Aydın Çemen / Spicy Spread |
Ege kıyılarından iç kesimlere doğru ilerlerken, Selçuk-Aydın yolunda incir çıkıyor karşımıza. İncirin yanı sıra, zeytin, av hayvanları ile yapılan yemekler, tahıl ve yörük ekmeği bu yöreye özgü lezzetlerden.
Aydın’da zeytinyağı ve taze otların usta ellerde ayarlanan pişirimleri, yani “işte, Ege lezzetleri” dedirten tatlar damaklarla buluşur. Hazmı kolay zeytinyağlı ot ve sebze yemeklerinin yanı sıra, et ve hamur işi lezzetler de Aydın mutfağının önemli bir bölümünü oluşturur. Pazı, börülce, ısırgan otu, turp otu ve patlıcan yöre mutfağında farklı ve kendine özgü pişirme teknikleriyle hazırlanır.
Aydın mutfağında mevsimine göre balık ve deniz ürünlerine de rastlanır. Ege Denizi’nden pazarlara getirilen taze çipura, mercan, barbunya ve kefal zeytinyağında terbiye edilip pişirilir.
Aydın’a özgü hamur işleri arasında ısırgan otu böreği ve paşa böreği başta gelir. Aydın’ın tüm dünyaya ihraç ettiği ürünlerin başında gelen incir de yörenin mutfak kültüründe bolca kullanılan bir malzeme. Özellikle tatlı yapımında değerlendirilen incirin reçeli de bolca tüketilir. Aydın mutfağı zengin birikimiyle Ege mutfağının en güzel örneklerini sergiler.
_________________________________
Aydın mutfağında mevsimine göre balık ve deniz ürünlerine de rastlanır. Ege Denizi’nden pazarlara getirilen taze çipura, mercan, barbunya ve kefal zeytinyağında terbiye edilip pişirilir.
Aydın’a özgü hamur işleri arasında ısırgan otu böreği ve paşa böreği başta gelir. Aydın’ın tüm dünyaya ihraç ettiği ürünlerin başında gelen incir de yörenin mutfak kültüründe bolca kullanılan bir malzeme. Özellikle tatlı yapımında değerlendirilen incirin reçeli de bolca tüketilir. Aydın mutfağı zengin birikimiyle Ege mutfağının en güzel örneklerini sergiler.
_________________________________
Aydın Cuisine
_________________________________
In Aydın, fresh greens prepared in olive oil by the masters meet all expectations of the gourmets and get them to say, ”Now these are Aegean delicacies”. Besides easy to digest, greens and vegetables prepared in olive oil, meat, and pastry dishes form a major part of Aydın’s cuisine. Chard, black-eyed peas, nettles, radish leaves, and eggplants are prepared in the region in a special way using unique techniques. Depending on the season, it is possible to find fish and other seafood in Aydın cuisine too. Fresh sea bream, red sea bream, red mullet, and grey mullet brought in to the markets from the Aegean Sea are marinated in olive oil before being cooked. Nettle pastry and pasha pastry can be named among the pastries unique to Aydın. Figs, exported to all corners of the world, are used in abundance in the local cuisine, mainly for making desserts. Fig jam is also consumed in considerable quantities. Aydın cuisine exhibits the best examples of Aegean cuisine with its rich variety.
In Aydın, fresh greens prepared in olive oil by the masters meet all expectations of the gourmets and get them to say, ”Now these are Aegean delicacies”. Besides easy to digest, greens and vegetables prepared in olive oil, meat, and pastry dishes form a major part of Aydın’s cuisine. Chard, black-eyed peas, nettles, radish leaves, and eggplants are prepared in the region in a special way using unique techniques. Depending on the season, it is possible to find fish and other seafood in Aydın cuisine too. Fresh sea bream, red sea bream, red mullet, and grey mullet brought in to the markets from the Aegean Sea are marinated in olive oil before being cooked. Nettle pastry and pasha pastry can be named among the pastries unique to Aydın. Figs, exported to all corners of the world, are used in abundance in the local cuisine, mainly for making desserts. Fig jam is also consumed in considerable quantities. Aydın cuisine exhibits the best examples of Aegean cuisine with its rich variety.
Kaynak :
AnadoluJet
Berfend Ber
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder