Melceü’t Tabbahin, ( Aşçıların Sığınağı ) Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocalarından Mehmet Kamil Efendinin 1844 yılında İstanbul’da taşbasması (lito) olarak basılmış bu eseri, ilk Türkçe yemek kitabı olarak tarihimizde yerini almıştır. Tamamı 132 sahife olan kitap, on iki fasıl ( bölüm) üzerine düzenlenmiştir: Çorba, kebap, yahni, tava, börekler ile hamur işi ve sütlü tatlılar, bastılar, zeytinyağlı ve sağyağlı dolmalar, pilavlar, hoşaflar, kahveden önce yenecek tatlılar ile içecekler ayrıca, sahife kenarlarında yazılı salata, tarator ve turşu tarif çeşitlerinden oluşmaktadır.
Mehmet Kamil İstanbul’daki kadın ve erkek aşçıların temcit makarnası gibi hep aynı eski yemeklerden başka yemek pişirmeye önem vermemeleri nedeniyle, tecrübeli usta kişileri dinleyerek, araştırarak ve özellikle 18. yüzyılda yazılmış Ağdiye Risalesi ve Yemek Risalesi adı verilen iki yazma eserden yararlanmıştır.
1844-1888 yılları arasında dokuz kez yayımlanmış Melce’t-tabbahin, Türabı Efendi tarafından İngilizce’ye çevrilmiş, 1864 ve 1884 yıllarında Londra’da iki kez basılmıştır. Kitabın 1873 yılı baskısı Mehmet Sıtkı tarafından Arapça’ya çevrilerek 1886 yılında Kahire’de yayımlanmıştır.
1997 yılında 5000 adet basılan ve satış dışı tutulan bu kitabın 250 adedi numaralandırılmıştır. Kitabın Osmanlıca metnini, yazarın kendine has üslubunu muhafaza ederek Türkçeye uygulayan Cüneyt KUT, Turgut KUT ve Prof. Dr.Günay Kut’tur.
Arka kapaktaki talik hattı yazan Prof. Dr. Ali Alparslan, sanat yönetmeni Korkut BAYRAKTAR, grafik tasarımcısı Belgin GENÇ ve uygulayıcısı Ebru SERT, kapak içlerinin ebrularını hazırlayan Hikmet BARUTCUGİL’ dır.
Yemek fotoğrafları Müfit ÇIRPANLI, yemekleri hazırlayan Vedat BAŞARAN ve Dilruba lokantasının aşçıları, aksesuarları sağlayan Zehra AKTAN’ dır.
Renk ayrımı Filmtet, baskı Duran Ofset, kitabın cildi Ahmet Bol, Mehmet Demirel ve Bayındır cilttir.
Editör Ali Pasiner, yapım Kuartet Reklâmcılık, Unipro ( Unilever Profesyonel Ürünler Servisi ) katkılarıyla.
O dönemin 1844-1888 yılları içersinde 9 kez basılmış zamanın ‘’ best seller’’i olarak değerlendirilen bu esere mutlaka sahip olunuz.
Berfend BER
Kaynak : Melceü’t-Tabbahin ( Aşçıların Sığınağı ) – Mehmet KAMİL, Prof.Dr. Günay KUT, Turgut KUT (Eser üzerine ve sunu yazılarından)
Bu kitaba nasıl ulasabılırım
YanıtlaSilbu kitaba nasıl ulasabılırım
YanıtlaSil