Berfend BER - Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın güney doğusunda yer alır. Ilıman iklim görülür. Güney alplerin adeta bariyer görevi gördüğü Güney adanın batısı bolca yağış alırken, doğusunda kuru bir iklim hakimdir. İklimi ve verimli topraklarıyla bir tarım ülkesi olarak kabul edebileceğimiz Yeni Zelanda’da hayvancılık da oldukça gelişmiştir. Geniş çayır ve otlak alanları sayesinde koyun ve sığır yetiştiriciliğinde dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Yeni Zelandalılar dünyada en fazla et tüketen ülkeler arasındadır. Aynı zamanda Geyik eti de tüketilir.
Etrafı tamamen okyanusla çevrili ülkede balıkçılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Snapper, Grouper ve John Dory gibi çok çeşitli balıklar bulunurken, mevsimlik whitebait, istiridye, crayfish ve game birds yoğun olarak tüketilir.
Yeni Zelandalılar, genellikle et ya da balık ile sebze türlerini öğünlerinde dengeli olarak tüketirler. Akşam yemeği genellikle ana öğün olarak düşünülür. Yerel olarak üretilmiş kumara denilen tatlı patatesi çok güzeldir.
Yeni Zelanda’nın şehir ve kasabaları mükemmel su kaynaklarına sahiptir ve musluk suları her durumda güvenli, taze ve içilmeye elverişlidir.
Yeni Zelanda, Brie, camembert, blue de bresse ve montagne blue gibi Fransız tipi peynirlerde de üne sahiptir.
Yeni Zelanda’ya özgü, artık millileşmiş geleneksel tatlısı pavlova, altı beze kaplı yuvarlak kekin meyveler ve krema ile kaplanmasıyla yapılır. Pavlova .Yeni Zelanda ve Avustralya ile bir çekişme konusudur. Her iki ülke de bu sevilen tatlıyı ilk kez kendilerinin bulduğunu iddia etmektedirler.
Yeni Zelanda, mutfağında yerli ve yabancı kültürlere ait çok çeşitli yemek çeşitliliği de vardır.
Dünyada şarap üretimi yapılan en güneydeki ülke unvanını elinde bulunduran Yeni Zelanda, 1970'lerden itibaren yapılan bilinçli yatırımlarla ve ileri teknoloji sayesinde üretilen kaliteli kitle şaraplarıyla ünlüdür.
İlk bağların Avustralya'dan getirilen asmaların çoğaltılmasıyla kurulduğu ülkenin gurur kaynağı Sauvignon Blanc türünden yapılan şaraplarıdır.
Özellikle Marlborugh bölgesinde yetiştirilen bu tür sek beyaz şaraplar dünyasında eşine kolay rastlanmayacak kalitededir.
Burgonya Pinot Noir ve Chardonnay tipi klasik üzümlerin üretimi için oldukça elverişli olan serin havası ve killi, kireçtaşlı toprakları ile Yeni Zelanda yenidünya şarapları içinde kendine has bir yeri vardır.
Soğuk iklimlerin diğer bir özelliği olan köpüklü şarap yapımı da oldukça yaygındır.
Ayrıca Şampanyalarda kullanılan Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier türlerinin üretimi yapılmaktadır.
Güneyde (Marlborough) ise soğuğa adaptasyonu kuvvetli beyaz türlerden Sauvignon Blanc kuşkonmaz ıhlamur ve adaçayı aromaları ile alışılmışın dışında oldukça farklı şaraplar vermektedir.
Müller-Thurgau türü üzümün popülerliği giderek azalarak şeftali, muz ve armut aromalarına sahip Chardonnay ve Sauvignon Blanc türlerinin yetiştirilmesine de ağırlık verilir.
Bazı üreticilerin Burgonya stilinde kremamsı özellikte zengin ve meyve salatası aromalarında şaraplar yaptığı bilinmektedir.
Chenin Blanc ve Gewürztraminer türleri de sınırlı miktarda üretilir.
Yeni Zelanda’da Auckland, Gisborne, Hawkes Bay ve Wairarapa kuzey adasının önemli şarap üretim merkezleri iken bu merkezlerin güney adasındaki karşılıkları Marlborough, Nelson, Canterbury ve Central Otago gibi merkezlerdir.
Etrafı tamamen okyanusla çevrili ülkede balıkçılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Snapper, Grouper ve John Dory gibi çok çeşitli balıklar bulunurken, mevsimlik whitebait, istiridye, crayfish ve game birds yoğun olarak tüketilir.
Yeni Zelandalılar, genellikle et ya da balık ile sebze türlerini öğünlerinde dengeli olarak tüketirler. Akşam yemeği genellikle ana öğün olarak düşünülür. Yerel olarak üretilmiş kumara denilen tatlı patatesi çok güzeldir.
Karamelize Soğan Barbekü Sosu ve Siyah-Bean Salsa Caramelized Onion Barbecue Sauce and Black-Bean Salsa |
Yeni Zelanda, Brie, camembert, blue de bresse ve montagne blue gibi Fransız tipi peynirlerde de üne sahiptir.
Yeni Zelanda’ya özgü, artık millileşmiş geleneksel tatlısı pavlova, altı beze kaplı yuvarlak kekin meyveler ve krema ile kaplanmasıyla yapılır. Pavlova .Yeni Zelanda ve Avustralya ile bir çekişme konusudur. Her iki ülke de bu sevilen tatlıyı ilk kez kendilerinin bulduğunu iddia etmektedirler.
Yeni Zelanda, mutfağında yerli ve yabancı kültürlere ait çok çeşitli yemek çeşitliliği de vardır.
Dünyada şarap üretimi yapılan en güneydeki ülke unvanını elinde bulunduran Yeni Zelanda, 1970'lerden itibaren yapılan bilinçli yatırımlarla ve ileri teknoloji sayesinde üretilen kaliteli kitle şaraplarıyla ünlüdür.
İlk bağların Avustralya'dan getirilen asmaların çoğaltılmasıyla kurulduğu ülkenin gurur kaynağı Sauvignon Blanc türünden yapılan şaraplarıdır.
Özellikle Marlborugh bölgesinde yetiştirilen bu tür sek beyaz şaraplar dünyasında eşine kolay rastlanmayacak kalitededir.
Burgonya Pinot Noir ve Chardonnay tipi klasik üzümlerin üretimi için oldukça elverişli olan serin havası ve killi, kireçtaşlı toprakları ile Yeni Zelanda yenidünya şarapları içinde kendine has bir yeri vardır.
Soğuk iklimlerin diğer bir özelliği olan köpüklü şarap yapımı da oldukça yaygındır.
Ayrıca Şampanyalarda kullanılan Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier türlerinin üretimi yapılmaktadır.
Güneyde (Marlborough) ise soğuğa adaptasyonu kuvvetli beyaz türlerden Sauvignon Blanc kuşkonmaz ıhlamur ve adaçayı aromaları ile alışılmışın dışında oldukça farklı şaraplar vermektedir.
Müller-Thurgau türü üzümün popülerliği giderek azalarak şeftali, muz ve armut aromalarına sahip Chardonnay ve Sauvignon Blanc türlerinin yetiştirilmesine de ağırlık verilir.
Bazı üreticilerin Burgonya stilinde kremamsı özellikte zengin ve meyve salatası aromalarında şaraplar yaptığı bilinmektedir.
Chenin Blanc ve Gewürztraminer türleri de sınırlı miktarda üretilir.
Yeni Zelanda’da Auckland, Gisborne, Hawkes Bay ve Wairarapa kuzey adasının önemli şarap üretim merkezleri iken bu merkezlerin güney adasındaki karşılıkları Marlborough, Nelson, Canterbury ve Central Otago gibi merkezlerdir.
New Zealand Cuisine
New Zealand's cuisine has been described as Pacific Rim, drawing inspiration from Europe, Asia and Polynesia. For dishes that have a distinctly New Zealand style, there's lamb, pork and cervena (venison), salmon, crayfish (lobster), Bluff oysters, whitebait, paua (abalone), mussels, scallops, pipis and tuatua (both are types of New Zealand shellfish), kumara (sweet potato), kiwifruit, tamarillo and pavlova, the national dessert.
Its distinctiveness is more in the way New Zealanders eat, generally preferring as relaxed and unaffected as possible, in keeping with the laidback Kiwi psyche.
Kaynak / Source
- Berfend BER
-
Fotoğraf / Photo
- Mac V
- Kurman Staff
teşekkürler odevime çok yardımcı oldunuz :)
YanıtlaSilBaşarılar...
YanıtlaSilKiwifruit bitişik yazılıyor değil mi çok fazla karıştırılıyor ve bende de karıştı ödevimde kullanacağım o yüzden önemli şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSil