Berfend BER - Karayiplerde Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasının batı tarafında bulunan bir ülkedir. Adanın doğu tarafında ise tek sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti bulunmaktadır. Tropikal iklime sahip, doğal ve dünya insanları tarafından keşfedilmeyi bekleyen sakin bir kıyı kasabası gibi bir ülkede diyebiliriz.
Haiti mutfak tarihi çeşitli ülke yemek kültürlerinin getirdiği farklı bir bileşimi içerir. Bu bileşim, Haiti’de 200 yıl süren İspanyol egemenliğinin 1661 yılında Fransız ve İspanyollar arasında bölünmesiyle Fransızların 1804 yılındaki Haiti'nin bağımsızlığına kadar tüm süreçlerde bu ülkeye getirilen Afrikalı köleler ile birlikte bulunmasıdır. Kısaca tarif etmek gerekirse; Afrikalıların eşsiz ve egzotik mutfakları ve rafine Fransız mutfak yemek tarifleri ile İspanyol baharatlarının eklentisiyle ortaya çıkmış bir mutfak olarak değerlendirebiliriz. Tüm bu mutfakların birlikteliği özellikle lezzetli Haiti yemeklerini ortaya çıkartmıştır.
Diğer Karayip ülkelerinde görüldüğü gibi Haiti'deki besin kültüründe pirinç ve fasulye önemli bir yer tutmaktadır. Her ikisiyle birlikte hazırlanan yemek ulusal yemek olarak kabül edilmektedir. Bu bölgede pirinç et, soğan ve mantar ile birlikte de pişirilir. Kırmızı et tüketilir. Ülkenin denize kıyı bir ülke olması nedeniyle önemli yiyecekleri deniz ürünleridir. Somon balığı ve ton balığı ile bir çok çeşit yemek yapıldığı gibi istakoz, karides ve tüm balık çeşitleri çokca tüketilmektedir.
Haitinin ekosisteminin cömertliği her ay yeni bir sebze ve meyve çeşidinin hasadı demektir. Ülkedeki insanların yüzde 80'inin tarımla uğraşması sebebiyle patates, havuç, mısır, domates gibi bir çok sebze de yemeklerin hazırlanmasında farklı şekillerde kullanılır. Yine, diğer Karayip ülkelerinde olduğu gibi tropikal meyveler (özellikle de mango) yemek kültürünün başka bir parçasıdır. Kahve ile birlikte mango Haiti'nin zatten başlıca ihracat ürünleridir.
Geleneksel Haiti yemeklerinin oluşumunda halkın yoksulluğunun ana etkisi olmuştur. Özellikle tahıllar ile yapılan yemek çeşitleri çoğunlukla ekonomiktir. Bu yemekler basit görülse bile dahi tadı, lezzeti ve kalitesi üst seviyededir. Tüm pişirilmiş yemeklerin özenle, biber, sarımsak ve otlarla yapılmış soslarla tadlandırıldığı görülür.
Haiti mutfak tarihi çeşitli ülke yemek kültürlerinin getirdiği farklı bir bileşimi içerir. Bu bileşim, Haiti’de 200 yıl süren İspanyol egemenliğinin 1661 yılında Fransız ve İspanyollar arasında bölünmesiyle Fransızların 1804 yılındaki Haiti'nin bağımsızlığına kadar tüm süreçlerde bu ülkeye getirilen Afrikalı köleler ile birlikte bulunmasıdır. Kısaca tarif etmek gerekirse; Afrikalıların eşsiz ve egzotik mutfakları ve rafine Fransız mutfak yemek tarifleri ile İspanyol baharatlarının eklentisiyle ortaya çıkmış bir mutfak olarak değerlendirebiliriz. Tüm bu mutfakların birlikteliği özellikle lezzetli Haiti yemeklerini ortaya çıkartmıştır.
Diğer Karayip ülkelerinde görüldüğü gibi Haiti'deki besin kültüründe pirinç ve fasulye önemli bir yer tutmaktadır. Her ikisiyle birlikte hazırlanan yemek ulusal yemek olarak kabül edilmektedir. Bu bölgede pirinç et, soğan ve mantar ile birlikte de pişirilir. Kırmızı et tüketilir. Ülkenin denize kıyı bir ülke olması nedeniyle önemli yiyecekleri deniz ürünleridir. Somon balığı ve ton balığı ile bir çok çeşit yemek yapıldığı gibi istakoz, karides ve tüm balık çeşitleri çokca tüketilmektedir.
Haitinin ekosisteminin cömertliği her ay yeni bir sebze ve meyve çeşidinin hasadı demektir. Ülkedeki insanların yüzde 80'inin tarımla uğraşması sebebiyle patates, havuç, mısır, domates gibi bir çok sebze de yemeklerin hazırlanmasında farklı şekillerde kullanılır. Yine, diğer Karayip ülkelerinde olduğu gibi tropikal meyveler (özellikle de mango) yemek kültürünün başka bir parçasıdır. Kahve ile birlikte mango Haiti'nin zatten başlıca ihracat ürünleridir.
Geleneksel Haiti yemeklerinin oluşumunda halkın yoksulluğunun ana etkisi olmuştur. Özellikle tahıllar ile yapılan yemek çeşitleri çoğunlukla ekonomiktir. Bu yemekler basit görülse bile dahi tadı, lezzeti ve kalitesi üst seviyededir. Tüm pişirilmiş yemeklerin özenle, biber, sarımsak ve otlarla yapılmış soslarla tadlandırıldığı görülür.
Haitian Cuisine
Haitian cuisine is a blend of tropical tastes and multicultural influences. Like its other Latin-Caribbean neighbor it is a celebration of aromatic, sweet and tart, piquant and mild citrus flavors. To understand and appreciate it, you must first understand the history behind the food.
Haitian food is similar to the other Latin-Caribbean countries that have been colonized by French and the Spanish. However it is diferent from that of the other Caribbean islands; it is a mix of various cooking style and culture but its primary influences are from the indigenous people hat lived in the island the Tainos, Spanish, French and Africans. The harmonious combinations of these cooking techniques have refined Haitian cooking to make it something very unique and it appeals to any visitors to the island. Haitians use vegetable and meat extensively, in Haiti, spice is used sparingly and as a side dish. Hot pepper is used as flavor rather than heat that in itself set it apart. It is not hot and not even mderately spicy, Haitian use vegetable and herbs as their main spice. Other communities have established themselves in Haiti for business purposes of foreign origins and they have themselves introduced several foreign cuisines into the mainstream culture that have merged with the Haitian cuisine such as the Arab migration to Haiti.
The traditional rice and beans that one encounters in the Latin-Caribbean countries is transformed in Haitian cooking. Haitians eat rice and beans or rice with a bean sauce from one of many type of beans such as kidney, pinto, garbazo beans, pigeon peas and so on. Corn meal the same cooking techniques as rice with fish or alone or millet and bulgur wheat.
All meals are flavored with a combination sauce made from cooked peppers, garlic, and herbs. Given the generous ecosystem of Haiti the inhabitants are blessed with new vegetable and fruits spawning out every month.
In general, the typical Haitian foods are characterized by the use of starch staples such as rice, corn, millet, yams, and beans. However if one does not live in a coastal town the preference would be for meat, game bird and for those in the urban areas who can afford higher style of living the preference will not only be for meats and seafood, ducks, and certain sweet desserts, such as the French-influenced mousse and pastries. Nevertheless, the traditional dishes reign supreme when catering to the Haitian palates.
" Haiti is a scenic and a serene place to be explored and it is a coastal location. Its history includes different colonization that brought various food culture to place. In brief, the Africans contributed their unique and exotic cuisines. The French added refined recipes where as the Spanish added spice. All these cuisines are shaped and molded to deliver a package of a mouth watering delicious Haitian food. "Haiti being a coastal location, there is no shortage of sea foods such as lobsters, shrimps, fish meat and of course these sea creatures would be part of Haitian food history.
Rice and bean are typical food in Haiti and even considered as national dish. It is the most commonly eaten meal in Haiti. Every festive occasions and important treats always includes sweetbread, peanut, mangoes, sugarcane.
The History of Haitian food is very intricate in nature because of the very low economy. Poverty has been the main influence in the dishes of Haiti.
Dishes based on grains are mostly affordable and available. Nevertheless, the dishes may seem very simple but the taste and quality of food takes it to the top.
Kaynak / Source
- Tati Miya
- haitimega.com
- Berfend BER
Fotoğraf / Photos
- foodforthepoor.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder