Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Manisa " Mesir Macunu " / Manisa " Mesir Paste " (Spices Mixed with Herbs)


Uygarlık beşiği Anadolu'nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa'da Mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir'in ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.


İnanışa göre; Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Hafsa Sultan Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar.



41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Manisa Mesir Şenlikleri bu şekilde doğmuştur.( TARİHÇE : www.bayar.edu.tr )


Mesir'in Özellikleri

Mesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu’da yayıldı. Genel özellikleri, beden ve ruh sağılığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yese iyi olurlar. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.


Mesir’in hazırlanışında kullanılan 41 çeşit baharat şunlardır;

Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişmiş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu’dur


Manisa " Mesir Paste "  (Spices Mixed with Herbs)

Mesir Paste of Manisa (Spices Mixed with Herbs)
Being one of the oldest ancient cities of Anatolia, cradle of civilizations, you can feel a meaningful charity and holiday mood in Manisa with Mesir tradition. Previously used for treatment, then became tradition, there are various beliefs about the birth of Mesir.

According to a belief, the wife of the Ottoman Sultan Yavuz Sultan Selim and the mother of Kanuni Sultan Süleyman, known as Süleyman the Magnificient, Hafsa Sultan became while she was in Manisa. Since no cures were found, the head of Sultan Mosque Madrasah – Merkez Efendi – prepared a paste mixture consisting of herbs and spices.


Hafsa Sultan, who got better by this paste that was prepared by using 41 different spices, ordered this medicine to be given to the patients. After the public demand, it was wrapped in paper and ordered to be tossed out from the doom and the minarets of Sultan Mosque. This is how the Manisa Mesir Festival was born.

Characteristics of Mesir

The belief that Mesir paste is very good and heals the patients spread as a myth in Anatolia. General characteristics are that it is good to physical and mental health, is tasty and smells good. Besides, it is used for aches, common cold, indigestion and halitosis. Moreover, according to a belief in public, it is believed that if one eats the paste he /she will not be bitten by poisonous animals. Even the ones with a serious illness will feel fine if they eat mesir on Newroz. It is also said that it is good for infantile diseases.


These are the 41 spices used in the making of Mesir;

Ginger, Zulumba, Kremtartar, Kişmiş, Kebabiye, Havlican, Coconut, Anise, Allspice, Hiyerşambe, Rosin, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Mustard, Eksir, Clove, Çivit, Licorice Extract, Tiryak, Yellow Myrobalan, Raziyane, Cumin, Turmeric, Tarçın Çiçeği, Black Pepper, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilla, Sugar, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Lemon Peel, Galanda, Tekemercini Tohumu and Orange Peel.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..