A project initiated to transform the southeastern province of Gaziantep into a center of gastronomical tourism aims to promote the region’s unique dishes to the rest of the world and attract more people interested in food tourism
Famous for its traditional foods, the southeastern province of Gaziantep has launched an innovative new project in a bid to encourage increased numbers of gastronomic tourists to the area.
The “Gastronomy World Explores Gaziantep Cuisine” project has been developed in collaboration with the Silk Road Development Agency Tourism Finance Program. The Gaziantep Chamber of Commerce (GTO) Deputy Secretary General Figen Çeliktürk said this marked the growth of an alternative sort of tourism in the city...more
Antep Baklava
The most famous Turkish dessert is baklava. The nomadic peoples of Central Asia are known to have cooked thin layers of pastry on a hot plate and served them layered on top of each other.
Today, this proto-baklava has metamorphosed into a refined and delicious dessert.
Antep Pistachios
Pistachios are a delicious and highly nutritious treat. The pistachio tree produces bunches of pink fruit. Pistachios are used in a wide range of dishes: they can be eaten alone as an enjoyable snack or used as an ingredient in savory or sweet dishes.
Turkey's first cuisine museum in Gaziantep...more
Gaziantep'te gastronomi turizmi geliştirilecek
Yöresel yemekleriyle ünlü Gaziantep'te yürütülecek ''Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi'' projesiyle, kentte gastronomi turizmi geliştirilecek. GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpekyolu Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı kapsamında hazırladıkları Gastronomi Dünyası’nın Gaziantep Mutfağını keşfi Projesi ile Gaziantep'te alternatif bir turizm modeli olan gastronomi turizminin geliştirilmesini ve bölge turizminin çeşitlendirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Gaziantep'in gastronomi turizmi açısından bir marka değeri taşıdığını ifade eden Çeliktürk, şöyle konuştu:
''Projeyle Gaziantep'in turizmde bir destinasyon merkezi olmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Gastronomi turizminin geliştirilmesiyle Gaziantep'e gelen ziyaretçi sayısı artacak ve turistler Gaziantep'te daha fazla geceleyecek. Böylelikle turizm sektörünün Gaziantep ve bölgeye sağladığı katma değer yükselecek. Bölgemiz turistik cazibe merkezi haline gelecek. Proje çerçevesinde Gaziantep mutfağını ulusal ve uluslararası alanda tanıtacağız, kentin gastronomi turizmi açısından bir değer kazanmasını sağlayacağız. Gastronomi turizmi kapsamında Gaziantep'e yönelik turlar düzenlenmesini sağlayacağız. Böylelikle Gaziantep'e gelen turistlerin konaklama süreleri uzun dönemde artacak.''... devamı
GAZİANTEP MUTFAĞI
Anadolu' nun kültür mozayiğinde Gaziantep, yemekleriyle ayrı bir yere sahiptir. Çok eski çağlardan itibaren ticaret yolarının üzerine olan Gaziantep aynı zamanda da Doğu ve Batı mutfaklarının kaynaştığı yer olmuştur. Gaziantep Mutfağı seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel olarak özel damak lezzetinin zenginliği ile tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Öyle ki; Çin mutfağı, İtalyan mutfağı, Meksika mutfağı gibi daha çok ülke isimleriyle birbirinden ayrılan uluslararası yemek literatüründe sadece Gaziantep, kendi şehir adıyla bir mutfağa ismini vermiştir.
Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimideki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep Yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur.
Gaziantep Yemekleri'nde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır.(haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemekleri vb) Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep Mutfağında hak ettiği yeri almıştır.
Gaziantep Mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, yemekte değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar bol miktarda kullanılmaktadır.
Gaziantep mutfağında etin özel bir yeri vardır. Ancak yemekler her zaman için koyun ve kuzu eti ile hazırlanır. Dana ve tavuk eti hemen hemen hiç kullanılmaz.
Gaziantep Yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının, ve el becerisinin de payı büyüktür.
Gaziantep Yemeklerinin ve tatlılarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, özellikle yurt içindeki büyük yerleşim yerlerinde Gaziantep lokantalarının ve baklavacılarının şöhrete kavuşmasına ve yayılmasına sebep olmuştur. Gaziantep Yemekleri 12 bölümde değerlendirilebilir.
ÇORBALAR
Dövmeli Alaca Çorbası, Öz Çorbası, Püsürük Çorbası, Lebe Niye Çorbası, Pirinç, Şehriye, Mercimek, Tarhana, İşkembe çorbaları
KEBAPLAR
Kuşbaşı(Tike) kebabı: Kıyma kebabı, Altı ezmeli kıyma kebabı, Sarımsak ve soğan kebabı, Patlıcan kebabı, Sebzeli kebap, Ayva kebabı, Yenidünya Kebabı, Simit kebabı, Ciğer kebabı, yoğurtlu kebap
ET YEMEKLERİ
Kelle paça, Et paçası, Beyran, Şiveydiz, Yoğurtlu patates, Kabaklama, Doğrama, Borani, Pirpirim aşı, Börk aşı, Sarımsaklı bakla, sarımsak aşı, Alinazik, Mıcırık aşı, Yoğurtlu soğan yahnisi, patlıcan musakka
TAVALAR - KAVURMALAR - KIZARTMALAR
Saçma Tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması(topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması
KÖFTELER
Yuvarlama, içli köfte, Ekşili ufak köfte, yoğurtlu ufak köfte, Arap Köftesi, yapma, Sini Köftesi, Çiğ Köfte, Mercimekli köfte, yağlı köfte, iç katması
DOLMALAR - SARMALAR - DOLDURMALAR
Karışık dolma, Biber naşı, Kabak dolması, Firik Acur Dolması, Zeytinyağlı Patlıcan Biber dolması, Mum Bar dolması, Bulgurlu yaprak dolması, İçli ve Zeytinyağlı yaprak sarması, lahana sarması, Pancar sarması.
PİLAVLAR
Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Setli Dövme Pilavı, iç Pilav, Mercimekli Pilav, Çağla Aşı, Kömeç Aşı
HAMUR İŞLERİ
Lahmacun(Gaziantep usulü), Peynirli pide, Şekerli-peynirli pide, Topaçlı börek, Yeşil Zeytin böreği, Peynir, çökelek ve lor semseği, Tatar böreği, Şiş börek, Omaç, Pişi böreği, Bazı
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER
Ötce Bıbbıkiye, Ekmek Aşı, Pancar kavurması, Zeytinyağlı kabak içi
PİYAZLAR - SALATALAR - CACIKLAR
Maş Piyazı, fasulye piyazı, Loğlaz piyazı, Patates piyazı, yeşil zeytin piyazı, çoban salatası, domates salatası, koruk salatası, Patlıcan salatası ve hıyar cacığı
TATLILAR ve PASTALAR
Baklava, Kurabiye, Kırma kadayıf, Fıstıklı kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç bastık, Nişe Helvası, irmik helvası, kuymak, kaygana, Şıllık(Akıtma), Kere Biç, Mayanalı kahke, Hedik
BAZI ÖZEL KAHVALTILIKLAR
Katmer, kaymak, Muhammara, yeşil zeytin, ekşileme, dorgambac ve Tarhana eritmesi
Türkiye'nin ilk mutfak müzesi Gaziantep'te...devamı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder