Berfend BER - Osmanlı döneminde, özellikle 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra başta İstanbul olmak üzere Osman'lı gezici esnafı, bugünkü sokak satıcıları mahalelerin ayrılmaz parçalarıydı. Özellikle Osmanlı başkenti İstanbul, Anadolu'nun dört bir yanından gelenlerle, artan nüfusun karşılığında sokak satıcıları çoğalmaktaydı. (*) Bunlardan özellikle peynirli poğaça sokak satıcılarını börekçiler ile birlikte günün her saatinde görmek mümkündü. Tarihi kaynaklara göre; İstanbul'da ilk peynirli poğaça satıcılarının, börek satıcıları ile birlikte Safranbolu'ların olduğu bildirilmektedir.
Türk sokak lezzetleri içerisinde, geleneksel sokak yiyeceğimiz " Poğaça " sokak satıcıları bugünün sürecinde egemenliği pastane ve marketlere kaptırmış olsalar bile dahi varlıklarının azlığında geleneksel poğaça yapımını bir şekilde sürdürmektedirler. Benim gibi damak tadı düşkünlüğünde olanlar sokak poğaçacıların halen peşinden koşarlar. Pastane ve marketlerde satılan " Pastane poğaçası " olarak ifade ettiğim poğaçalar hiç bir zaman tercihim olmamıştır. Olmazda!..
(*) " 1453’teki fethin sonucunda İstanbul’un nüfusu sadece 40-50 bin kişiydi. Fetihten 25 yıl sonra nüfus 120 bine ulaştı. 17’nci yüzyıl sonunda 800 binlik nüfusuyla, Londra ve Paris gibi başkentleri geçti. Sonra da dünyanın pek az sayıdaki milyon nüfuslu şehirlerinden oldu. "
( Atlas Tarih Dergisi )
_________________________________
Turkish street Food " Pogaca "
_________________________________Pastane Poğaçası |
Pogaca, savory pastry. They come in different versions: plain (sade) or stuffed with pieces of cheese (peynirli), mince (kiymali) or olives (zeytinli).
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder