Berfend BER - Süryaniler Ortadoğu’nun kadim halklarından biridir. Süryani kültürü çevresi ile en fazla etkileşim içinde olan kültürlerden birisidir ve Süryani kültürünün zengin birikimi de çevresine duyarsız kalmayan mütevazi halkın kültürüdür. Anadolu’nun güneydoğusundaki bazı şehirlerde bugün yaşamakta olan Süryanilerin mutfak kültürünün en temel malzemesi tahıl ürünleridir. Et ve et ürünleri Hıristiyan kültüründe pek yer bulamadığından dolayı Süryaniler tahıl ağırlıklı beslenmeye özen göstermişlerdir.
Son dönemlerde et ve et ürünlerinin de bu mutfakta hatırı sayılır bir yer edindiğini biliyoruz. Yumurta ve yörenin sade yağ adı verilen yağ türü ile pek çok çeşit Süryani mutfağında yer alabilmiştir.
Humus |
Süryani Yemekleri
Hel Hel - Harire- Bumbar Dolması ( Çokat ) - Hasse - Kiliçe - Genedir - Belloğ - Dobo - Kada
Süryani yazar/öğretmen Muzaffer İris
_________________________________
Assyrian Cuisine
_________________________________Red Lentil Soup |
The Assyrians are one of the ancient peoples of the Middle East. Assyrian culture is one of those most heavily influenced by the surrounding cultures, and is a modest but rich culture of a people with great sensitivity to their surroundings. The cuisine of the Assyrians, who still live in some cities in Southeast Anatolia, is based heavily on grains. As meat and meat products are not predominant in Christian culture, the Assyrians subsist chiefly on grain products.
In recent times, meat and meat products have gained a more noteworthy place in this cuisine. Eggs and clarified butter, common in the region, show up in a great many Assyrian dishes. The cuisine of the Assyrians who live in Southeastern Turkey, and in Mardin in particular, has blended with the local cuisines, and thus have many dishes in common.
Syrian Meals
Hel Hel ( Flour and Pekmez Pudding ) - Harire ( Flour and Pekmez Pudding, II ) - Stuffed Intestines ( Çokat ) - Hasse - Kiliçe ( Christmas/Easter Cookies ) - Genedir ( Bulgur Dumpling Soup ) - Belloğ ( Red Lentil Croquettes ) - Dobo ( Stewed Lamb Roast with Sweet Spices )
Kaynak / Source
Türk Kültür Vakfı / Turkish Cultural Foundation
Betül Hiçbezmez
By ashour rehana - photos
By ashour rehana - photos
Berfend BER
_________________________________
_________________________________
Hoşuma gitti. Derli toplu,akıllı uslu bir site.
YanıtlaSilProfesyonel şefim son 10 yıldır anadolu mezopotamya mardin mutfağı ni gerçek tariflerini gün ışığına çıkarmak istiyorum özellik süryani mutfağı hakkin da yardımcı olacak süryani dostlardan yardım bekliyorum. Çok teşekkür ederim
YanıtlaSilProfesyonel şefim son 10 yıldır anadolu mezopotamya mardin mutfağı ni gerçek tariflerini gün ışığına çıkarmak istiyorum özellik süryani mutfağı hakkin da yardımcı olacak süryani dostlardan yardım bekliyorum. Çok teşekkür ederim
YanıtlaSil