Berfend BER - Türk sokak lezzetleri içerisinde " İçli Köfte " yıllar önce lahmacun satan, büfe veya seyyar sokak satıcılarının hemen hemen hepsinde bulunan bir geleneksel sokak yiyeceğimiz olmakla birlikte bugün, büyük illerimizin kebap restaurantlarının dışında eskisi gibi yoğun görülmemektedir. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz bölgelerinde sıklıkla tüketilen içli köfteyi, bölgelerin çarşı esnafının bulunduğu sokaklarda satılan, vazgeçilmez yiyecekler arasındadır. İçli köftenin özellikle, yağda kızartılmış çift tarafı külah şekli olanı satılmaktadır.
Çocukluğumda İstanbul mahalle kahve önlerinde zaman, zaman gördüğüm ve ne satıyor diye tezgahına yaklaşıp baktığımda, adını bile soramadığım içli köftenin şekli bana hep çok ilginç gelmiştir. İlk tanışmam, bakışarak böyleydi. Sadece ilginç bir yiyecekti... Bu yiyeceğin yeme kültürüne bir karadenizli aile olarak bulunduğumuz çevre ortamında da çok yabancıydık. Lahmacun satın alırken hep görür, nedense hiç bir zaman merak edip, tadına bakmak için bile dahi satın almazdım...
Ta ki 16 yaşında Mardin'li eniştem olana kadar... Ooooo!.. Ondan sonra içli köftenin özellikle haşlanmışının müptelası oldum. Allah nurlar içerisinde yatırsın, eniştemin annesinden hep yapmasını rica ederdik. Bilindiği üzere içli köftenin hazırlanışı çok zahmetli, bu nedenle ricamız sadece yılda bir kaç kez olurdu... Ama o ne zaman mumbarla birlikte hazırlasa bizleri davet ederdi. Mumbara nedense hiç bir zaman alışamadım.
Sonrası; kayınvalidemin Mersin'li oluşu, Adana, Tarsus yöresine ait içli köfteyi sık sık yapması nedeniyle hünerli ellerde halen gerçek lezzetinin tadına varıyorum. O tarihlerde öğünde 16 adet yediğimi hatırlıyorum... Gençlik ta bi ki bugün ise sadece öğünde en fazla 4 adet yiyebiliyorum...
İstanbul, Beyoğlu İstiklal caddesinde ısrarla içli köftenin sokak satıcılığını sürdüren tesadüfen lezzetiyle tanıştığım Maraş'lı içli köfteci uzun yıllar yolum düştüğünde, ilk önce aradığım o caddenin satıcısı olmuştur.
" İçli köfte " kayınvalidemin, hep tekrarında damaklarımıza kazıyarak attığı hünerli el emeği lezzetinin imzasıdır... Tarifi için aşağıdaki resmin üstünü tıklayınız... Afiyet Olsun!..
_________________________________
Turkish street Food " Turkish Icli Kofte / Stuffed Meatball "
_________________________________
In southern and southeastern Turkey, bulgur wheat is an essential ingredient of many varieties of meatball, above all the stuffed meatballs known as içli kofte with an outer shell of bulgur and minced meat and a filling of walnuts and spicy minced meat. Raw kofte are a specialty that requires top-quality meat without a trace of fat. This is then minced and kneaded with bulgur and the purplish hot pepper of the region, a task that requires skill, strength and patience to achieve perfect result. After eating four or five of these exquisitely flavored kofte you will be smoldering internally from the pepper, and the heat of the sun will seem mild in comparison!
Source:
Berfend BER
Tunca Varis/Skylife
Source:
Berfend BER
Tunca Varis/Skylife
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder