Manisa Kebap - |
Manisa yöresi, uygun iklim koşulları, ekilebilir alanların genişliği ve verimliliği nedeniyle, kimi yerlerde yılda birkaç ürün alınabilen, bağ ve bahçe tarımının yaygın olduğu bir ilimizdir.
Sebze ve meyve çeşitliliğinin yanı sıra, malzemeleri çok taze kullanabilme imkanı da yöre mutfağının önemli bir özelliğini oluşturmaktadır. Bu unsurların yanı sıra, tarihi geçmişi ve aldığı göçlerin de Manisa mutfağına etkileri olmuş, farklı yemek kültürlerinin karışımı yöre mutfağına zenginlik katmıştır.
Manisa mutfağı; Türk mutfağında yer alan belli başlı çeşitlerin hemen hepsi yöre mutfağında yer almakla birlikte, yöreye has farklı yemekleriyle öne çıkmaktadır.
Manisa Kebabı ( Dana ve kuzu eti karışık olarak çift kıyılmak suretiyle kıyma haline getirilir. Tuzlanıp iyice yoğrularak şişlere düzgün ve fazla kalın olmayacak bir şekilde sarılır. Şişlere sarılan kebaplar odun kömürü ateşinde pişirilirken, pideler de ayni ateşte ısıtılarak hafif kızartılır. Domates ve biberler de aynı ateşte hafif közlenir. Kızaran pideler servis tabağına alınarak kare kare kesilir. Pişmiş olan kebaplar da şekilleri bozulmadan düzgün bir şekilde pidelerin üzerine alınır. Kızdırılmış tereyağı gezdirilir, sumak serpilir. Közlenmiş domates ve biberle süslenip, soğan salatası ile birlikte servis yapılır. ) - Odun Köftesi - Simit Ekmeği - Ekmek Dolması - Nohutlu Mantı - Börülce Tarator - Alaşehir Kapaması - Şevket-i Bostan - Yaprak Sarması - Sinkonta Mantar Tatlısı - Höşmerim - Kula Güveci - Kabaklı Pide - Kula Şekerli Pidesi - Su Böreği
Manisa Yöresel Yemekleri
Manisa Kebabı ( Dana ve kuzu eti karışık olarak çift kıyılmak suretiyle kıyma haline getirilir. Tuzlanıp iyice yoğrularak şişlere düzgün ve fazla kalın olmayacak bir şekilde sarılır. Şişlere sarılan kebaplar odun kömürü ateşinde pişirilirken, pideler de ayni ateşte ısıtılarak hafif kızartılır. Domates ve biberler de aynı ateşte hafif közlenir. Kızaran pideler servis tabağına alınarak kare kare kesilir. Pişmiş olan kebaplar da şekilleri bozulmadan düzgün bir şekilde pidelerin üzerine alınır. Kızdırılmış tereyağı gezdirilir, sumak serpilir. Közlenmiş domates ve biberle süslenip, soğan salatası ile birlikte servis yapılır. ) - Odun Köftesi - Simit Ekmeği - Ekmek Dolması - Nohutlu Mantı - Börülce Tarator - Alaşehir Kapaması - Şevket-i Bostan - Yaprak Sarması - Sinkonta Mantar Tatlısı - Höşmerim - Kula Güveci - Kabaklı Pide - Kula Şekerli Pidesi - Su Böreği
Uygarlık beşiği Anadolu'nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa'da Mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir'in ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.
İnanışa göre; Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Hafsa Sultan Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar... devamı
_________________________________
Manisa Cuisine
_________________________________
Being one of the oldest ancient cities of Anatolia, cradle of civilizations, you can feel a meaningful charity and holiday mood in Manisa with Mesir tradition. Previously used for treatment, then became tradition, there are various beliefs about the birth of Mesir.
According to a belief, the wife of the Ottoman Sultan Yavuz Sultan Selim and the mother of Kanuni Sultan Süleyman, known as Süleyman the Magnificient, Hafsa Sultan became while she was in Manisa. Since no cures were found, the head of Sultan Mosque Madrasah – Merkez Efendi – prepared a paste mixture consisting of herbs and spices... more
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder