Berfend BER - Ne zaman karşıma horozlu düdüklü şeker çıksa çocukluğuma özlemle dalar geçerim. Şansımdan mıdır? Nedir ? Bilmem? Çoğu kez hep ötmeyeni veya sesi zor çıkanı denk gelir, arkadaşlarımın arasında hep boynum bükülürdü. Bazen de hırslanıp " benimki neden ötmüyor!.. " deyip yere atardım... Hey gidi günler!...
Şaşırmayın, çocukluğumun horoz şekerinin içi şimdikiler gibi dolu değil , boş olurdu... Belirli bir süre yaladıktan sonra ısırarak, çıtır, çıtır yerdik. Gerçi geleneksel horoz şekeri üretiminin bir kaç kişinin haricinde yapıldığını hiç zannetmiyorum. Yıllar önce okuduğum yiyecek ve içecekle ilgili derginin horoz şekeri ile ilgili araştırma yazısına istinaden; hatırladığım kadarıyla Bursa ve İzmir'de halen geleneksel üretim yapan şahısların olduğunu biliyorum... Hatta, geçenlerde Sıvas'da yapıldığını duydum. Bilindiği üzere horoz şekerini imal eden kişi aynı zamanda satışını yapandır. Bu nedenle geleneksel horoz şekeri satıcıları da yok olmuştur diyebiliriz. Kalanlarda yaşlanmışlardır.
Horoz şekerinin tarihi asırlar öncesine dayanmaktadır. Akide şekeri, şeker hamurundan yapılan horoz şekerinin benzerleri 1650'li Osmanlı yıllarında bugünkü tahtekale'de ki şekerciler tarafından fil ve at şeklinde ilk olarak yapıldığı bilinmektedir. Daha sonra horoz şekerleri yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Geleneksel yapılışından uzak, içi dolu olarak.
Şaşırmayın, çocukluğumun horoz şekerinin içi şimdikiler gibi dolu değil , boş olurdu... Belirli bir süre yaladıktan sonra ısırarak, çıtır, çıtır yerdik. Gerçi geleneksel horoz şekeri üretiminin bir kaç kişinin haricinde yapıldığını hiç zannetmiyorum. Yıllar önce okuduğum yiyecek ve içecekle ilgili derginin horoz şekeri ile ilgili araştırma yazısına istinaden; hatırladığım kadarıyla Bursa ve İzmir'de halen geleneksel üretim yapan şahısların olduğunu biliyorum... Hatta, geçenlerde Sıvas'da yapıldığını duydum. Bilindiği üzere horoz şekerini imal eden kişi aynı zamanda satışını yapandır. Bu nedenle geleneksel horoz şekeri satıcıları da yok olmuştur diyebiliriz. Kalanlarda yaşlanmışlardır.
Horoz şekerinin tarihi asırlar öncesine dayanmaktadır. Akide şekeri, şeker hamurundan yapılan horoz şekerinin benzerleri 1650'li Osmanlı yıllarında bugünkü tahtekale'de ki şekerciler tarafından fil ve at şeklinde ilk olarak yapıldığı bilinmektedir. Daha sonra horoz şekerleri yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Geleneksel yapılışından uzak, içi dolu olarak.
_________________________________
Turkish street Food " Candy Rooster"
_________________________________
Candy Rooster , is undoubtedly the most popular street food in Turkey. it is a favorite taste among children.
_________________________________
_________________________________
Resimdeki şekerin üretici benim
YanıtlaSilResimdeki şekerin üretici benim
YanıtlaSil