Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Antalya Mutfağı / Antalya Cuisine



Antalya bölgesi genellikle Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Ancak iç kesimlerde karasal iklim özellikleri gösterir. Bundan dolayı her çeşit sebze ve meyveyetiştirilmektedir. Özellikle batıda yeralan ilçelerinde seracılı­ğın gelişmiş olması sebze yönündenbir sıkıntı çekilmediğini gösterir.

Halkın büyük çoğunluğu, özellikle kırsal kesimde, çiftçilikle uğraşır. Bu nedenle kendi yiyeceğini kendisi yetiştirmektedir. Kıyıda oturmakta olan halkın çoğunluğunun sebzecilik yapmasına karşın iç kesimlerdeki halk daha çok tahıl yetiştirmektedir. Ot ağırlıklı Girit yemekleri, Antalya’nın ayrı bir özelliğidir.

Tarhana Çorbası                                       Karışık Ot Tabağı

Genellikle bitki örtüsünün bodur çalılardan oluşması nedeniyle keçi besiciliği daha gelişmiştir. Kısmen iç kesimlerde koyun yetiştirilmektedir. Hayvancılığın gelişmiş olması hayvansal ürünlerin beslenmedeki yerini ve de­ğerini artırmaktadır.

ÇORBALAR
Tarhana Çorbası - Kekikli Çorba (Yayla Çorbası) - Göce Çorbası (Alaçorba) - Yarpızlı Çorba - Yarma Tarhana Çorbası

YEMEKLER
Domates Cilvesi - Burani - Testi Kebabı(Kaynama)- Alafaşı - Borana - Softalar Aşı - İlibada (Labada) Aşı - Piyaz - Hibeş

BÖREKLER
Kapama - Bastarya (Babacana)

TATLILAR
Kabak Tatlısı - Kıvrım ( Sarıburma ) - Pelize - Kirkitle (Çivirdik) - Bestel (Pestil-İncir Reçeli)

ÖĞÜN ARASI EĞLENCELİKLERİ, İKRAMLAR
Kölle - Keşkek -

GİRİT GÖÇMEN MUTFAĞI

Yöre Mutfağında baskın unsurlardan biri dekentimize 1924'de mübadele ile gelen Girit Göçmenlerince bilinen tariflerdir. Doğadan çok iyi yararlanan, ağırlıkla bitkisel kökenli beslenmeye dayanan bu mutfağa daha sonra "Akdeniz Tipi Beslenme Tarzı" adı verilmiş ve modern tıbbın önerdiği sağlıklı beslenmenin formülü olmuştur. Aşağıda bu mutfaktan örnekler verilecektir.

    Karışık ot yemeği                           Kabak çiçeği (Dolmalık)

Şilofta ( Loğusa Çorbası ) - Askolibrus - Kenger ( Şevket Bostanı - Şevket-i Bostan - Akkız ) -
Vruvez ( Turp Otu, Hardal ) - Rapanovruvez iç bakla (bakla giliği) - Marasa ( Malatura, Rezene, Arapsaçı ) - Çulama - Papulena Fava - Pol(z)araça ( Küçük Ayaklar ) - Okka Kabağı ( Girit Kabağı ) - Yahnera ( Karışık ot yemeği) ; Kçunades (gelincik), Sarikaça (katırtırnağı), Astates, Asgadates (iğnelik, hanımın iğnesi), deve kengeri ve başka kenger çeşitleri vb. otlarla etli veya etsiz yapılabilir.



Antalya Cuisine



Şakşuka
Antalya’s most famous include Piyaz, made with tahini (crushed sesame seeds), garlic, walnuts and boiled dried beans, spicy hibeş with mixed cumin and tahini, şiş köfte, tandır kebap, domates civesi, şakşuka and various cold Mediterranean dishes with olive oil One local speciality is tirmis, boiled seeds of the lupin, eaten as a snack



Mediterranean Cuisine




The common characteristic of the people living around Mediterranean Sea in different cultures is their unique taste for food.

Extra virgin olive oil is a real elixir. Fish is flavored with bay leaf while the spices do the same trick for meat. A large variety of pasta & pie are cooked with the skillful expertise gained through centuries. Salads are made from the vegetables grown on the sunny costlines & the appetizers are prepared with sea greens. Sweetness of the desserts competes with honey. Each of the wines produced from the grapes of this prosperous soil is work of art.

Kaynak :
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü




Karadeniz Mutfağı / The Black Sea Cuisine  Gaziantep Mutfağı / Gaziantep Cuisine







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..