Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Finlandiya Mutfağı / Finnish Cuisine


Berfend BER - Fin mutfağı; İsveç ve Rus mutfaklarından bir hayli etkilenmiştir. Mutfağın temel besin öğeleri arasında sosis, Baltık denizine özgü balık çeşitleri, ren geyiği eti, domuz eti, çilek ve türevi çalı meyveleri, lahana, patates, havuç, mantar, kırmızı pancar turşusu, haşlanmış makarna ve pirinç bulunmaktadır. Ayrıca et yemeklerinin yanında çeşitli reçel türlerinin ve genel olarak tüm yemeklerin yanında ekşi maya ile yapılan birçok türevi bulunan ekmeklerin servis edilmesi de bir Fin mutfağı âdetidir.

Lahana Dolması
Lahana dolmasının Fin mutfağındaki adı kaalikääryleet’tir. Hernekeitto adı verilen bezelye çorbası soğuk kış günlerinde sıklıkla tercih edilen bir ön yemektir.



Pastane ürünleri ve tatlılar; Pulla adı verilen ve sıklıkla kahvenin yanında tüketilen tatlı çörekleri oldukça popüler olan tatlılardandır. Pulla çöreklerinin şeker ve tarçına bulanarak yuvarlanmış hâline korvapuustit adı verilmektedir.

Popüler olan bir diğer tatlı çeşidi meyve çorbalarıdır. Patates nişastası, süt, krema, şeker ve meyvelerle hazırlanan bu tatlıların adı çorba olmasına rağmen çorbadan daha koyu ancak pudingden daha sulu kıvamlı bir yapıya sahiptir.

Kırmızı yaban mersininin, birçok böğürtlen çeşidiyle birlikte süt ve şeker ile çırpılmasından oluşan pembe koyu kıvamlı köpük tatlısına vispipuuro denilmektedir. Rönttönen adı verilen kırmızı yaban mersinli tart ise, son derece lezzetli olan bir diğer yerel tatlı çeşididir.

Ünlü Fin şair J.L. Runeberg’in anısına ölüm yıldönümü olan şubat ayı süresince tüm Finlandiya’da üretilen Runeberg’in tartı; üzeri beyaz bir şeker halkasının arasına ahududu reçeli dökülerek süslenmiş olan, badem ve romla tatlandırılan 100 gramlık küçük silindir şeklindeki keklerden oluşmaktadır.

Finlilerin en şaşırtıcı gastronomik adetlerinden biri, hiç şüphesiz ki yemeklerin yanında içecek olarak süt tüketmeleridir. Süt haricinde gün içerisinde sıklıkla tüketilen diğer alkolsüz içecekler arasında çay ve kahve bulunmaktadır.

Fin mutfağına özgü çok sayıda ev yapımı alkollü içecek bulunmaktadır. Bunların en popülerleri sima adı verilen bal likörü, sathi adı verilen geleneksel Fin birası, pontikka adı verilen kaçak Fin içkisi ve kilju denilen şeker şarabıdır.

Finnish Cuisine



























The Finnish diet combines traditional country fare and upper class cuisine with modern continental style cooking. Spices have been adopted from both East and West. Finland—the country of thousands of lakes, endless forests, long winters and light summer nights—lies between Sweden and Russia. 

The history of Finnish cuisine is shaped in large part by its climate. Given that the country is close to the Arctic circle, much of its climate throughout the year is harsh, rendering fresh fruits and vegetable unavailable. This led to the consumption of hearty tubers and grains. Next to many whole grains, rye became a particularly important grain, with rye crispbread becoming a staple of the Finnish table. Berries that could be found in the cold also became an important part of their cuisine strawberries, bilberries, raspberries, lingonberries, cranberries, cloudberries, sea buckthorn, and arctic brambleberries are all berries that have come to be a part of Finnish cuisine. They are also important as there were not many herbs to be found throughout the Finnish countryside, so berries were often used for seasoning. Stews are a very traditional dish – dishes braised in ovens over hours encapsulate the need for filling, hearty food. Emphasis then, is not placed on added flavor, as there was a lack of seasoning and herbs, rather it is placed on freshness and quality of the ingredient

Given the abundance of freshwater lakes and its coastline, fish is unsurprisingly incredibly popular with the Finnish people. Salmon is a very popular fish, in both fresh and smoked varieties. Gravlax,a dish made with salmon marinated in sugar, salt, and dill is popular as well. An old traditional recipe for salting fish calls for one handful of salt for every two of fish – a recipe one almost certainly would not see today in a world that counts its sodium intake religiously. Other fish found include Baltic herring, zander, pike, and perch. Combining both the Finnish love for bread and fish, a dish found in the Savonia region called kalakukko. Kalakukko consists of a loaf of bread (rye, typically) filled with fish, pork, and bacon.

Finland today, and many households hunt their own moose. Reindeer is typically served sautéed, with only oil (or reindeer fat) and salt and pepper as the other ingredients, and it is often served with lingonberries on the side. Other preparations include reindeer hash and stews.Since so much of Finland is forested, wild mushrooms are commonplace. A regular sauce that goes with smoked salmon is a cream and mushroom sauce. This sauce combines two of the country’s most abundant resources, fish and mushrooms. In eastern Finland, where there is a more Russian influence, the Finnish eat many different types of fungi, whereas the western portion of the country prefers to stick with the more normal ceps and chanterelle mushrooms. Similar to mushrooms, berry picking is also very popular. Almost all berries eaten by the Finnish are wild berries, not domesticated. Every Man’s Right laws and traditions allow people to go picking and foraging for mushrooms and berries wherever they would like. Berries are a welcome change to the heavy meals of the winter, and they mark the beginning of the summer for the country. As noted earlier, lingonberries are often found alongside reindeer meat, and other berries are mostly turned into jams and mousses.
Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo :
gwu.edu
- Maximiles
- Berfend BER

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..