Berfend BER - Kenya, Hint Okyanusu'na kıyısı olan bir doğu Afrika ülkesidir. Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali ile komşudur. Kenya'da genel olarak tropikal iklim hakimdir.
En önemli tarım ürünleri; kahve, çay, mısır, buğday, şeker kamışı, pirinç, tropikal meyve ve sebzelerdir. Hayvancılık gelişmiştir. Buna bağlı olarak sığır, domuz eti, kümes hayvanları yetiştiriciliği vardır. Sığır, tavuk, kuzu ve domuz etleri lezzetlidir. Süt ürünleri ile Afrika'nın önmeli bir ülkesidir. Denize yakın bölgelerde, denizden geçimini sağlayanlar bol deniz ürünleriyle sağlıklı bir şekilde beslenmektedir. Yerel alabalık, Nil levreği, ıstakoz, karides ve Mombasa istiridyesi, mevsiminde tüketilir.
Kenya mutfağında pirinç önemli bir yer tutar. Her evde pirinç öğünlerde vazgeçilmezdir. Yine aynı şekilde tropikal meyvelerinin çeşitliliğinde tüketimi çoktur. Kenya mutfağının "Sukuma Wiki" adlı ıspanak ve kavrulmuş soğandan oluşan yemeği bilinendir. Ayrıca "Pilau" adı verilen etli ve patatesli pilav da Kenya mutfağına özgü farklı bir lezzettir. Dünyaca ünlü çayı ve kahvesi vardır.
Ulusal Spesiyal yemekleri
- Bazı av alanlarında likör ve yemişlerle marine edilmiş sığır eti, bal ve krema ile servis edilir.
- Nyama Choma (Kızarmış et - Kenya'nın en ünlü yemeğidir)
- Çoğu Kenya'lı mısır, fasulye ve mısırlı yemekleri tercih eder
- Chai (Süt ve şekerle kaynatılan çay) ile Mandazi (Lokma tatlısı)
Ulusal İçecekler
- Yerel biralar ve soda
- Kenya Cane (Şeker kamışı içkisi)
- Kenya Gold (Kahve likörü)
- Uki (Baldan yapılan geleneksel bira
- Mısırdan üretilen Changaa
________________________________
En önemli tarım ürünleri; kahve, çay, mısır, buğday, şeker kamışı, pirinç, tropikal meyve ve sebzelerdir. Hayvancılık gelişmiştir. Buna bağlı olarak sığır, domuz eti, kümes hayvanları yetiştiriciliği vardır. Sığır, tavuk, kuzu ve domuz etleri lezzetlidir. Süt ürünleri ile Afrika'nın önmeli bir ülkesidir. Denize yakın bölgelerde, denizden geçimini sağlayanlar bol deniz ürünleriyle sağlıklı bir şekilde beslenmektedir. Yerel alabalık, Nil levreği, ıstakoz, karides ve Mombasa istiridyesi, mevsiminde tüketilir.
Kenya mutfağında pirinç önemli bir yer tutar. Her evde pirinç öğünlerde vazgeçilmezdir. Yine aynı şekilde tropikal meyvelerinin çeşitliliğinde tüketimi çoktur. Kenya mutfağının "Sukuma Wiki" adlı ıspanak ve kavrulmuş soğandan oluşan yemeği bilinendir. Ayrıca "Pilau" adı verilen etli ve patatesli pilav da Kenya mutfağına özgü farklı bir lezzettir. Dünyaca ünlü çayı ve kahvesi vardır.
Ulusal Spesiyal yemekleri
- Bazı av alanlarında likör ve yemişlerle marine edilmiş sığır eti, bal ve krema ile servis edilir.
- Nyama Choma (Kızarmış et - Kenya'nın en ünlü yemeğidir)
- Çoğu Kenya'lı mısır, fasulye ve mısırlı yemekleri tercih eder
- Chai (Süt ve şekerle kaynatılan çay) ile Mandazi (Lokma tatlısı)
Ulusal İçecekler
- Yerel biralar ve soda
- Kenya Cane (Şeker kamışı içkisi)
- Kenya Gold (Kahve likörü)
- Uki (Baldan yapılan geleneksel bira
- Mısırdan üretilen Changaa
________________________________
Kenyan Cuisine
_________________________________
Kenya is located in East Africa near the Equator (the imaginary line that divides the Earth into the Northern and Southern Hemispheres).
When the Portuguese arrived in 1496 on the coast of Kenya, they introduced foods from newly discovered Brazil. Maize, bananas, pineapple, chilies, peppers, sweet potatoes, and cassava were brought in and became local staples. The Portuguese also brought oranges, lemons, and limes from China and India, as well as pigs.
Pastoralism (cattle herding) has a long history in Kenya. Around A.D. 1000, a clan from North Africa called the Hima introduced cattle herding. By the 1600s, groups like the Maasai and Turkana ate beef exclusively. Cattle provided meat, milk, butter, and blood.
When the Europeans arrived at the shores of Kenya, they brought with them white potatoes, cucumbers, and tomatoes. The British imported thousands of Indians for labor, and curries (spicy dishes made with curry spice), chapattis (a flat, disk-shaped bread made of wheat flour, water, and salt) and chutneys (a relish made of spices, herbs, and/or fruit) became a traditional Sunday lunch for many Kenyans.
When the Portuguese arrived in 1496 on the coast of Kenya, they introduced foods from newly discovered Brazil. Maize, bananas, pineapple, chilies, peppers, sweet potatoes, and cassava were brought in and became local staples. The Portuguese also brought oranges, lemons, and limes from China and India, as well as pigs.
Pastoralism (cattle herding) has a long history in Kenya. Around A.D. 1000, a clan from North Africa called the Hima introduced cattle herding. By the 1600s, groups like the Maasai and Turkana ate beef exclusively. Cattle provided meat, milk, butter, and blood.
When the Europeans arrived at the shores of Kenya, they brought with them white potatoes, cucumbers, and tomatoes. The British imported thousands of Indians for labor, and curries (spicy dishes made with curry spice), chapattis (a flat, disk-shaped bread made of wheat flour, water, and salt) and chutneys (a relish made of spices, herbs, and/or fruit) became a traditional Sunday lunch for many Kenyans.
Kaynak / Source
- Food by country
- Berfend BER
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder