Dünyaca Ünlü Taşköprü Sarımsağı / World Famous Taşkopru Garlic - |
Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde ayrıca sanayi bitkileri, şekercilik ve meyvacılık da oldukça ün kazanmıştır.
Hayvancılığın yapıldığı ilde kırmızı ete yemeklerde sıklıkla yer verilmesinin yanı sıra, yemeklerde bol olarak tavuk eti kullanıldığı da görülür. Denize kıyısı olmasından dolayı mutfağında balığa da yer veren Kastamonu’nun tirit gibi hamur işleri de son derece lezzetlidir. Yaylalardan toplanan yabani otlarla harmanlanan Kastamonu yemekleri Kastamonu mutfağını adeta bir gastronomi cennetine dönüştürür.
Karadeniz dağlarından toplanan bin bir çeşit mantarın yanı sıra dağ çileği de Kastamonu’da hem taze meyve olarak tüketilmekte hem de tatlılarda ve reçel yapımında kullanılmaktadır. Üryan eriği ve bu ile özgü etli ekmek ise Kastamonu’ya gidilince mutlaka yenilmesi gereken özgün lezzetlerin başında. Kastamonu’ya has lezzetlerden biri olarak ön plana çıkan ve organik olarak güneşte kurutulan pastırma ise sadece bu ilde tadılabilecek bambaşka bir lezzet.
Pastırma Etli Ekmek
Kastamonu elması, sadece yöremizde bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü sarımsağı gibi, Taşköprü eriğinin yanında yine keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.
Kastamonu Türkiye’de şekerciliğin yayılış merkezlerinden biri olarak ve Türk Lokumuna yeni bir aroma kazandırarak tüm dünyaya tanıtan Hacı Bekir Kastamonu Araç ilçesindendir. Çekme helva ile de kendini ispatlamış bir kenttir.
Yemek kültürü denildiğinde akla gelen servis-saklama kapları, pişirme araçları açısından da zengindir Kastamonu. Özellikle Küre ilçesinde çıkarılan ve yaklaşık olarak 3500 yıldır işletile gelen bakır madenleri sayesinde yöreye özgü spesifik bir grup oluşturan bakır servis ve saklama kapları arasında sahan, ligenler, siniler gibi örnekler sergilerken, orman yoğunluğundan kaynaklanan pişirme araçlarındaki yaslağaç, bisleğeç, oklağaç gibi gereçlerde ahşap malzeme örneklerinin bir kısmını ortaya koymaktadır.
_________________________________
_________________________________
Kastamonu Cuisine
_________________________________Dünyaca Ünlü Taşköprü Sarımsağı / World Famous Taşkopru Garlic - |
Kastamonu possesses richest, mostvaried cuisines in Turkey, in terms of variety. This is due to its importance as a center for different cultures and its geographical location. Cuisine of Kastamonu alone has over eight hundred different dishes.among which local breads are a main attraction. Another product the lands of Kastamonu, where world famous Taşköprü garlic is grown, is mushrooms.Kastamonu is still number one for Turkey’s variety of locally grown mushrooms.
In addition to the more than one thousand different types of mushrooms picked in the mountains, wild strawberries are eaten fresh as well as in jams and desserts. The Üryan plum (a variety of plum with a very thin skin) and meat loaf are among Kastamonu’s most popular foods that must be sampled. The local pastrami, a sun dried meat without the spicy outer layer found in other pastramis, offers unique, peerless flavor.
Red meat and poultry are this region’s main staple dishes, as animal breeding makes up a great portion of the local economy. Seafood dishes are also quite common, being a coastal province. But don’t think that Kastamonu cuisine is only about meat and fish; delicious pastries are also readily found in homes and local bakeries.
Karadeniz Mutfağı / Black Sea Cuisine
Kaynak
İl kültür ve Turizm
Anadulu Jet
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder