Berfend BER - Sokak yiyecekleri içerisinde " Köfte Ekmek " sokak satıcılarının yeri bambaşkadır. Her " Köfte-Ekmek " sokak satıcısı yaptığı köfteyi benzersiz lezzet iddiası ile satardı. Bu benzersiz lezzet damaklarınızda değil gönüllerinizde tat bırakacaktır iddiasında olanlarda çıtayı biraz daha yukarıya çıkartan lezzet ustalarıydı... Zamanın seyyar sokak köftecilerine has bu deyim adeta onların sloganıydı. Bugün bu deyimin her yiyecek ile ilgili kullanılması da çok manidardır.
Ben, özellikle İstanbul'da bu tür Köfte-Emek sokak satıcılarına çok şahit oldum. Köfte yapmak " a " dan " z " ye emek isterdi. Gençliğimde ofis boy olarak çalıştığım dönemlerimde, aklınıza gelebilecek her yerdeki Köfte-Ekmek sokak satıcısını kendime durak yapmışımdır. Hepsinden bir bir köfte ile ilgili bir takım alışkanlıkları edinmişimdir. O kadar çok Köfte-Ekmek yerdim ki ekmeğin arasındaki köfteyle ezilmiş domatesin damağımda taçlandırdığı tadı adeta genlerime işlenmiş durumdadır. Bir de köz biberin, köz domatesin ve köz kuru soğanın...
Köfte ile dilim domatesin leziz uyumunun alışkanlığında, çok özel bir restaurant veya ev yemeğinde olsun, tabakta sunumu yapılan köfte üzerine hemencecik dilim domatesi koyar, çatalımla bastırarak ezer o şekilde yerim. Köfte-Ekmek veya köftenin yanında bol soğanlı kuru fasulye piyazım da kesinlikle olmalıdır. Bu alışkanlığımı da 15-16 yaşlarında İstanbul-Kasımpaşa'da ki Köfte-Ekmek sokak satıcısının köfte yanında ısrarla yedirttiği nefis salata soslu kuru fasulye piyazından edinmişimdir. Hatta kuru fasulye piyazının parasını bile dahi çoğu zaman ısrarıma rağmen almazdı. Evladı gibi davranırdı. " Üç tekerlekli mavi el arabasının kenarlarında bulunan, seyyar destekli, açılır kapanır masa misali, raf çıkıntıların karşısına taburede oturarak Köfte-Ekmek ile kuru fasulye piyazını öyle bir götürerek yerdim ki arada bir göz ucuyla kollarcasına bakar, pala bıyıklarının altından tebessüm ederek, elindeki maşa ucundaki sımsıcacık şirketten köfteyi sonrasında köz yeşil biberi de ısrarla elime doğru uzatarak, her seferinde " tut,tut korkma!.. Elin yansın ki lezzeti vücudunu tamamen sarsın... Ye be koçum!.. " derdi!.. "
İstanbul sokak Köfte-ekmekçileri genelde çarşı esnafın yoğun bulunduğu mahalleler ile fabrika ve atölye iş yerlerinin bulunduğu semtlerde yoğun olarak görülmekle birlikte hafta sonları da futbol stadlarının çevresinde yerlerini alırlardı. Benim gençlik dönemimde gıdaların doğallığıyla, hillenin akıllara bile gelmediği asil, dürüst ustalığıyla övünen şahsiyetlerin varlığında oralarda bile dahi hep leziz köfteleri yemişizdir... Hele futbol stadı çevresindeki o sucuklar ve kokuları... Nerede o şimdi kokular?
Köfte benim tadı ve lezzetiyle en hassas olduğum yemektir, besicilik de yaptığım için eti çok iyi bilirim. Neyle karıştırırsanız karıştırın etin o has tadını alırım. İnanın şimdi benim diyen köftecide o tatta ve lezzette köfte yok. Yok!..
_________________________________
Turkish street Food " Bread - Meatball "
_________________________________
A very popular street food of Turkey, these spicy lamb meatballs are usually relished with bread in plentiful amounts.
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder