Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Muğla Mutfağı / Mugla Cuisine

 Keşkek Kazanı (*)

Ege Denizi kıyılarında güneye doğru indiğimizde Muğla ve  tatil beldesi olan ilçeleri çıkıyor karşımıza. Muğla mutfağından söz edildiğinde akla ilk olarak kendine özgü tarhanası gelir. Tüm Ege’nin ölmez ağacı olan zeytine Muğla daha bir aşkla bağlıdır. Kurutulmuş biberi de unutmamak lazım. Kentin yemek kültürünün önemli parçalarından biri olan kurutulmuş biberin olmadığı bir sofra kolay kolay düşünülemez. Özellikle zeytinyağının Muğla’da kullanım alanları oldukça geniştir. Öncelikli kullanım alanı mutfaktır. Diğer kullanım alanları da sağaltıcılık, yağlı pehlivan güreşleri, zeytinyağı sabunu üretimidir. Ayrıca zeytinyağı, zeytinyağlı şampuan, sabun, bakım kremi, maske, duş jeli gibi ürünlerle kozmetik sektöründe de kendisine yer bulmuştur. Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan zeytin küspesi (pirinası) yakacak olarak değerlendirilmektedir.

Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür sebzeyi kullanmayı başarmış. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkündür. Kıyı kenti olmasına karşın Muğlada balığa dayalı bir beslenme biçimi yaygın değildir. Tavuk, ciğer, "biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturmaktadır.

Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir...

Baklagiller ve sebze çeşitleri Muğla mutfağının en sık rastlanan yemeklerini oluşturur. Patlıcan en yaygın kullanılan sebzedir. Kızartma, salata ve tatlılarda sık sık kullanılır. Genellikle akşam yemekleri için hazırlanan yumurtalı patlıcanda; soğan, domates önce yağda kavrulur. İçine ince ince doğranmış patlıcan eklenir. Üstüne yumurta kırılır ve ateşten alınır. Ekşili biber de yörenin özgün kızartma yemeklerinden biridir.


Salatalarda radika, devetabanı, "gelingülü" de denen gelincik, ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri de bakladır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.

Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak adlandırılır. Kazayağı, turp otu, tekesakalı, kuşyüreği, sığırdili, tereotu, dalgan, devetabanı, ebegümeci, ıspanak, kişkincik, kuzukulağı, kapçık, ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır.


Sebze yemeklerinin başında bamya, börülce "karnıkara", nohut ve fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir.


Muğla’da önceleri sebze kurutma, reçel, pekmez, tarhana, keşkek sadece yöre halkının kendi beslenmesine yönelik olarak hazırlanırken, değişen toplumsal koşullar, meyve sebze üretiminin daha pazara yönelik bir hale gelmesine neden olmuş.

Çam balı yaygın olarak Marmaris’te üretilmekle birlikte, Muğla mutfağında da önemli bir yere sahip. Kaynatılan bala susam eklendikten sonra kesilerek yenen “Çıtırmak” Muğla’ya özgü bir tatlı.
Fethiye denince akla ilk gelen alabalık restoranlarıdır…

Dalyan da ise ünlü Dalyan Kefali’nin en makbulü “Kocakafa” denen Mavlu Kefali ile mavi yengeçlerin kömür ateşinde ızgarası çok meşhur… Burada ayrıca doğal üzüm ve karpuz suyu da içilebilir.

Bodrum her ne kadar turizm potansiyeli ile anımsansa da, Bodrum mutfağı baklagiller ve sebze yemekleriyle anılır. Çökertme Kebabı ile Ege Patlıcanı Bodrum’a özgü lezzetler arasında sayılabilir…

Muğla yemekleri

Çorbalar
Tarhana, ara ve dutmeş

Et 
Çopur, Et Terbiyelisi, Döş Dolması, Büryan, Balıklen, Karın kumbar dolması,Çökertme

Balıklar
Her tür balık ızgara ve buğulama, pirinçli balık,Ahtapotlu pilav

Sebzeler
Çıntar Kavurması, Ot Ekşilemesi, Galli Patlıcan, Ebegümeci Kavurması, Börülce Kavurması, Teltorlu Börülce,hardal haşlaması,sirken otlaşı, ekşili biber.

Hamur İşleri ve Tatlılar 
Keşkek, Saç Böreği, Yalankı, Zerde, Katmer, Badem ve cevizli sucuk, Üzüm köftesi, Ballı Kabak, hoşmerim.

Reçel ve Şuruplar
Bestel, Üzüm, Patlıcan, Dülek Reçeli, Gül Suyu.

Tüm yöreye has mutfak kültürü ürünleri,  tadılmaya değer lezzetli yiyeceklerdir.


Keşkek Kazanı (*)

Keşkek ülkemizin farklı bölgelerinde farklı usullerde pişirilip tüketilmektedir. Bu resimde gördüğünüz keşkek Muğla ili Kavaklıdere İlçesi Kurucuova köyüne ait Keşkekçi Mehmet Dedeye ait. Köyde bu usulde keşkek pişiren 5 kişi var.
www.akbulutkoyu.blogcu.com



Muğla Cuisine


Turkish Bread

The city of Muğla, has been home to very old civilizations since ancient times and has preserved its importance in every era.

Muğla is a city located in the Aegean Region of the Republic of Turkey, with a little portion of its territory penetrating the Aegean Region, famous for its holiday regions such as Ortaca, Dalaman, Fethiye,Marmaris, Datça and Bodrum. The Mediterranean climate prevails in Muğla.


The important ports of town are Bodrum, Marmaris, Fethiye and Güllük. There are also two airports (Bodrum-Milas and Dalaman) in town.


Among its most famous dishes, the authenic tomato and pimento peculiar to Muğla ranks first. Tomato and pimento are prepared during summer and dried in front of windows, roofs and gardens and eaten in wintertime. Olives and dried paprika have also become a culture in Muğla. The table olive oil has been preserving its importance in Mugla since the Karya period. Aditionally, Muğla City center has authenic dishes. Keshkek, which is an indispensable wedding dish, shall also not be forgotten. Although it is a coastal city, a sea food based diet is not common in Muğla'da.


Chicken, liver, stewed lamb called "biryan", roast meat and the farm kebab are the frequent meat dishes of Muğla. Legumes and varieties of vegetables are the most frequent dishes of the Muğla cuisine. Eggplant is the most widely used vegetable. It is used in fried foods, salads and desserts.


EGE MUTFAĞI - AEGEAN CUISINE 
Kaynak :Muğla İl Kültür ve Turizm 
                 Ayna Cunda - Tuz ve Karabiber-Dünyayı gezen Salyangoz
                 İzmir cvb
                 


Akdeniz Mutfağı / Mediterranean Cuisine    Gaziantep Cuisine







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..