Farklı dinlerin barış ve kardeşlik içinde yaşaması nedeniyle ‘hoşgörü kenti’ olarak anılan, zengin tarihi ve kültürel birikime sahip, Osmanlı, Arap Mutfağı özelliğini yansıtan Hatay’ın, 600 çeşit yemekle ‘ Dünya Gastronomi Şehri ’ için UNESCO’ya yaptığı adaylığı kabul edildi.
Nohut ve tahinin karışımıyla elde edilen ve üzerine zeytinyağı dökülerek servis edilen ‘Humus’, kurutulmuş kırmızı biber, ceviz içi, soğan ve kimyonla hazırlanan ‘Muammara’, nar ekşisi, patlıcan ve domatesle yapılan ‘Babagannuç’ gibi mezelerinin yanı sıra ‘Kağıt Kebabı’, ‘Tepsi Kebabı’, ‘Oruğu’, ‘Analı Kızlı’ aşı, ‘Ispanak Borani’ gibi yemekleri, tescilli ‘Antakya Künefesi’ ile dikkati çeken Hatay, her damak tadına hitap eden bu lezzetleriyle ilgi görüyor.
Hatay tarihine baktığımızda M.Ö.1800-1600 tarihinde Akatlarda başlayan, Hititler, Mısırlılar, Asur, Oğuz Han Türkleri, Persler, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, İslam ordularının fethi, Halife Reşid ‘in Antakya ziyareti, Eyyübi, Memluk ve Osmanlıların bu coğrafyada sürdüklerini görürüz. Tüm bu dünyanın önde gelen devletlerinin Antakya’ya uğramaları veya uğramak zorunda kalmaları sonucunda bu şehrin mutfak kültürüyle karşılıklı etkileşimleri oluşmuştur. Hatay mutfağı bu geniş tarihi perspektifi içinde bir ipek kozası gibi mutfağını geliştirerek kendine has bir mutfak ve lezzet yaratabilmiştir.
Bundan dolayı, Hatay mutfağında 2000 yıllık, 1500 yıllık, 1000 yıllık, 800 yıllık, 500 yıllık, 200 yıllık,100 yıllık yemekler mevcut olup, bu yemeklerin orijinaliteleri ağız tadına ve kullandığı malzemeye uygun olduğundan tariflerini değiştirmeden günümüze taşıyabilen bir mutfak. ( Böbrek dolması 3.yüzyıl, ıspanak 11.yüzyıl, tüffahiye 13.yüzyıl, pazı yoğurtlama 15.yüzyıl, asma kabak bastısı 16.yüzyıl gibi).
Hatay tarihine baktığımızda M.Ö.1800-1600 tarihinde Akatlarda başlayan, Hititler, Mısırlılar, Asur, Oğuz Han Türkleri, Persler, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, İslam ordularının fethi, Halife Reşid ‘in Antakya ziyareti, Eyyübi, Memluk ve Osmanlıların bu coğrafyada sürdüklerini görürüz. Tüm bu dünyanın önde gelen devletlerinin Antakya’ya uğramaları veya uğramak zorunda kalmaları sonucunda bu şehrin mutfak kültürüyle karşılıklı etkileşimleri oluşmuştur. Hatay mutfağı bu geniş tarihi perspektifi içinde bir ipek kozası gibi mutfağını geliştirerek kendine has bir mutfak ve lezzet yaratabilmiştir.
Bundan dolayı, Hatay mutfağında 2000 yıllık, 1500 yıllık, 1000 yıllık, 800 yıllık, 500 yıllık, 200 yıllık,100 yıllık yemekler mevcut olup, bu yemeklerin orijinaliteleri ağız tadına ve kullandığı malzemeye uygun olduğundan tariflerini değiştirmeden günümüze taşıyabilen bir mutfak. ( Böbrek dolması 3.yüzyıl, ıspanak 11.yüzyıl, tüffahiye 13.yüzyıl, pazı yoğurtlama 15.yüzyıl, asma kabak bastısı 16.yüzyıl gibi).
Hatay joins select group as City of Gastronomy
Hatay - Künefe / Hatay favorite dessert Kunefe
Hatay’s application to become a UNESCO World City of Gastronomy via its cuisine that includes 600 different dishes has been approved. A committee will come to the province in the coming days to make the declaration official
Hatay, which is famous for many meze-like foods and kebabs. AA photos
The Mediterranean province of Hatay, long famed for being a city of tolerance because of the harmonious coexistence of people of different faiths, is now preparing to become a “World City of Gastronomy.”
Künefe / Kunefe Eritilmiş Peynir / The melted cheese
Hatay’s application to UNESCO has been approved, meaning the province is now only waiting for UNESCO representatives to complete formalities prior to the official designation.
The province is set to join a select list of other UNESCO Cities of Gastronomy that includes only three other cities: Chengdu in China, Östersund in Sweden and Popayan in Colombia...more
Hatay - Tanıtım Filmi / Hatay - Introduction Film
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder