Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Maldivler Mutfağı / Maldivian Cuisine


Berfend BER - Güney Asya'da, Hint Okyanusunda yaklaşık 1.200 adadan oluşan bir ada devletidir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alır. 1.200 adanın 200'ünde insan yaşamaktadır. Bin civarında ada halen boştur.Tropikal iklime sahiptir.

Maldiv mutfağı çoğunlukla Hint ( Hint Yarımadası’nın hemen güneyinde olduğundan )  ve Uzakdoğu etkisinde kalmıştır. Özellikle Hint mutfağının etkilerini kullanılan köri baharatından anlamak mümkün. Hindistan cevizinin yetiştiği Maldivler'de hindistan cevizli köri sosunu  buna güzel bir örnek olarak gösterebiliriz. Birde  tüm yemeklerde baharat çeşitleri  çok miktarda kullanıldığı gibi pek çok yemeğin yanında da ‘basmati pirinç pilavı’ yenilmektedir.   Taze zencefil, kimyon, karanfil sosu eşliğinde hazırlanan balık yemekleri ise çok lezzetlidir.

Sebze kullanımının az olduğu Maldiv mutfağının yemekleri genellikle sıcak  ve hindistan cevizi ile tatlandırılmıştır. Kızarmış patates de yaygın olarak yenilmektedir.


Maldiv ekonomisi yüzyıllardır bütünüyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri üzerine kuruludur. Balıkçılık ülke halkının ana mesleğidir. Bu nedenle geleneksel  yemeklerinde balık ön plandadır. Sevilen en favori balık kurutulmuş ya da taze olarak tüketilen orkinos balığıdır. Balık, biber, limon, soğan ve pirinç ile yapılan balık suyu " Garudhiya  " (balık çorbası) geleneksel yemeklerinin en başında gelir. " Mas huni " (rendelenmiş hindistan cevizi, ton balığı, limon ve soğan yapılmış) popüler bir kahvaltı yemeğidir. Bu yemek genellikle taze pişmiş olarak yenir. " Rihaakuru " olarak bilinen balık ezmesi de en güzel  garnitürleridir.


Maldivler'e alkol ve domuz eti yasaktır ve cezası büyüktür. Ancak Otel amaçlı kullanılan ve turistler haricinde yerel halkın yaşamadığı adalarda alkol serbesttir.

Tatlı yemekleri muhallebi, " Bodibaiy " (pirinç, şeker ile karışık) ve bu muz, mango ve papaya gibi meyveler bulunmaktadır.

Adada yetişen yiyecekler arasında ise ananas, hindistan cevizi ve nar başta geliyor.

Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri 3 ana öğün ve atıştırmalıklar ile ikindi çayı bir favori geçmiş zaman vardır.

Gulha
Gulha:  Un veya  pirinç hamur örtüsünde yağda kızartılmış balık topları.

Kulhi Boakibaa: Ton balığı, basmati pirinç, hindistan cevizi, soğan, sarımsak, zencefil, köri yaprakları, biber, limon suyu, zerdeçal tozu ve tuz karışımının bir fırın tavası içersinde fırınlanarak kek gibi pişirilmesi.

Bajiyaa: Kuru balık, Hindistan cevizi ve baharat karışımı ile hazırlana için hamur yufkada üçgen şekilli sarılarak yağda kızartılması...

Foni Boakibaa: Kulhi Boakibaanın tatlı şekli diyebiliriz.

Sai : Çay


Maldivian Cuisine

Bajiyaa
Fish is the main item in Food of Maldives. Maldivian food revolves largely around fish (mas), in particular tuna (kandu mas), and draws heavily from the Sri Lankan and south Indian tradition, especially Kerala. Dishes are often hot, spicy and flavored with coconut, but use very few vegetables. A traditional meal consists of rice, a clear fish broth called garudhiya and side dishes of lime, chili and onions. 

The most favorite fish loved by all is skipjack tuna, either dried or fresh. Other favorite fishes are little tuna or ‘latti’, yellow fin tuna or ‘kanneli’, frigate tuna or ‘raagondi’, bigeye scad or ‘mushimas’, wahoo or kuruma and Mahi-mahi or fiyala. These are generally taken in boiled or processed form. The processed tuna pieces are used mainly in pieces or in shavings. The raw or the still soft processed tuna is cut into half an inch thick sections to make curries. Dry processed tuna is mainly used to make light bites called ‘gulha’, ‘kavaabu’ and ‘fatafolhi’.

Maldivian Food
A traditional meal consists of rice and garudhiya (fish soup), with fish, chilli, lemon and onion. Curries are also used instead of garudhiya. Fish paste known as rihaakuru is also a fine side dish. Alternately, roshi (chapati) and mas huni (made of grated coconut, fish, lemon and onions) are a popular dish. Fried yams are also widely eaten. Sweet dishes include custard, bodibaiy (rice mixed with sugar) and fruits such as bananas, mangoes and papayas.

Breakfast, lunch and dinner are the 3 main meals and afternoon tea with snacks a favourite past time.

Gulha: Savoury fried fish balls in a covering of flour or rice paste. Eaten with tea.

Kulhi Boakibaa: Savoury rice pudding baked gently over a fire, or now, in ovens.

Bajiyaa: Also savoury, fried dry fish and coconut with chilly and spices in triangular shaped flour paste.

Foni Boakibaa: Sweet rice pudding baked as a cake.

Sai (tea; a Maldivian favorite).

Raa (toddy tapped from palm trees, sometimes left to ferment and thus slightly alcoholic )
Kaynak / Source
Berfend BER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..