Külbastı - |
19. yüzyılda Rusya’nın uyguladığı yayılmacı politikaların neticesi olarak Düzce’ye Kafkasya, Balkanlar ve Kırım’dan göçmenler iskân edilmiştir. Bunun nedeni buranın diğer Osmanlı şehirlerine göre daha az nüfus yoğunluğuna ve verimli arazilere sahip olmasıdır. Yapılan göçlerin sonucunda bölge nüfusunun %45’i göçmenlerden meydana gelmiştir. Bölgeye göçmenler genelde toplu olarak yerleştirilmiştir. Toplu iskân, gelen göçmenlerin ilk dönemlerde Osmanlı dil ve kültürüne uyumda sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Toplu olarak yerleştirilenler kimliklerini koruyabilmişken, karma olarak yerleştirilenler iskân edildikleri bölgelerin kültürüyle kaynaşmışlardır.
Bölgenin Anadolu ve İstanbul arasında geçiş noktası olması bölgeye Karadeniz bölgesinden iç göçlerin yapılmasına neden olmuştur.
Sonuç olarak Düzce,Türk kültürünün çeşitliliği açısından oldukça zengin; nüfüsu, Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktan oluşmuş bir ildir. Farklı kültürlerin çeşitliliği yörenin yemek kültürüne farklı çeşitlilikte zenginleştirerek etki etmiştir.
Bölgenin Anadolu ve İstanbul arasında geçiş noktası olması bölgeye Karadeniz bölgesinden iç göçlerin yapılmasına neden olmuştur.
Sonuç olarak Düzce,Türk kültürünün çeşitliliği açısından oldukça zengin; nüfüsu, Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktan oluşmuş bir ildir. Farklı kültürlerin çeşitliliği yörenin yemek kültürüne farklı çeşitlilikte zenginleştirerek etki etmiştir.
Akçakoca;
Melengüççeği, dardar pilavı, ısırgan yemeği ile ünlüdür ve balık çeşiti açısından da oldukça zengindir.
Yerli Türklerin;
Gözleme, kaymaklı ekmek tatlısı,
Karadenizlilerin;
Laz böreği, yoğurtlu mısır ekmeği, pancarlı pide, keşkeş,
Çerkezlerin;
Çerkez tavuğu, lepsisi, mamursası, haluju meşhurdur.
Arnavutların;
Arnavut ciğeri ve böreği,
Tatarların;
Şıl börek, göbete mantısı,
Muhacirlerin;
Katlama, sarıburma ve su böreği,
Boşnakların;
Boşnak tatlısı,
Kestane balının önemli üretim merkezlerinden olan Düzce’de kestane balını "tedavi amaçlı" ve "yemeklik" olarak kullanılmaktadır. Koyu renkli kestane balının tadı hafif acımtıraktır. Yara tedavi edicidir. Akşamları bir kaşık yenildiğinde tokluk hissi yaratır. Öksürüklere, gribal enfeksiyonlara iyi geldiği söylenir. Apiterapi (arı ürünleri ve arı zehiri ile terapi) denilen ballı tedavilerde başta Japonya olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerinde şifa olarak kullanılır.
Yine kestane balının kansere yakalanma riskini azalttığı, sabahları aç karına alınan 1 çay kaşığı kestane balı, karaciğerdeki yağlanmayı önlediği, ameliyat sonrasında yara bantlarının yerine kullanıldığında daha kısa sürede tedavi ettiği de kanıtlanmış. Belirli bir kesim tarafından da sadece tıbbi amaçlı kullanılması gerektiği ifade edilmektedir.
Yöredeki balların tümü "Akçakoca balı" diye satılmaktadır. Akçakoca balının Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan çalışma sonrası balın yüzde 97 oranında kestane özünden oluştuğu tespit edilmiştir. Bu nedenle "Akçakoca balı" yörenin daha kaliteli balıdır.
Fındık / Hazelnuts |
Düzce köftesi, şıra, külbastı , kestane, fındık, dağçileği ve reçeli Düzce'ye gidince tadılması gereken yiyeceklerdendir.
________________________________
Düzce Cuisine
_________________________________
Charcoal Grilled Lamb “Külbastı” By Ciragan Palace Kempinski - Istanbul |
Known history of Düzce dates back to 1390 BC. In this period, region was subjected to the invasions of many tribes and states. For this reason, the region has the marks of Phyrigian, Lydian, Persian, Roman, Byzantian, Seljukian and Ottoman Civilizations .
The domination of Ottoman Empire in the region began in 1323 by Konuralp Bey who was one of the commanders of Orhan Ghazi .
At the period of Abdulaziz and Abdulmecit sultans, immigrants from Caucasus, East Black Sea, East of Anatolia and The Balkans increased the population of Duzce. The government provided them free land. Those who came from other places called the names where they inhabited from: Caucasus, Abhaz, Laz, Georgian, Hemsin, Batum, Hopa, Tatar, Bosnak, Albanian, Bulgarian etc. Especially thanks to the Armenians and the Greek who settled down in Duzce and started to trade, the town had a lively life
Main agricultural products in Duzce are: tobacco, maize wheat, nut and many kinds of wheat and vegetables.
Kaynak
İl Kültür ve Turizm
" 19. Yüzyılda Düzce Kazasına Göçler" Zeynel Özlü
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder