Berfend BER - Dünya mutfağı veya dünya mutfaklarını; gıdaların geleneksel bir kültürle veya çok kültürlülükle özdeşleşmiş, ulusal ve bölgesel olarak sınıflandırılmış pişirme ve servis yöntemleri veya gıda yeme geleneği şeklinde ifade edebiliriz. Ulusal ve bölgesel yiyecek hazırlama, saklama ve pişirmede kullanılan malzemeler her coğrafyaya göre değişim göstermektedir.
Günümüzde, ulusal milli mutfakların küreselleşmesiyle, insanların sağlıklı ve güzel yemek yeme istemi, pek çok ülke, şehir ve bölgede kendi geleneksel mutfağının yanı sıra farklı kültürlerin yeme alışkanlığını veya dünya mutfaklarının da benimsenmesine sebebiyet vermiştir. Hatta oluşan taleplerle farklı beslenme sistemlerine de dönüştüğünü kabul edebiliriz.
1970'lerde ortaya çıkan ve farklı dünya mutfaklara ait gelenekleri birleştirmesine rağmen bilinen hiçbir mutfak tarzına dâhil edilemeyecek olan Füzyon mutfağını buna örnek olarak gösterilebiliriz.
_________________________________
World Cuisine
_________________________________
Cuisine that is typical of many cultures worldwide either by virtue of obvious uses of local foodstuffs and similar preparation methods or through trade. Many dishes with different origins being approximations of flavor profiles that are common across many different cultures.
These profiles that are desirable amongst the majority of humans are a result of food preferences being partially genetic in nature and can explain things such as the use of sweet and sour in many cuisines being paired together to overpower lower quality cuts of meat even though humans also commonly share a preference for sweet fruit over sour fruit.
World cuisine is distinct from International cuisine, also known as Fusion cuisine which refers to the conscious usage of differing cultures' foods and preparation methods such as Spam Sushi.
Kaynak / Source
- Berfend BER
- Wikipedia
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder