Karalahana Sarması / STUFFED KALE - |
Karadeniz’e kıyısı olan en doğudaki ilimiz Artvin, yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluştuğu bir cennet parçası. Çay, fındık, pirinç, mısır, karalâhana ve hamsi Artvin damak tatlarının en belirgin unsurları. Birbirinden lezzetli yöreye has yemeklerde hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de Kafkasların izlerini görmek mümkün. Artvin’de mısır ekmeğinin tadı ile tandır ekmeğinin lezzeti birbirleriyle yarışır. Artvin, çorbalarıyla da kendine özgü bir mutfaktır.
Beyaz lahanadan yapılan lahana çorbası, ‘gendima’ adlı süt çorbası, yoğurttan yapılan nişoş, ısırgan otunun en lezzetli hali diyebileceğimiz çinçar ve daha birçok yöresel çorba ile Artvin mutfağı çorba severler için zengin seçenekler barındırır. Damaklarda unutulması imkânsız tatlar bırakacak Artvin yemeklerinin sırları biraz da bu yaylaların eşsiz dokusunda yetişen bitkilerin, kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli. Artvin’i değerli kılan bir diğer gastronomi hazinesi de yöreye özgü bir arı ırkı olan Kafkas arısının ürettiği bal.
Kafkas arısı, uzun hortumlu diliyle çiçeklerin en derin noktalarındaki nektara ulaşabilen bir arı ırkı. Kaçkar Dağları’nın endemik çiçekleriyle bezeli zengin bitki örtüsünden topladığı polen ve nektarin ile ürettiği yüksek aromalı ve lezzetli bal, dünya çapında tanınıyor.
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler;
Peynir kuymağı ve kaymak kuymağı.
Çorbalar;
Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır..
Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler;
Dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır. Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir.
Hamur işleri;
Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, Artvin pidesi, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır.
Beyaz lahanadan yapılan lahana çorbası, ‘gendima’ adlı süt çorbası, yoğurttan yapılan nişoş, ısırgan otunun en lezzetli hali diyebileceğimiz çinçar ve daha birçok yöresel çorba ile Artvin mutfağı çorba severler için zengin seçenekler barındırır. Damaklarda unutulması imkânsız tatlar bırakacak Artvin yemeklerinin sırları biraz da bu yaylaların eşsiz dokusunda yetişen bitkilerin, kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli. Artvin’i değerli kılan bir diğer gastronomi hazinesi de yöreye özgü bir arı ırkı olan Kafkas arısının ürettiği bal.
Kafkas arısı, uzun hortumlu diliyle çiçeklerin en derin noktalarındaki nektara ulaşabilen bir arı ırkı. Kaçkar Dağları’nın endemik çiçekleriyle bezeli zengin bitki örtüsünden topladığı polen ve nektarin ile ürettiği yüksek aromalı ve lezzetli bal, dünya çapında tanınıyor.
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler;
Peynir kuymağı ve kaymak kuymağı.
Çorbalar;
Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır..
Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler;
Dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır. Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir.
Artvin- Hopa Peynirli ve Kavurmalı Pide
Hamur işleri;
Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, Artvin pidesi, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır.
________________________________
Artvin Cuisine
_________________________________
Artvin, the easternmost province of Turkey’s Black Sea coast, is a magnificent place where different shades of green and blue meet. TTea, hazelnuts, rice, corn, kale, and hamsi (European anchovy) are the foremost elements of Artvin’s tastes. Traces of both the Black Sea and Caucasian regions can be found in these dishes, each of which is more delicious than the other.In Artvin, the taste of cornbread competes with the taste of tandoori bread. Artvin cuisine is quite unique with its soup varieties as well.
With cabbage soup; a milk-based soup called gendima; nişoş, made from yogurt; çinçar, a very tasty nettle soup; and many other regional soups, Artvin cuisine contains a wealth of variety for soup lovers. The secret behind the unforgettable taste of the regional dishes has to do with the unique way in which the plants are grown, which the livestock also benefit from. Another one of the region’s important contributions is the honey produced by the Caucasian honey bee.
The Caucasian honey bee is known for its ability to extract nectar from the deepest part of a flower with their extraordinarily long tongues. Its honey, produced from the pollen and nectar collected from a variety of endemic flowers near the Kaçkar Mountains, is world-renowned for its sweet aroma
Kuymak |
With cabbage soup; a milk-based soup called gendima; nişoş, made from yogurt; çinçar, a very tasty nettle soup; and many other regional soups, Artvin cuisine contains a wealth of variety for soup lovers. The secret behind the unforgettable taste of the regional dishes has to do with the unique way in which the plants are grown, which the livestock also benefit from. Another one of the region’s important contributions is the honey produced by the Caucasian honey bee.
The Caucasian honey bee is known for its ability to extract nectar from the deepest part of a flower with their extraordinarily long tongues. Its honey, produced from the pollen and nectar collected from a variety of endemic flowers near the Kaçkar Mountains, is world-renowned for its sweet aroma
Karadeniz Mutfağı /
Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
AnadoluJet
Oburcan
Berfend BERAnadoluJet
Oburcan
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder