Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Kamboçya Mutfağı / Cambodian Cuisine


Berfend BER - Çinhindi yarımadasının güneybatı kısmında yer alan Kamboçya'nın tamamı tropikal kuşaktadır ve en güney ucu ekvatorun yaklaşık 10º yukarısındadır. Birçok Kamboçyalı, kendisini Khmer olarak tanımlar. ( Khmer'lerin Angkor İmparatorluğu, Güneydoğu Asya'nın büyük bölümüne yayılmış ve 10. ve 13. yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşamıştır. ) Bu nedenle yerel mutfakları Kymer Mutfağı olarak geçmektedir.

Kamboçya mutfağı, Vietnam, Tayland, Çin ve Fransız mutfaklarının güzel bir karışımıdır.  Özellikle Kamboçya mutfağı büyük ölçüde Fransız ve Tayland etkisinde diyebiliriz.  Çorbalar, pirinç, sebze yemekleri, balık, tavuk, sığır ve domuz etleri yaygındır. Khmer yiyecekleri ulusal kimliğe özgü yaşam biçimini, düşünceleri ve milli şuuru yapısını yansıtan en önemli kimlik öğelerindendir. Kamboçya yiyeceklerinin sırrı et yemeklerinde ve tatlılardadır.

Kamboçya çok eski zamanlardan beri geniş bir tarımsal üretim yelpazesine sahiptir ve bu sayede pek çok damak tadına hitap eden çeşitlilikte mutfak kültürüne sahiptir. Sokak üzerinde soyulmuş meyve satıcılarının  sıklıkla rastlandığı Kamboçya'da  “Tahu Telur” dedikleri yumurtalı kızartılmış tofuyu sık tüketirler.  Yerel içkileri arasında kendilerine has bir çeşit şarabı vardır. Bu şarabın içinde kalbi delinmiş akrep ve yılan görünür. Akrep ve yılan kanı bu şaraba karışınca ve bunu içince özellikle erkekler güç verdiğine inanılır.


Kamboçya'lıların bizlerin alışık olmadığı yemek kültürleri de mevcuttur. Tarlalarda floresan lambalı tuzaklarda toplanan çekirgelerden tutun, çıtır çıtır kızarmış karıncalara, tencerede sırtüstü yatan kaplumbağalardan kurbağa dolmasına. Tavaya kırıldığı anda içinden fetüsü düşen yumurtalar, örümcekler, yılanlar ( Sayıları çok azaldığı için artık yılan yemek yasaklanmıştır.)  timsahları yemektedirler.


Ülkede çok sayıda Khmer restoranının yanı sıra Fransız, Vietnam, Tayland, Endonezya restorantları mevvcuttur. 
_________________________________

 Cambodian Cuisine
_________________________________



Cambodian cuisine includes noodles, soups, grills, stir-fried, curries, salads, desserts, lots of vegetables, tropical fruits, and of course rice which is the staple food for Cambodians. Cambodian culinary secrets are rarely written down; the recipes were instead handed down from mother to daughter. From an ancient origin has come a traditional cuisine of unsuspected treasures: a unique blend of flavors and colors that enhance the natural ingredients used.

Cambodians perfected the art of blending spice paste using many ingredients like cloves, cinnamon, star anise, nutmeg, cardamom, ginger and turmeric. They add other native ingredients like galangal, garlic, shallots, lemongrass, cilantro, and kaffir lime leaves to these spices to make a rather distinctive and complex spice blend known as “kroeung”.



Although noodles are also popular, almost every meal includes a bowl of rice. A wide range of curries, soups and stir fried are usually served with rice. Being in a country that produces many rice varieties, tourists can enjoy the best aromatic grains and various types of glutinous rice. The latter is more commonly served with a salad or in desserts with fruits.

There are two other unique ingredients that give Cambodian cuisines their fabulous typical flavour. One is a pungent fermented fish paste known as pra-hok and the other, the kapi, a fermented prawn paste. These require an acquired taste for most but they are beloved by some who used them in many dishes or even taken as a dipping sauce. Collectively, these ingredients have become an important aromatic combination commonly used in Cambodian cuisines.

Typically, a Cambodian meal is served with rice and at least three other dishes. It usually includes a soup (samlor), served alongside the main dishes. Each of the individual dishes will either be sweet, sour, salty or bitter; these exist side by side in harmony, sometimes even within a single dish, to offer an original melody. Chili is usually left up to the individual to add. In this way tourists are subtly ensured that they get a bit of every flavour to satisfy their palates.


Kaynak / Source
- Ministry of Tourism  of Cambodia.
 Berfend BER
_________________________________

 

_________________________________


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..