Berfend BER - İzlanda, gerek İzlandacada gerek İngilizcede “buz ülkesi” anlamına geliyor. Vikingler burayı ilk keşfettiklerinde adanı, buzullarından ötürü bu ismi vermişler. Avrupa ve Kuzey Amerika arasında yer alan bir ada ülkesi İzlanda mutfağının temelini balık, kuzu eti ve günlük üretilen diğer doğal yiyecekler oluşturur. Özellikle, Kirlenmemiş bir sudan ve gübrelenmemiş bir topraktan elde edilen yemek malzemeleri dünyadaki en makbul lezzetleri olmalı. Balıkları soğuk kutup sularında, koyunları gübresiz çayırlarda otluyorlar. Dolayısı ile İzlanda için dünyanın en biyolojik mutfağı ve ülke çapında buzdolabı diye düşünebiliriz. İzlanda tam da böyle bir ülke.
Istakoz, okyanus levreği, morina balığı ve somon İzlanda'nın en makbul yemekleri. İzlanda'nın geleneksel yiyeceğidir. Genellikle ilk ayın Cuma günü başlayıp 19 Ocağa kadar devam eden İskandinavya'nın bazı özel aylarında tüketilir. Balık İzlandada sarımsak, soğan ve tuzla marine edilerek bizden farklı olarak geleneksel olarak fırında pişirilir.
Randalin, çok ünlü ulusal tatlılarıdır. Arasına kat kat böğürtlen reçeli konulmuş kekleridir çok yaygındır ve ilginç olan kimileri onu uzanmış kek olarak da tanımlarlar. İzlanda'da diğer geleneksel tatlı " skyr " adı verilen ve tuzsuz peynirle karıştırılmış krema ile birlikte sunulan yaban çilekleridir.
İzlanda mutfağı gıda diğer türleri popülaritesi artmış gibi, bazı form veya başka bir çoğunlukla kuzu veya balık içeren, son birkaç on yıl içinde çok değişti. Bir vejetaryen diyet korumak için daha zor ama Reykjavik ve diğer restoranlarda yaygın olarak kullanılabilir vejetaryen yemeklerinde çeşitli vejetaryen restoran vardır.
Geleneksel İzlanda Yemekleri
Harðfiskur, kurutulmuş balık parçaları tereyağı ile bir aperatif (coleslaw ile aynı zamanda iyi) gibi yenir
Skyr, tüm ülke çapında aromalı ve tatlandırılmamış çeşitleri mevcuttur yoğurt gibi süt ürünleri
Hangikjöt, kuzu füme ve kuzu sosis füme
SVID, singed koyun kafası
Slátur, lifrarpylsa, koyun sakatatları yapılan bir sosis ve karıştırılarak koyun kanı ile tek lyfrapylsa benzer blóðmör oluşur.
İzlanda da balina eti için de ünlü olduğunu ve Minke balina yemek mümkündür. Dünyanın sayılı yerlerden biridir. Bunu son zamanlarda tartışmalı bir konu haline gelmiştir olsa Balina uzun, İzlanda'da bir gelenek olmuştur.
Istakoz, okyanus levreği, morina balığı ve somon İzlanda'nın en makbul yemekleri. İzlanda'nın geleneksel yiyeceğidir. Genellikle ilk ayın Cuma günü başlayıp 19 Ocağa kadar devam eden İskandinavya'nın bazı özel aylarında tüketilir. Balık İzlandada sarımsak, soğan ve tuzla marine edilerek bizden farklı olarak geleneksel olarak fırında pişirilir.
Randalin, çok ünlü ulusal tatlılarıdır. Arasına kat kat böğürtlen reçeli konulmuş kekleridir çok yaygındır ve ilginç olan kimileri onu uzanmış kek olarak da tanımlarlar. İzlanda'da diğer geleneksel tatlı " skyr " adı verilen ve tuzsuz peynirle karıştırılmış krema ile birlikte sunulan yaban çilekleridir.
İzlanda mutfağı gıda diğer türleri popülaritesi artmış gibi, bazı form veya başka bir çoğunlukla kuzu veya balık içeren, son birkaç on yıl içinde çok değişti. Bir vejetaryen diyet korumak için daha zor ama Reykjavik ve diğer restoranlarda yaygın olarak kullanılabilir vejetaryen yemeklerinde çeşitli vejetaryen restoran vardır.
Kuzu füme ve vizon balina / Smoked lamb, and mink whale. |
Geleneksel İzlanda Yemekleri
Harðfiskur, kurutulmuş balık parçaları tereyağı ile bir aperatif (coleslaw ile aynı zamanda iyi) gibi yenir
Skyr, tüm ülke çapında aromalı ve tatlandırılmamış çeşitleri mevcuttur yoğurt gibi süt ürünleri
Hangikjöt, kuzu füme ve kuzu sosis füme
SVID, singed koyun kafası
Slátur, lifrarpylsa, koyun sakatatları yapılan bir sosis ve karıştırılarak koyun kanı ile tek lyfrapylsa benzer blóðmör oluşur.
İzlanda da balina eti için de ünlü olduğunu ve Minke balina yemek mümkündür. Dünyanın sayılı yerlerden biridir. Bunu son zamanlarda tartışmalı bir konu haline gelmiştir olsa Balina uzun, İzlanda'da bir gelenek olmuştur.
Icelandic Cuisine
Filet of Cod, Cod roe and Monk fish with Icelandic lobster and lobster Bisk, with baked potato and fresh local volcano sand grown vegetables |
Since Iceland is a country with abundant supply of fish, lamb and dairy products, the inhabitants prepare a variety of dishes using them. Dishes made of haddock, plaice, herring, trout, salmon, lobster, halibut and shrimp fish are also quite popular there. Fish recipes are generally smoked, salted, baked or dried, with garlic as the key ingredient. Lamb is the preferred meat for Icelanders. Most of the lamb dishes in Iceland are served with mustard sauce.
Icelanders also eat horse, beef and reindeer meat. People in the country are fond of Skyr (dairy product similar to strained yoghurt), Smoked Lamb and Kleinur (twisted doughnuts). The traditional Icelandic buffet, served during midwinter festivals, typically consists of fish products and cured meat, served with dense dark rye bread. Heavy steaks, with cream sauce and caramelized potatoes, are also native to the country.
Some of the most popular dishes of Icelandic cuisine are Bread Soup (made by using rye bread), Fish Pate (ground fish in a shrimp sauce with heavy cream) Lamb Pate, Meat Soup with Lamb, Icelandic Shrimp, Lamb Fricassee with Vegetables, lightly smoked Puffins and Cod Stew with Cod Fillets. To satisfy the sweet tooth, Icelanders eat Rice Pudding with Raisins and Kleina (traditional pastry). Cinnamon Roll, Rotten Shark Meat and Herring with Lemon Sauce and Potato Ring are also popular in Iceland.
Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo : Jessi Bruton
- ferryto.com
- Zaman
- Life style Lounge
- Berfend BER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder