Yoğurtlu çevirme çorbası - |
Kütahya'da beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır. 1960'lı yıllarda "Aşçı dükkanı" denen lokanta kent yaşamına girmiştir. Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır.
Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde pekmez ve şıra çeşitli biçimlerde kullanılarak, kimi besin gereksinimlerini karşılamaktaydı. Yaygınlaşan kentleşme olgusu giderek bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratmıştır.
Yakın zamana kadar çarşı ekmeği, ev ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır. Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir. Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırla maktadır. Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır.
Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedir.Gökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi. Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar. Ayrıca kızılcık tahrası yapılmaktadır. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Kutahya Cuisine
_______________________________________________________________________
Traditional Dishes; Traditional dishes are based largely on pastry, wheat and dairy products. Poppy-seed bread, gökçemen pastry, finger pizza, pancake, meat pastries are amongst the favourites. Meat prepared in earhtenware pots and casseroles, meat stew with onions, roasted meat, meatball,stuffed cabbage and vine lives, stuffed tomato, green pepper, potato and aubergine are all local main courses. Kütahya soups are especially famous. Soup with dried yoghurt, tomato and pimentto and local spices are enjoyed in winter and during the month of fasting ( Ramadan). Pumkin with syrup and walnuts, delicate pastries, home-made baklava and halva are amongst the favourite desserts.
Tavşanlı is very famous for its roasted chickpea throughout Turkey. The roasted chickpea, produced in Tavşanlı, has many varieties including salted, and types flavoured with pepper, vanilla, sugar, cocoa and cinnamon.
Kaynak : İl Kültür Turizm
Berfend Ber
_______________________________________________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder