Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Sinop Mutfağı / Sinop Cuisine

Kulak ( Mantı ) / Cevizli Mantı  -

Sinop ilinin yerleşme tarihi ilk Tunç Çağıyla başlamıştır. MÖ. 7. yüzyılda bir Helen Kolonisi olarak kurulan Sinop, Antik Çag'da Karadeniz'in en önemli kentiydi. Helenistik dönemde Anadolu'nun yerli kültürleriyle, Helen ve Pers kültürlerini birleştirmek isteyen Pontus Devletinin başkentlerinden biri de Sinop'tu. Bizans döneminde yöre Ortodoks Hiristiyanlıgının etkisiyle dilde ve kültürde Helenleşmiştir.

Sinop, MÖ. 70 yılında Romalıların, MS. 395 yılında Bizanslıların, 3 Ekim 1214 tarihinde Selçukluların ( Selçuklu idaresine geçtikten sonra Sinop  baştan başa  yeniden imar edilmiştir.) , 1461 yılında Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. 

Yöredeki kültürel çeşitlilik beslenme biçimini de etkilemiştir. Beslenmede tahıl ürünleri ağırlıktadır. Kış sebzelerinin çokluğu da mutfağı zenginleştiren bir etmendir. Kestane, ayva gibi meyvelerden yemeklik olarak da yararlanılır. Yöreye özel bir yemek  keşkek bayramlarda, özellikle Sinop dışında yaşayan uzun süre görüşemeyen eş, dost ve yakınlara  ikram edilerek  koyu bir sohbetinde başlangıcı olur. Kara Kucak güreşleri ile anlamı daha da bütünleşir.

Kulak ( Mantı ) / Cevizli Mantı  -
Bir birinden lezzetli yemeklerin yapıldığı Sinop mutfağı damaklarda hoş bir lezzet bırakır. Karadeniz sahil şeridinde mutfağa en çok önem veren merkezlerden biri olan Sinop’un en meşhur yemeklerinden biri de Tirit. Haşlanmış et ve et suyu ile yufkadan hazırlanan Tirit, özellikle Sinoplu hanımların elinden çıkarsa harika bir lezzet kazanır.

Hamsi Balığı / Anchowy -
Unlu yiyeceklerle, meyve ve balık tüketiminin yaygın olduğu Sinop’ta kestane, ayva gibi meyvelerden de yemek yapıldığını söylemiştik. Bunlara ilave olarak  pasta, pide, börek türü yiyecekler de  çok tüketilir. Yöre yemeklerinden, nokul (üzümlü cevizli, kıymalı, yoğurtlu), pilaki, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), çipsi, pilaki,keşkek, içi etli hamur (kulak hamuru), ıslama, mısır çorbası, mısır tarhanası, sirkeli pırasa, içli tava, katlama, kabak millesi, hamursuz tatlısını sayabiliriz.



SİNOP YÖRE YEMEKLERİ


Nokul; kıymalı, üzümlü, yoğurtlu, cevizli olarak özellikle bayram ariflerinde yapılan bir börek çeşididir. Un, süt, yoğurt, tuz katılarak hamur mayalandıktan sonra oklava ile açılır, içine malzemesi konarak rulo yapılır. Üzerine yumurta sürülür, çörek otu serpilerek fırına verilir.

 Nokul

Keşkek; bölgenin en tanınmış yemeklerinden olan keşkek; etli veya etsiz dövülmüş buğday veya dövülmüş mısırın kuru fasulye ile pişirilmesiyle yapılan lezzetli bir çorbadır. Genellikle hıdrellezde ve bayramlarda yapılır.

Katlama; ocakta ve saç üzerinde, açılmış hamurun(yufkadan biraz kalın) av kanadı ile yağlanarak kızartılması ile hazırlanır. Yoğurt, ayran veya pekmezle yenir.


Kulak ( Mantı ) / Cevizli Mantı 


Kulak (Mantı) ; un, su, tuz ve yumurta karıştırılarak sofra üzerinde açılır, kare halinde kesilir, içine kıymalı, soğanlı ve karabiberli olarak hazırlanan malzemesi konulur. Köşeleri üstüne gelecek şekilde katlanır. Kaynar suya atılarak haşlanır. Tepsiye dökülüp, üzerine ceviz, keş serpilir. Ayrıca sarımsaklı yoğurtlu da yapılır.Son olarak ta üzerine kızdırılmış tereyağı serpilir.

Çerkez Tavuğu; sıcak ve ya soğuk olarak yapılır. Yanına mısır unundan yapılan çerkez pastası ilave edilir.

Kıymalı Pide; pazar sabahlarının geleneksel pidesidir. Açık ve ya kapalı olarak yapılır. Üzerine yumurta kırılır ve ya sürülür. Pide salonlarında da tanınmış Karadeniz pidelerini bulmak mümkün. Ayrıca kaşarlı, etli ,pastırmalı ve sucuklu olarak da yapılır.

Saç Böreği; normal hamur yapılır ve açılır. İçine pirinç, soğan, kıyma, karabiber, ve tuz karıştırılarak hazırlanır.

Kuyu Kebap; kuzu ve ya dananın kuyuda pişirilmesi ile yapılır. Panayırların en önemli yemeği olan kuyu kebabını diğer zamanlarda da, özellikle Ayancık'ta yiyebilirsiniz.

Hamsi Dolma: Hamsinin değişik çeşitleri içinde en önemli yemeğidir. Hamsi ayıklanıp, kılçıkları çıkarılarak, sırt üzeri tepsiye dizilir. Az pişirilmiş pirinç ve ya bulgur zeytinyağı ile üzerine dökülür. Tekrar hamsiler dizilir. Zeytinyağı ve yumurta karıştırılıp üzerine dökülerek fırına verilir.

Pilaki ; “Labada”, maydanoz ve dere otuyla pişirilen bulgur pilavının üstüne küçük parçalar halinde tuzlu palamut yayılır.


Karadeniz Mutfağı / Black Sea Cuisine 
Kaynak :
Asia
_________________________________


Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine .
_________________________________




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..