Mumbar |
Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır. Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır. Çorbalık olarak hazırlanan dövme yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Ayrıca acı kahve içme ve ikram etme geleneği Güneydoğu Anadolu illerinin bazılarında gelenek halindedir. Çoğu kez mevlüt, doğum, tebrik ve yaş günlerinde ikram edilir.
Başlıcaları; Sembusek, Kızarmış İçli Köfte(irok), Kaburga Dolması, Zerde, Mercimekli Köfte (Bello), Çoban Çorbası (Lebeniye), Kavurma, Mevlüt Çöreği (Kliçe), Acı Kahve (Mırra), Kuzu Dolması, Tava Yemeği (Güveç), Şehriyeli Bulgur (Bırgıl), Mumbar Dolması, Patlıcan Kebabı (Maldum)
Mardin Cuisine
Pomegranate salad (top) |
Mardin dishes are not only delicious but also beautifully presented. Wild greens with curative properties such as mahaleb, ‘ıkşut’, wild cucumber, arborvitae, licorice, ‘gözdaşı’, ‘ıbzor’, fenugreek, lemon balm, malva and ‘gıbzara’grow in and around Mardin, and feature prominently in both sweet and savory dishes.
Eggplant and Pepper Dolma |
Meatballs (Köfte)
Mardin çiğ köfte, içli köfte,mercimekli köfte, cevizli içli köfte, aya köfte, güneş köfte
Kebaps
Onion kebap, potato kebap
Stuffed Dolmas
Rami dolma, eggplant dolma,pepper dolma, tripe dolma, rib dolma, zucchini dolma, stuffed malva, stuffed vine leaves,stuffed mulberry leaves, stuffed cabbage leaves
Meat Dishes
Kibbe, firkiye, güveç, havuç türlüsü, ekşi erik yahnisi
Rice (Pilav)
Liver pilav, bulgur wheat and chick pea pilav, bulgur wheat and vermicelli pilav, lentil pilav,
çoban pilav
Soup (Çorba)
Lebeniye, un çorba, lentil soup, kelle paça, chick pea soup, dövme çorba,tomato soup, kışkek, yoghurt and onion soup
Spices
Mardin cuisine uses many spices including cinnamon, coriander,mahaleb, ginger, allspice, sumac and crushed red pepper.
Desserts
Sütlaç, peynir helvası, havuç tatlısı,tarçınlı tatlı, un helvası, ceviz tatlısı,cevizli helva, mahlep kurabiyesi.
A plate of mixed dolma (top). A wild turpentine tree called ‘bıttım’ grows in Mardin and is used as rootstock for pistachio trees. ‘Bıttım’ seeds are roasted, ground and cooked like coffee (right). Mahaleb cherries have medicinal properties and can also serve as rootstock for cherry trees (farright).
_
Kaynak : TGD
İl Kültür ve Turizm
Anadolu Jet : Siirt Yemekleri - Diyarbakır Delicacies
Turkish Cuisine
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder