Berfend BER - Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde yer alan ülkedir. Güneyde ve kuzeybatıda ABD, batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlas Okyanusu, kuzeyde Kuzey Kutup Denizi ile çevrilidir. Kanada dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. Ülkenin tamamında kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Özellikle kuzey kesimler aylarca kar altında kalır. Yazları ise sadece doğu ve batı sahil kesimleri 20°C ve yukarısını görebilmektedir. Ülkede dört değişik mevsim de yaşanmaktadır.
Geleneksel Kanada mutfağı, sebze ve tahıldan çok yerli av eti ve deniz ürünlerine dayanır. Bizon, karibu ve Kanada geyiği, domuz, sığır ve buffalo eti tüketilir. Balık çeşitleri ve haşlanmış veya ızgara ıstakoz ile istiridye tüketimi yaygındır. Özellikle beyaz balık, göl balığı, turna balığı tercihtir.
Kanada’da çok kaliteli peynirler, özellikle de çedar üretilir.
Kanada'da beslenme alışkanlığı, buna bağlı olarak yemek çeşitliliği büyük ölçüde bölgeye göre değişim gösterir. Genel olarak, Kanada mutfağında kuvvetli İngiliz etkilerini görmek ile birlikte Amerikan etkileri de vardır. Ayrıca Fransız bölgelerinde de Fransız mutfağının tüm güzellikleriyle karşılaşılır. Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek), poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması), rapie pie (tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek) gibi lezzetler. Ontario ve Waterloo bölgeleri ağırlıklı olarak Alman etkisi, Kanada'nın Batı illerinde, yine güçlü Alman etkisini görmekle birlikte İngiliz, Ukrayna, İtalyan, İskandinav ve Polonya mutfaklarının etkilerine sahiptir. Kanada'da Çin yemekleri taleple geniş bir çeşitlilik içersinde tüketilmektedir.
Quebec bölgesinde ,putın denilen patatesten yapılan yiyecekleri mevcuttur,kendi yörelerine ait bir peynir türüyle ,et suyu karıştırılarak kaynatılır ve kızartılan patatesin üstüne dökülüp servis edilir.
Kanadalılar günde üç öğün yemek yerler.
Kahvaltıda tahıl ve hamur işlerinin yanında meyve suyu, çay, kahve, sıcak çikolata içilir.Ayrıca sabah kahvaltılarında yedikleri kendilerine özgü bir reçelleri vardır. Bu reçel Kanada'da yetişen bir çam ağacından elde edilen bir Nepul şuruptur,reçel olarak sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
Öğle öğünlerinde birçok Kanada'lı çorba ya da bir sandviç tercih eder.
Akşam yemeği genellikle bölgeye göre değişim gösterir ancak domuz, tavuk, deniz ürünleri ya da sığır eti çeşitliliğinde yemeklerden oluşur.
Geleneksel günlere çok önem veren Kanada insanı, böylesi günlerde ziyafet sofrasını da çok özel yemek çeşitleri ile donatıyor. Bu yemekler daha çok "pea soup", "cipaille and sugar pie", "braised rabbit" ve "roast partnige" tır.
Ulusal içecekleri çavdar viskisidir.
Turna Balığı |
İstiridyeler |
Kanada'da beslenme alışkanlığı, buna bağlı olarak yemek çeşitliliği büyük ölçüde bölgeye göre değişim gösterir. Genel olarak, Kanada mutfağında kuvvetli İngiliz etkilerini görmek ile birlikte Amerikan etkileri de vardır. Ayrıca Fransız bölgelerinde de Fransız mutfağının tüm güzellikleriyle karşılaşılır. Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek), poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması), rapie pie (tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek) gibi lezzetler. Ontario ve Waterloo bölgeleri ağırlıklı olarak Alman etkisi, Kanada'nın Batı illerinde, yine güçlü Alman etkisini görmekle birlikte İngiliz, Ukrayna, İtalyan, İskandinav ve Polonya mutfaklarının etkilerine sahiptir. Kanada'da Çin yemekleri taleple geniş bir çeşitlilik içersinde tüketilmektedir.
Putin |
Kanadalılar günde üç öğün yemek yerler.
Kahvaltıda tahıl ve hamur işlerinin yanında meyve suyu, çay, kahve, sıcak çikolata içilir.Ayrıca sabah kahvaltılarında yedikleri kendilerine özgü bir reçelleri vardır. Bu reçel Kanada'da yetişen bir çam ağacından elde edilen bir Nepul şuruptur,reçel olarak sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
Öğle öğünlerinde birçok Kanada'lı çorba ya da bir sandviç tercih eder.
Akşam yemeği genellikle bölgeye göre değişim gösterir ancak domuz, tavuk, deniz ürünleri ya da sığır eti çeşitliliğinde yemeklerden oluşur.
Geleneksel günlere çok önem veren Kanada insanı, böylesi günlerde ziyafet sofrasını da çok özel yemek çeşitleri ile donatıyor. Bu yemekler daha çok "pea soup", "cipaille and sugar pie", "braised rabbit" ve "roast partnige" tır.
Ulusal içecekleri çavdar viskisidir.
Canadian Cuisine
Jiggs dinner |
You can still find a mixture of the colonial influences in many parts of Canada. For instance, the language of most Canadians is English, but when you visit Quebec, the language is still French. This is just one of the many differences you will find in the many regions of Canada.
Traditional Canadian Food ; The foods in Canada differ greatly depending on the region. In general, much of the traditional Canadian cuisine has strong British influences, but there are also American influences as well. These elements fluctuate depending on the season. French regions of Canada have very strong French influences in their foods. The foods commonly found in Canada include wild game and baked foods. Western provinces of Canada have strong German, British, Ukrainian, Italian, Scandinavian and Polish influences in their foods, while the region of Ontario and Waterloo feature a predominantly German influence. There is also a wide variety of Chinese food in Canada. Much like Americans, Canadians have three meals daily and have a breakfast of fruit juice, tea, coffee, hot chocolate, pastries and cold cereal. Lunch is around noon and many Canadians choose to have soup or a sandwich.
Dinner often depends on the region, but it might consist of pork, chicken, seafood or beef. Many Canadians serve gravy with potatoes prepared in a variety of ways.
Beans and toast - This is a simple meal of baked beans served with toasted bread.
Nanaimo bar - This Canadian dessert is named after the city of Nanaimo, British Columbia. It is made up of a layer of wafer crumb and is topped with icing after which it is smothered in chocolate.
Tourtiere |
Figgy duff - This is a pudding found in Newfoundland. It is most often made of flour, sugar, raisins, molasses and butter and is then boiled in a bag.
Butter tarts - These sweets have filling made of eggs, butter and sugar, with pecans and raisins added for additional flavor.
Flipper pie - This is a Canadian meat pie made from the flippers of harp seals.
Oreilles de crisse - This dish is from Quebec and is made of pork jowls that have been deep fried and topped with maple syrup.
Poutine - This Canadian favorite is made up of cheese curds and gravy topped over fries.
Jiggs dinner - This is a very traditional meal. It is made of boiled potatoes, carrots, pickled salt beef, turnip, cabbage, dressing, bread pudding and cooked beef roast, chicken or turkey.
Montreal smoked meat sandwich - This favorite is served with pickles, coleslaw and potato chips.
Caesar - This is a commonly enjoyed cocktail that is made out of clamato juice, Tabasco sauce, Worcestershire sauce and vodka.
Canadian whisky - A whisky made in Canada.
Yukon Jack - This is a whisky based liqueur that is made in Canada.
Kaynak / Source
- worldwidewebawards.net
- Berfend BER
Fotoğraf / Photos
- Karma Tshering
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder