Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Antartika Mutfağı / Antarctic Cuisine


Berfend BER - Dünyanın beşinci büyük kıtası, Antartika kıtasında yaşam yoktur, ülke de yoktur. Antarktika, yeryüzünde toprağın hiçbir devlete ait olmadığı tek yerdir. Birkaç ülkenin burada toprak talepleri olsa da, bu iddiaların hiçbiri resmi olarak tanınmamış. Sadece gözlem yapmak isteyen ülkelerin bilim adamları bulunmaktadır.


Antarktika Krili, Avokado ve Kuru Domates / Antarctic krill, Avocado, Drıed Tomato
Antarktika, yeryüzünde bozulmadan kalabilmiş son büyük kara parçasıdır. Yerleşim yerlerinden uzaklığına ve yaşam koşullarının olumsuzluğuna rağmen, burada gerçekleştirilen araştırmalar, Dünya'nın başka bölgelerinde yaşayan insanlar ve yaşam açısından son derece önemlidir. Bu araştırmaların hemen hepsi, yeryüzünün başka bir köşesinde yapılamayacak özelliktedir.

Antarktika'da, kıtanın farklı yerlerine dağılmış durumda yüze yakın araştırma istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Şili, Çin, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Kore, Yeni Zelanda, Norveç, Peru, Polonya, Rusya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, İngiltere, ABD ve Uruguay gibi ülkelere aitdir. Belçika, Kanada, Ekvator ve Hollanda'ysa, araştırma istasyonu işletmemekte olup, başka araştırma istasyonlarında yürütülen çalışmalara katılmaktadır.

Araştırma istasyonlarının bir bölümü, yalnızca yaz mevsiminde kullanılmaktadır. Kışları istasyonlarda yaklaşık bin kişi kalmaktadır. Yaz aylarında araştırmalar için kıtaya gelenlerin sayısı 5000'i bulmaktadır. (Sayıları gittikçe artan turistleri de unutmamak gerekir; örneğin, 1999-2000 sezonunda kıtayı 14.000 turist ziyaret etmiştir.) Açık havada yapılan çalışmalar, genellikle yaz aylarında gerçekleşmekte, burada, dış dünyayla haberleşmek için kullanılan gelişmiş iletişim yöntemleri, büyük önem taşımaktadır.  Bazı istasyonlardaki çevre izleme programlarında toplanan veriler, bütün yıl boyunca günlük ya da haftalık olarak dışarıya gönderilmektedir..


Kıta, 1961 yılında 27 ülkece imzalanan, "Antarktika Antlaşmasıyla " yönetilmektedir. (Sonradan kıtada araştırma yapmak isteyen 17 ülke daha antlaşmaya katılmıştır.) Antlaşma, araştırmacıların elde ettikleri bilgileri paylaşmalarını, kıtada yalnızca barışçıl ve ticari amaç taşımayan araştırmalar yapılmasını şart koşmaktadır.

Güney Kutbu çevresinde, 13.5 - 14 milyon km.2 yüzölçümünde buzlarla kaplı bir kara parçası. Antarktika Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan  kıtadır.

Dünyanın en sert ve en soğuk bir iklimine sahiptir. Yaz mevsimlerinde bile soğuklar fazladır. Ayrıca bu bölgede, şiddetli ve uzun süren kar fırtınaları da hüküm sürer. Bu bakımdan Antarktika'nın kıyıları bile insan hayatına elverişli değildir. Bugünkü şartlar altında burada kimse sürekli olarak yaşayamaz. Toprak, hiç erimeyen buzlarla kaplı olduğundan bitki hayatından eser yoktur. Fakat denizlerinde balinalar, deniz kuşları ve foklar bulunur.


MUTFAK 
Şimdi sizler bölgesel mutfağın tadının nasıl olmuş olabileceğini merak edebilirisiniz. İnsani yaşamın bulunmadığı bu bölgede oluşmuş yemek kültürü de yoktur. Sadece yaban hayatı üzerine kurulu Antartika'ya  gelen bilim insanı ve turistik ziyaretçiler ile macere gezgincileri için bile iştah kesen bir kavramdır yemek. Onlar için; Fok eti, bazı fok balığı türlerinin organ etleri, penguen eti ve kırmızı sarısı ile süper boy  yumurtasıyla  popüler Antarktika mutfağı vardır diyebiliriz.

Antarctic Krili
Dünyada da ki en önemli canlı kütlelerinden biri olan, ekosistem üzerinde önemli bir role sahip Antartik Krill'inden sizlere bahsetmek istiyorum Antartika nın soğuk ve saf sularında yaşayan, soğuk, sert kışlarına ve serin ılıman yazlarına kolaylıkla uyum sağlayabilen, su yosunları ve planktonlarla beslenenen Antarktika krilli, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan pigmentlerce çok zengin, karides benzeri bir deniz kabuklusudur.

Antarctic Krill
Taşıdığı yağın kimyasal yapısı yüzünden, içindeki omega-3ler, vücut tarafından, diğer balık yağlarından daha hazır bir halde absorbe edilir. EPA ve DHA ya ek olarak, krill; doğal bir emülgatör olarak çalışan, güçlü bir stres azaltıcı kolin kaynağı olan fosfatidilkolin gibi fosfolipit komplekse sahiptir.

Krill yağı diğer balık yağlarına göre çok daha etkili ve daha yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Bunun nedeni .planktonlarla beslendiği için insan vücudu için en uygun beslenme kaynaklarından biridir. Etken maddesi bu kadar önemli bir etkiye sahip krill yağını kullanmak insan vücudu için son derece yararlıdır. ( Doktorunuza danışınız. )

 

Hoosh 
Kızartma Penguen, Skorbüt Günü ve Antarktika Mutfağı, Diğer Öyküler
_________________________________


 Antarctic Cuisine
_________________________________


The grandeur of Antarctica is mesmerizing, a magnet for intrepid travelers and an environmental bonanza for research scientists from throughout the world. A continent once exploited for its bounty, coveted by nations large and small, near and far, Antarctica today is protected by international agreements that dedicate the region to peaceful cooperation and scientific research.

Argentina and Chile are Antarctica’s closest neighbors, 620 miles to the north. Its next closest neighbors are New Zealand, Australia and South Africa. Three-quarters of Antarctica is bordered by the Southern Ocean and the remainder by the Indian Ocean. Several named and unnamed islands lie off the Antarctica shore. On the South America side is Antarctica’s most hospitable region with the continent’s most temperate climate and less than year-round ice along the shore. A twenty to thirty mile wide zone, called the Antarctic Convergence, separates the cold seas that surround the Antarctic continent from the warmer waters beyond. This mix of temperatures creates a bio-diverse swath of marine life between the two hydrological regions. Nineteen peri-Antarctic islands (islands and archipelagos within the Antarctic Convergence and some sub-Antarctic islands with similar characteristics) are found in the Antarctic seas. The best known of these, and the most visited on Antarctica tours, are the South Shetland Islands, the South Orkney Islands, South Georgia and the South Sandwich Islands. Ecologically, the Falklands are not peri-Antarctic islands, though they are a common stop for visitors during Antarctica cruises.

The world’s fifth largest continent is the windiest, coldest, driest place on earth, receiving only two inches of snow each year. Summer temperatures can reach a balmy 60°F, on the peninsula, and winter temperatures in the interior have been recorded at -129.3°F. The continent stays light almost around the clock during summer and is mostly dark in the winter. Almost entirely covered by ice, 15,666 feet thick in some places, Antarctica holds 90% of the earth’s ice, creating the world’s highest continent. Ice shelves surround half of the 11,160 mile coastline. This pristine continent, so isolated from human activity, provides an accurate measurement of the impacts of industrialization, lead having been found in the air, pesticide in the Antarctic wildlife and garbage along the shore.


CUISINE

Visitors on Antarctica cruises may only wonder what it might have been like to enjoy the regional cuisine, because international treaty provisions today ban the disturbance (including killing) of Antarctic wildlife. Though the idea of authentic Antarctic dining on the wildlife that visitors come here to observe is most likely an unappetizing concept for most Antarctica adventure travelers, explorers of previous centuries had no choice but to experience the region’s bounty.

They wrote about the delicious dark seal meat, some species of which were said to be tastier than beef (blubber removed of course). Organ meats of some seal species, roasted breast of penguin, and the super-sized penguin eggs with red yolks were popular Antarctic cuisine. Vegetable side dishes would have been limited to the two cabbages that grow on certain islands in the region.


Antarctic Krill
The famous Krill! A shrimp-like creature and an integral part of the marine food chain, it is a popular food amongst Whales, Penguins, Squid, Seals, Sea Lions, Albatrosses and a number of other birds.
These guys generally live in massive swarms, with up to 30,000 per cubic meter, which is why they are popular with whales who just cruise through with their mouths open hoovering up all these little dudes!

Notothenia coriiceps, pictured dissected here, is voracious. It’ll eat anything that vaguely resembles food. This one has had a good, wholesome meal, however, comprised of little shrimp-like krill. Krill like to congregate and graze on the underside of sea ice, so the icing of Arthur Harbor might be good for the resident Coriiceps.



Antarctic Krill
Deep-frozen plates of  Antarctic krill meat destined for animals and humans alike. While nearly 100% of Canadian-caught  Antarctic krill becomes fish food, about 43% of Japanese-caught Antarctic krill is targeted for human consumption as meat, pastes, or additives.


 

Hoosh 
Roast Penguin, Scurvy Day, and Other Stories of Antarctic Cuisine (At Table)

" Antarctica, the last place on Earth, is not famous for its cuisine. Yet it is famous for stories of heroic expeditions in which hunger was the one spice everyone carried. At the dawn of Antarctic cuisine, cooks improvised under inconceivable hardships, castaways ate seal blubber and penguin breasts while fantasizing about illustrious feasts, and men seeking the South Pole stretched their rations to the breaking point. Today, Antarctica's kitchens still wait for provisions at the far end of the planet's longest supply chain. Scientific research stations serve up cafeteria fare that often offers more sustenance than style. Jason C. Anthony, a veteran of eight seasons in the U.S. Antarctic Program, offers a rare workaday look at the importance of food in Antarctic history and culture.

Anthony's tour of Antarctic cuisine takes us from hoosh (a porridge of meat, fat, and melted snow, often thickened with crushed biscuit) and the scurvy-ridden expeditions of Shackleton and Scott through the twentieth century to his own preplanned three hundred meals (plus snacks) for a two-person camp in the Transantarctic Mountains. The stories in Hoosh are linked by the ingenuity, good humor, and indifference to gruel that make Anthony's tale as entertaining as it is enlightening. "
_________________________________

Kaynak / Source 
SOUTHERN EXPLORATIONS
Bilim ve Teknik
Berfend BER
_________________________________

_________________________________


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..