmuyorsa bize de dokunmaz” olacaktır.
Ege Mutfağı çok kültürlülüğün bir simgesi gibidir adeta. Türkler, Rumlar, Yahudiler, Levantenler, Boşnaklar, Arnavutlar bu kültüre katkıda bulunarak yemek çeşitliliğini zenginleştirerek yepyeni bir kültür oluşturmuşlardır. " (Ege Mutfağı-Metin Gümüş Yemek kitabı tanıtımı)
_________________________________
Aegean Turkish Cuisine
_________________________________
People from the Aegean region sprinkle olive oil with black pepper, salt and thyme and eat it by dipping toasted or freshly-made bread inside it, accompanied by the sharp Bryndza cheese. If olive oil is the first actor of the Aegean cuisine, then the second ones are the thousands of different plants that live in this region. In fact, if we were to define the Aegean cuisine as a green one, we wouldn’t be wrong.
Olive oil forms the essence of the Aegean cuisine. Meat dishes, vegetables, rice, stuffed food are all cooked solely with olive oil.
People from the Aegean region sprinkle olive oil with black pepper, salt and thyme and eat it by dipping toasted or freshly-made bread inside it, accompanied by the sharp Bryndza cheese. If olive oil is the first actor of the Aegean cuisine, then the second ones are the thousands of different plants that live in this region. In fact, if we were to define the Aegean cuisine as a green one, we wouldn’t be wrong.
Hibiscus, climber, nettle, “cibez”, turnip plant, acanthus, succory, blessed thistle, corn rose, patience dock, chickweed, plantago, “helvacık”, chicory, glasswort, asparagus, “arapsaçı”, “marata”, “tarla çakısı”, “tarla çivisi” and watercress… The list goes on and on.
These plants are cooked as little as possible and thus preserve their colours and the miracles they get from nature till they get to your table. One can get deliciously rich tastes when lemon juice and golden-coloured olive oil is added to them..
Kaynak : Ayna Cunda - Tuz ve Karabiber-Dünyayı gezen Salyangoz
İzmir cvb
_________________________________
_________________________________
_________________________________
Ege il mutfakları / Aegean province of cuisines
_________________________________
Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cücü kadayı.
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
Aydın Mutfağı / Aydin Cuisine
Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.
______________________________________________________________________________________
Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.
______________________________________________________________________________________
Denizli Mutfağı / Denizli Cuisine
Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.
______________________________________________________________________________________
Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.
______________________________________________________________________________________
Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.
______________________________________________________________________________________
Kütahya Mutfağı / Kutahya Cuisine
Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.
______________________________________________________________________________________
Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.
______________________________________________________________________________________
Manisa Mutfağı / Manisa Cuisine
Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.
______________________________________________________________________________________
Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.
______________________________________________________________________________________
Muğla Mutfağı / Muğla Cuisine
Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.
______________________________________________________________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder