Antalya bölgesi genellikle Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Ancak iç kesimlerde karasal iklim özellikleri gösterir. Bundan dolayı her çeşit sebze ve meyveyetiştirilmektedir. Özellikle batıda yeralan ilçelerinde seracılığın gelişmiş olması sebze yönündenbir sıkıntı çekilmediğini gösterir.
Halkın büyük çoğunluğu, özellikle kırsal kesimde, çiftçilikle uğraşır. Bu nedenle kendi yiyeceğini kendisi yetiştirmektedir. Kıyıda oturmakta olan halkın çoğunluğunun sebzecilik yapmasına karşın iç kesimlerdeki halk daha çok tahıl yetiştirmektedir. Ot ağırlıklı Girit yemekleri, Antalya’nın ayrı bir özelliğidir.
Tarhana Çorbası Karışık Ot Tabağı
Genellikle bitki örtüsünün bodur çalılardan oluşması nedeniyle keçi besiciliği daha gelişmiştir. Kısmen iç kesimlerde koyun yetiştirilmektedir. Hayvancılığın gelişmiş olması hayvansal ürünlerin beslenmedeki yerini ve değerini artırmaktadır.
ÇORBALAR
Tarhana Çorbası - Kekikli Çorba (Yayla Çorbası) - Göce Çorbası (Alaçorba) - Yarpızlı Çorba - Yarma Tarhana Çorbası
YEMEKLER
Domates Cilvesi - Burani - Testi Kebabı(Kaynama)- Alafaşı - Borana - Softalar Aşı - İlibada (Labada) Aşı - Piyaz - Hibeş
BÖREKLER
Kapama - Bastarya (Babacana)
TATLILAR
Kabak Tatlısı - Kıvrım ( Sarıburma ) - Pelize - Kirkitle (Çivirdik) - Bestel (Pestil-İncir Reçeli)
ÖĞÜN ARASI EĞLENCELİKLERİ, İKRAMLAR
Kölle - Keşkek -
GİRİT GÖÇMEN MUTFAĞI
Yöre Mutfağında baskın unsurlardan biri dekentimize 1924'de mübadele ile gelen Girit Göçmenlerince bilinen tariflerdir. Doğadan çok iyi yararlanan, ağırlıkla bitkisel kökenli beslenmeye dayanan bu mutfağa daha sonra "Akdeniz Tipi Beslenme Tarzı" adı verilmiş ve modern tıbbın önerdiği sağlıklı beslenmenin formülü olmuştur. Aşağıda bu mutfaktan örnekler verilecektir.
Karışık ot yemeği Kabak çiçeği (Dolmalık)
Şilofta ( Loğusa Çorbası ) - Askolibrus - Kenger ( Şevket Bostanı - Şevket-i Bostan - Akkız ) -
Vruvez ( Turp Otu, Hardal ) - Rapanovruvez iç bakla (bakla giliği) - Marasa ( Malatura, Rezene, Arapsaçı ) - Çulama - Papulena Fava - Pol(z)araça ( Küçük Ayaklar ) - Okka Kabağı ( Girit Kabağı ) - Yahnera ( Karışık ot yemeği) ; Kçunades (gelincik), Sarikaça (katırtırnağı), Astates, Asgadates (iğnelik, hanımın iğnesi), deve kengeri ve başka kenger çeşitleri vb. otlarla etli veya etsiz yapılabilir.
Antalya Cuisine
Şakşuka |
Mediterranean Cuisine
The common characteristic of the people living around Mediterranean Sea in different cultures is their unique taste for food.
Extra virgin olive oil is a real elixir. Fish is flavored with bay leaf while the spices do the same trick for meat. A large variety of pasta & pie are cooked with the skillful expertise gained through centuries. Salads are made from the vegetables grown on the sunny costlines & the appetizers are prepared with sea greens. Sweetness of the desserts competes with honey. Each of the wines produced from the grapes of this prosperous soil is work of art.
Kaynak :
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder