Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Danimarka Mutfağı / Danish Cuisine




Berfend BER - Danimarka mutfağı denince akla ilk gelen tereyağlı ekmek ve çeşit çeşit sandviçlerdir. Danimarka yemekleri daha çok et, balık, ve patates ağırlıklıdır. Taze sebzelerle birlikte pişirilen balık, deniz ürünleri ve et; geleneksel Danimarka mutfağının ana öğelerindendir. Yemekler arasında kızarmış domuz eti; tuzlanmış, dereotu ile marine edilmiş ve hardal sosu ile servis yapılan som balığı ve patates, baharat ile haşlanmış olan sığır eti ile hazırlanmış güveç vardır. Birçok ülkede Danish olarak bilinen ünlü hamur işine Danimarka’da Vienna ekmeği denir.

Deniz kıyısının simgesi olan Danimarka, dünya balık tüketiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Danimarkalıların aslında yemeğe çok düşkün olmadıkları, yemekte oturup sohbet etmenin onlar için daha önemli olduğu bilinmektedir. Ancak yemeğin lezzeti ve göze hitap etmesi konusunda ise oldukça titiz davrandıkları bir gerçektir.



Danimarkalılar ekmeği sadece kahvaltıda tüketirler. Diğer hamur işi yiyecekler daha sık tüketilmektedir. Kahvaltıda en çok tercih ettikleri tatlı: Wienerbrod üzerine eklenen reçellerdir. Wienerbrod reçelle yapılan kabartılmış bir çörek olup, hamurunun Türk yufkası olduğu yönünde kayıtlar bulunmaktadır. Yine bol malzeme ve garnitürlerle süslenen Smørebrødlar da Danimarkalıların ekmekle hazırladıkları favorileri arasındadır.

Danimarka’da doğum günü kutlamaları çok ciddiye alınır ve ister genç ister yaşlı olsun hiç kimse bir doğum günü ‘kringle’ olmadan doğum günü kutlamayı düşünemez. Bir kringle içine bol bol zengin ‘remonce’ doldurulmuş büyük pretzel biçiminde bir wienerbrod’dur. JKringle’in biçimi fırıncıların eski lonca işaretidir. Kringle sözcüğü eski Norse dilinde “yuvarlak”, “çember” anlamlarına gelir. Bu Hıristiyanlıktan önceki eski şölen ekmeğinin özgün biçimiydi; ancak Hıristiyanlığa geçişten sonra, önceden birbiriyle birleştirilen iki üç, artık birkaç işareti oluşturacak biçimde birbiri üzerine dik olarak getirilmektedir. Wienerbrod hamuru “smorkage” gibi daha büyük kekler için de kullanılır. Smorkage içinde renonce, vanilyalı krema ve bol bol glaze şeker bulunan zengin bir tereyağlı pastadır. Yahudilerin ‘bolish’ine pek benzer; bu arada ‘bolish’ adının da yuvarlak pasta anlamına gelen Portekizce ‘bole’ sözcüğünden geldiğini belirtelim. Birçok değişik Wienerbrod somunu arasında ‘belediye başkanı somunu’ diye adlandırılan bir tanesi ise örgülü bir somundur ve her bir örgüde eşit ölçülerde tereyağı, şeker ve badem ezmesinin (marcipan) bulunduğu bir dolgu maddesi vardır.

Danimarka; dünya çapında etnik yemeklerinden ziyade, dünya mutfağını en kaliteli biçimde deneyimlemeye olanak sunan restoranlarıyla da ünlüdür. Kopenhag’da; İtalyan, Japon, Meksika, Tayland ve Fransız mutfaklarından örnekler sunan birçok kaliteli restoran bulunmaktadır.

Stoget Sokağı, Merkez İstasyon semti, Grey Friars Meydanı ve Tivoli semti; şehrin en lüks restoranlarının bulunduğu adreslerdir. Şehirde Michelin yıldızlı lüks restoranlar, şehrin dört bir yanında açık büfe servis sunan yerel restoranlar, lezzetli atıştırmalıklar sunan birçok sokak satıcısı ve hazır yemek restoran zincirleri gibi her bütçeye hitap eden alternatifler bulunabilir:

Danimarka’nın tereyağlı kurabiyeleri dünya çapında ünlüdür.

Halka keki anlamına gelen kransekage, üst üste dizilen büyükten küçüğe birçok bademli kekten oluşan ve üzeri Danimarka bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz soslarla süslenen koni biçiminde bir kektir. Danimarka’nın dünyaca ünlü bir diğer pastane ürünü ise bilhassa taze tüketildiğinde ağızda dağılan üzümlü dev kringle çörekleridir.

Danimarka’nın tüm şehirlerinde, taze sütle günlük olarak yapılan dondurmalar oldukça popülerdir. Risalamande adı verilen sütlü pirinç pudingi ise bilhassa yılbaşı döneminde sıcak kiraz sosu ile birlikte tüketilen bir diğer favori tatlı çeşididir.

Rødgrød med fløde; çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyvelerin tavada hafifçe sotelenerek krema eşliğinde tüketilmesinden oluşmaktadır. Æblekage ise; pişirilmiş elma parçalarının ekmek kırıntılarıyla birlikte bademli pasta kremasına bulanmasıyla oluşturulan elmalı charlotte olarak da bilinen bir tatlı çeşididir.

Alkolü oldukça seven bir halk olan Danimarkalılar, içkinin yanında birbirinden lezzetli atıştırmalıkları da mutlaka keyiflerine dâhil etmektedirler. Karides kokteyli, terine adı verilen sebzeli yahni patesi, deniz ürünlerinden veya sadece balıktan oluşan ezmeler kızartılmış ekmek ile birlikte alkolün yanında servis edilmektedir.

Danimarka, 1847 yılından beri sınırları içerisinde üretilen bira markası Carlsberg ile özdeşleşmiştir.
Kopenhag’daki barlar normal bira haricinde buğday birası, siyah bira gibi birçok alternatif bira çeşidini de mönülerinde barındırmaktadırlar. Yaşlı Danimarkalı adı verilen acı bira çeşitleri de şehirde popüler olan bir alkollü içecek seçeneğidir.

Akvavit, patatesten elde edilen votkaya benzer baharatlı bir çeşit alkollü içkidir. Kış mevsiminde sıcak suyla, yaz mevsimlerinde ise soğuk suyla karıştırılarak elde edilen hyldeblomstsaft adı verilen dut likörü şerbeti ise, Kopenhaglıların favori az alkollü içeceklerinin başında gelmektedir.

Kiraz şarabı, dut şarabı ve siyah kuş üzümü şarabı; şehirde en çok tercih edilen meyveli şarap türlerinin başında gelmektedir.

Kırmızı şarap, sherry ve brendi içkilerinin badem ve kuru üzümle karıştırılıp kaynatılmasından elde edilen gløgg ise sıcak içilen bir çeşit punçtır.

Vikinglerden miras kalan ünlü içki mjød, bal ve suyun mayalanmasıyla oluşturulan bal likörü olarak bilinen bir içki çeşididir..

Danish Cuisine

Traditional Danish cuisine has many similarities to the other damp and cool Northern European countries. However, Danish food and Danish recipes have many of its own very distinct characteristics. It is interesting to note that the small country of Denmark is actually world renowned for a number of their food products. Their pork, cheeses, and dairy products hold a reputation as being amongst the very best in the world..., and Danish butter is something that can not be described... only experienced.

Traditional Danish food tends to be very rich and somewhat heavy. A dinner meal will usually be based around meat, potatoes and gravy. More often than not the meat will be pork. The Danes eat the most pork per capita in the world. It is odd that the potato is considered to be such an essential part of traditional Danish cooking. The potato has not been in Denmark nearly as long as it has in other European countries. The potato was only introduced to Denmark in 1720 by French Huguenots immigrating to Fredericia, yet it is now a key part of Danish cooking.

Bread has always been a very important part of the Danish diet. Breads and pastries are truly an area of food in which the Danes excel. There are an incredible number of bakeries all throughout Denmark, and you can’t help but think of the pastry ‘a danish’ (wienerbrød) when you think of Danish food. However, Denmark’s bakeries have a huge variety of delicious cakes and pastries aside from the ‘danish’. Denmark’s bread is typically a dark, heavy, sour-dough rye-bread (rugbrød). There are often different types of grains and seeds which are baked in the bread.
Modern Danish cuisine has undergone many changes in recent years. The changes are generally geared towards making ‘lighter’ more healthy meals. Modern Danish cooking has been influenced heavily by France, Spain and Italy, and to a lesser degree China and Thailand. Yet the majority of older Danes are still content to stick with the more traditional Danish foods. It tends to be only the younger Danes who have adopted the more modern methods of Danish cooking, yet even these younger Danes truly appreciate a traditional meal.

It is very interesting to note that a very surprising high percentage of traditional Danish food items have been preserved in some way so that they will last longer. Many foods are preserved by salting, smoking, air-drying or pickling in brine. There are two main reasons for this:

1. People needed food to last through the winter.
2. Denmark has always had many geographical challenges.

Some of Denmark’s best known exported food products are butter, cheese (Danish blue cheese and havarti), pork products (especially bacon) and of course the very well known, ‘Danish’ pastry (wienerbrød).

Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo :
- Danish Net
- Maximiles
- Berfend BER

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..