Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Bursa Mutfağı / Bursa Cuisine

Kemalpaşa- Peynir Tatlısı
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, aynı zamanda antik çağlarda, Roma ve Yunan dönemlerinde de önemli yaşam ve uygarlık merkezlerinden biri olmuştur. Doğa da Bursa’ya çok cömert davranmıştır. Zeytin olmazsa olmazı, şeftali ve çilek ise süsüdür Bursa’nın.

Geniş ovaları, verimli toprakları, Uludağ kaynaklı bol suları ile Bursa, tarihin ilk dönemlerinden itibaren ayrıcalıklı bir bölge olmuş. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan Bursa, hep söylediğimiz gibi bu kültürlerin getirdiği beslenme alışkanlıklarından zengin bir mutfak kültürü oluşturmakta zorlanmamış. Bursa mutfağında; çorbalar, et ve sebze yemekleri, tatlılar önemli bir yer tutarken, Bursa’ya has saray yemekleri bile bulunuyor. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun araştırmasına göre Topkapı Sarayı mutfağında, sultanların şahsı için ayrılan Helvahane’nin Has Mutfak bölümüne, Bursa’dan her yıl; ekmek, et, pirinç, sade yağ, bal, kahve, tavuk, yumurta, tuz, nohut, soğan, piyaz, sirke, peynir, yoğurt, karabiber, sakız, zencefil, şeker, badem, kişniş, fıstıkB, nar, limon suyu, elma, süt, un, nişasta, turşu, kuzu eti, toklu koyun eti satın alınıyormuş

Bursa’nın en meşhurları İskender Kebabı ve Kestane Şekeri’ni anmadan geçemeyiz. 

Kestane  Şekeri / Candied chestnut

Bursa dağlarındaki kestane ormanlarında yetişen kestaneler kent mutfağında karakteristik bir rol oynar. Bursa’da et denilince akla ilkin İskender kebabı gelir. Bursa’da İskender kebabı sadece bir yemek değil, bir kültürün de ifade edilişidir aslında. 19. yüzyılda yemeği keşfeden ve günümüzde adı ile anılan Bursalı İskender Ağa, bu yemeği yapıp satanlara da, afiyetle yiyenlere de bazı öğütlerde bulunur. Satan, parası olmayana da, yetişmeyene de yemekten ikram etmelidir. Ustası, kendi yemediğini başkasına yedirmemelidir. Etin, kömürün, salçanın, tereyağın ise hasını buluşturmalıdır birbirleriyle. Yiyenler ise, dışarıdan fazlaca görülmeyen, insanların gözünden ‘sırlanmış’ bir mekânda yemelidir bu güzelim yemeği.



Bursa mutfağında Rumeli esintileri de göze çarpar. Öte taraftan Kemalpaşa olarak da bilinen peynir tatlısı Bursa tatlılarının en meşhuru. Hamur işleri arasında ise özellikle öğle zamanları ve pazar günleri yapılan ‘cantık’ oldukça popüler. Koyunun ‘gömlek’ adı verilen ince tabakasının iç pilav ve çok küçük doğranmış karaciğer parçalarıyla lezzetlendirilmesiyle yapılan ciğer sarma ise yörenin bir diğer vazgeçilmezi. Bursa yemeklerinin lezzet sırlarından en önemlisi ise Uludağ eteklerinin zengin florasında beslenen yöre hayvanlarının etlerinin tercih edilişi olsa gerek. Lezzet dolu ve keyifli bir hafta sonu için Bursa her zaman en doğru adresler arasında.



Bursa Cuisine 




Iskender Kebap
Bursa was the first capital city of the Ottoman Empire and was an important residential and social center during Greek and Roman periods. Nature has always been generous to Bursa. Bursa’s olives are a must and its strawberries and peaches are also very flavorful. Chestnuts, grown in forests on the hills, play a distinctive role in Bursa’s cuisine.

 Among the most famous dishes is the İskender Kebap. In the 19th century, İskender Agha from Bursa made suggestions for those who cook and serve this dish as well as for those who eat it. The vendor should not discriminate and offer this meal to both those who can and cannot afford it. The master preparing the dish should not offer others a meal he would not eat himself. The chef should ensure that only the best meat, coals, sauce, and butter aare used in harmony. The diner should eat this delightful dish out of view of others in a secluded place. In Bursa cuisine there are also traces of Rumelian cooking.


Ciğer Sarma                                                         Kestaneli Güveç

A cheese dessert, known as Kemalpaşa, is the most famous example of Rumelian influence. Among the pastries, ‘cantık’, which is prepared at lunchtime and specifically on Sunday, is quite popular. Additionally, stuffing cooked rice with small pieces of liver and wrapping it in the fatty lining of a lamb’s stomach is another fixture of the region. The big secret to the delicious food in Bursa is the preference for meat from animals that eat the rich flora of Uludağ.




Marmara Mutfağı / Marmara Cuisine 

Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
Löplöpçüler
AnadoluJet
Berfend BER





Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   Akdeniz Mutfağı / Mediterranean Cuisine




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..