Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Estonya Mutfağı / Estonian Cuisine


Berfend BER - Kuzey Avrupa'da yer alan Estonya, batıda ve kuzeyde Finlandiya Körfezi, doğuda Rusya Federasyonu ve güneyde Letonya Cumhuriyeti ile komşudur. Estonya' da genelinde ılıman iklim hakimdir, 15 bölgeden oluşmaktadır.

Geleneksel Etonya mutfağıi, Estonya'da daha önce yüzyıllarca hakimiyet kurmuş Alman, Rus, Danimarka ve İsveç mutfaklarından oldukça etkilenmişdir. Etli güveç (Seljanka), patates, lahana, kızartma çeşitleri, deniz ürünleri;  somon ve alabalık Estonya mutfağının ana kalemlerini oluşturmaktadır. Ayrıca,   domuz eti ve ayı eti  de tüketilir. Schnitzel hemen hemen her Estonya'lının  vazgeçilmezidir.

Estonya mutfağında yemek öncesinde yenen soğuk mezeler bir hayli popülerdir. Soğuk meze çeşitleri arasında; patates salatası eşliğinde servis edilen et veya sosis, pancar kökü, et ve ringa balığından oluşan rosolje bulunmaktadır.

Seljanka /  Meat stew  / Etli güveç
Günlük hayatta yedikleri yemekler, mevsimlere göre oldukça değişiklik göstermekte. Kışları daha çok domuz eti, patates (kartulid) ve çorba tüketilirken, yazın mangal, yeşil sebzeler ve salatalar, çilek ve çitlembik gibi meyveler daha çok yeniyor.

Estonya mutfağı spesiyalleri arasında; tütsülenmiş ve salamura alabalık, marineeritud angerjas adı verilen dondurularak marine edilmiş yılanbalığı, domuz dili ezmesi keel hernestega ve Baltık Denizi’nde bolca çıkan bir balık türü olan çaçabalığı ve yanında jambon ve kremadan oluşan silgusoust yemeği bulunmaktadır.

Lor peynirleri ve ekmek çorbaları en çok bilinen geleneksel yemekleri arasında. Neredeyse şekersiz bir keke benzeyen esmer ekmekleri (leib) oldukça yaygındır. Peenleib, esmer bir ekmek değil ancak ekşi tatlı, ayrıca sepik adında da farklı bir ekmek türleri vardır.

Sokaklarda yöresel kıyafetleri ile Estonyalı genç kızların sattığı şekerli fıstık oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır.

Estonya’nın en ünlü alkollü içeceği “Vana Tallinn” likörüdür. Portakal kabuğu ağırlıklı malzemeden üretilen ve yarım litrelik şişelerde satışa sunulan içkinin iki türü vardır; yüzde 40 alkol içeren beyaz etiketlisi ve yüzde 45 alkol içeren bordo etiketlisi. Estonyalılar bu içkiyi genelde soğuk shotlar halinde veya kahveye ekleyerek ya da bol buzlu bir bardakta içerler.  Ülkedeki en popüler bira markaları A Le Coq, Saku ve daha koyu renklisi olan Saku Tume'dir. Yerel vodkaları arasında en çok tercih edilen ise Viru Valge'dir.



Etonya Yemeklerinden Bazıları

Kotlet - Bir tür soğanlı köfte, İran kökenli.
Verivorst ve verikäkk - Kan sosisi, daha çok Noel günlerinde tüketilir, verikäkk içinde farklı soslar da bulunmakta.
Sült - Jöleli et.
Kohupiim - bir tür lor peyniri.
Kapukoor - bir tür ekşi sos, patatesli salata ile birlikte veya domates salatası ile birlikte yeniyor.
Keefir, pett ve hapupiim - Kefir ülkemizde de bilinen bir Kafkasya içeceğidir, tadı ekşi ayrana benzer. Pett, kefirin daha hafif bir türüdür. Hapupiim ise daha ekşidir.
Yoğurt - Estonya'da yoğurtlar ülkemizden biraz farklı, daha çok meyveli yoğurt tüketilmekte.
Sotšnik - Bir tür peynirli çörek, Rus mutfağından.
Kapsas - bizde kapuska olan bu yemek, Ruslar tarafından "kapusta" olarak biliniyor.
Kama - Bir tür toz şeklinde tahıl ezmesi. Kefir ve şekerle karıştırıp yenilir,
Müsli - İsviçreliler'in yiyeceği, içinde tahıl, kuru üzüm benzeri ürünler var, mısır gevreği gibi sütle karıştırılarak yeniyor. 

Noel zamanlarında Siyah puding ve tuzlanmış lahana. Doğum günlerinde kuru üzümlü ve fındıklı Alman tarzı ekmek (kringel).

 Estonian Cuisine


























The different historical rulers of the region - Danes, Swedes, Germans and Russians - have influenced Estonian traditional cuisine over the centuries.

Modern cuisine, eating habits, food, and ways of cooking are similar to those in other Nordic countries. Depending on the rhythm of life, different Estonians also have different preferences in meal times and meals. Typically Estonians have a light breakfast before going to work or school. Between noon and three o’clock they have their most important meal of the day - lunch. Some prefer red meat and potato porridge, thick flour or bacon sauce, and others prefer light soups, salads, pasta, chicken and fish dishes. Pizza and American and Chinese fast food are also available. Dinner usually takes place around six or seven o’clock in the evening. Since people have more time than during the day, they might use it to relax and enjoy a hearty meal or they might have a small snack before or after working out in the gym.

Traditional meals include barley porridge with sour milk, or boiled unpeeled potatoes with curds or salted Baltic herring or smoked herring; on festive days butter, brawn, roast pork, sauerkraut, fried cabbage or black pudding are served. The traditional dishes and customs are still in use during the more significant festivals of the folk calendar, the most important being Christmas. Practically every Estonian is still very fond of black rye bread. ( 
Estonian Cuisine )


Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo : Snowghost
- Studyin Estonia
- Berfend BER

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..