Berfend BER - Norveç; dağların, buzulların ve fiyortların (Norveç kıyılarında buzulların oluşturdukları dik yamaçlı, derin ve eski buzul koyaklarının aşağı kesimlerinin deniz altında kalmasıyla oluşan körfezler) ülkesidir. Gulf Stream nedeniyle sahil boyunca ılıman iklime sahip Norveç'in Kuzeyde kutuba yaklaştıkça hava giderek soğur. Ülkede yaz mevsiminde günler çok uzun, geceler çok kısa geçer. Kış mevsiminde ise tam tersi görülür.Norveç; İsviçre ile birlikte Avrupa'nın en gelişmiş ülkesidir.
Balık, her zaman Norveç mutfağının vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur. Zira balık, ülkenin petrolden sonra ikinci büyük geçim kaynağıdır. Ancak Norveçliler, balığın sağlık için yararlarının da bilincindedirler. Örneğin Norveçli çocuklara ilk öğretilen, balık yemenin ne kadar yararlı olduğudur. Deniz ürünlerinin çeşitliliğiyle adeta bir cennet gibidir Norveç.
En geleneksel Norveç yemeği ise "somon füme " dir. Diğer çeşit balıkların yanında geyik, kuzu ve ördek eti de Norveç mutfağının klasiklerinden.Norveç mutfağı hemen hemen hiçbir Avrupa mutfağından etkilenmemiş gözükse bile dahi, her kültür gibi geleneksel Norveç mutfağı da dünya mutfağının seçilmiş lezzetlerinden nasibini almaktadır. Bugün Norveç restoranlarında pizza, makarna gibi yemeklerin çeşitliliği klasik Norveç yemeklerini köseye kıstırmış durumdadır diyebiliriz.
Salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin yanı sıra peynirleri ve özellikle de sütlü kahverengi peyniri ile dünyaca bilinen bir ülkedir Norveç.
Türk mutfağının tatları nar, taze bakla, köz patlıcan ve salatalık turşusunu Norveç mutfağında görmek mümkündür. Güney Asya sebzeleri ile Afrika tropikal meyvelerini geleneksel yemekleriyle başarılı bir şekilde kaynaştırarak, Norveç modern mutfağında çok lezzetli tatları, elde ettiklerini söylemek mümkündür.
Balık, her zaman Norveç mutfağının vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur. Zira balık, ülkenin petrolden sonra ikinci büyük geçim kaynağıdır. Ancak Norveçliler, balığın sağlık için yararlarının da bilincindedirler. Örneğin Norveçli çocuklara ilk öğretilen, balık yemenin ne kadar yararlı olduğudur. Deniz ürünlerinin çeşitliliğiyle adeta bir cennet gibidir Norveç.
Somon Füme |
Salam, sucuk, pastırma ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin yanı sıra peynirleri ve özellikle de sütlü kahverengi peyniri ile dünyaca bilinen bir ülkedir Norveç.
Ren Geyik Güveci |
Norwegian Cuisine
Norwegian Food History ; Norway is a country in Northern Europe that occupies the western part of Scandinavia. It borders Russia, Sweden and Finland. Because of its location, much of the early cuisine was based off of foods that could be found in the nature. The food is different in Southern and Northern Norway mostly due to the difference in staple foods and methods of preparation.
Traditional Norwegian Foods; Most of the food in this area is fish and game meat. One of the most common is smoked salmon. It is cooked many ways and is served with dill, egg and different kinds of sauces. Other kinds of fish that are commonly eaten are smoked herring, sardines, cod and mackerel. Whale meat and horsemeat are often used to make Norwegian sausages.
Traditional Norwegian Foods; Most of the food in this area is fish and game meat. One of the most common is smoked salmon. It is cooked many ways and is served with dill, egg and different kinds of sauces. Other kinds of fish that are commonly eaten are smoked herring, sardines, cod and mackerel. Whale meat and horsemeat are often used to make Norwegian sausages.
A common breakfast in Norway is smoked salmon that has been thinly sliced and eaten with toast. A smoked salmon sandwich is not complete without the traditional hard-boiled egg. Also, there is often coffee. Lunch is made of some kind of bread and snack instead of a large warm meal, but dinners are usually large.
Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo :
- worldwidewebawards.net
-- Berfend BER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder