Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Çanakkale Mutfağı / Canakkale Cuisine

Peynir Helvası


Çanakkale, yaklaşık 5000 yıllık geçmişi ile eğitim, kültür, tarih kenti olmanın yanı sıra Homeros’un İlyada’sındaki gibi antik kültür hazinelerinin destanlarla beslenip gerçekliğe ulaştığı büyülü tarihi mekanları bünyesinde barındıran önemli bir turizm kentidir.

Trakya ve Ege bölgelerinin o eşsiz lezzetlerine ev sahipliği yapan, benzersiz boğaz manzarasıyla bütünleşen doğa güzelliğinin resmedilmiş hali Çanakkale, güzelliğini sadece sahip olduğu derin tarih ve kültürden değil aynı zamanda, binlerce yıldır süregelen ve korunan yöresel lezzetlerinden almaktadır. Homeros`un, Heredot`un ve Aristo`nun, dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kaz Dağlarında yedikleri o eşsiz zeytinlerin, zeytinyağlarının,üzümlerin ve şarapların tadına doyamadıkları yer, Aristonun deyimiyle "Rüzgarın 365 gün hüküm sürdüğü yer" Çanakkaledir. Truvalıların tam 9 kez tekrar kurdukları krallıklarının olduğu yer, Türk milletinin onur ve gurur mücadelesinin vukuu bulduğu, canların canan olduğu kutsal topraklardır Çanakkale.

Çanakkale, Anadolu’yla, Avrupa’ya ve Akdeniz’le Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır.

Tarımsal üretimin ticaret ve el sanatlarının öne çıktığı Çanakkale’de toplumsal yaşam da buna göre biçimlenmiştir.

Çanakkale’de yeşil ve mavi kucaklaşır. İçmeleri, ayazması meşhur olan Çanakkale’nin bitkileriyle güzellik ve şifa kaynağı olan mitolojik Kaz Dağı’nı da unutmamak gerekir. Bereketli toprakları tarıma elverişli olduğu gibi hatırı sayılır düzeyde hayvancılık da yapılır. Üretildiği ilçenin adıyla nam salmış Ezine peyniri damak şenlendiren bir lezzettir.

Yaygın mandıralarda en kaliteli süt ürünleri hijyenik ortamlarda hazırlanır. Süt ürünleri bakımından bu denli verimli olan şehrin mutfağı da ağırlıklı olarak bu yönde şekillenmiştir. Tatlılardan, yemeklere çoğu yerde ya süt, peynir ve kaymak ya da yoğurt lezzet katan bir unsur olarak eklenir.

Yazın yapılan kışlık hazırlıkları ve hamur işleri de göz dolduran çeşitliliktedir. Toprağı kadar denizi de bereketli olan Çanakkale’de pek çok farklı türde balık ve deniz ürününe de mutfakta yer verilir.





İşte bu geniş tarih ve kültür, her gelenin yeni bir şeyler kattığı bu coğrafyada inanılmaz lezzetlere ve yöresel mutfak kültürünün oluşmasına yol açmıştır. Boğazın serin sularından gelen balıkları, bölgenin eşsiz peyniri, zeytini, zeytinyağı ve şarabı ile birleşince, belki de dünyanın sayılı lezzet noktalarından birini oluşturmuştur.

ÇORBALAR
Tarhana Çorbası, Yoğurt Çorbası, Sütlü Çorba

YEMEKLER
Kuru Bamya, Kuzu Kapama ,Oğlak Çevirme ,Terbiyeli Köfte ,Bakla Keşkeği, Tumbi, Peynirli Patlıcan, Mantı, Turp Otu Salatası, Kaçamak, Şelame


DENİZ ÜRÜNLERİ
Lakerda (*) , Balık Izgara,
(*) Genellikle, kış aylarında Karadeniz'den Marmara'ya akın yapan Torik balığından yapılır. Kış balığından yapılması Lakerda'nın lezzetini önemli derecede etkiler.

Marmara'yı ve Çanakkale'yi geçerek Ege'ye ulaşan ve Yerli Torik denilen balıktan yapılan Lakerda hiç bir zaman Marmara Kış balığından yapılan Lakerda'nın lezzet ve kalitesine erişemez.

Ayrıca Lakerda, maliyet düşürmek amacı ile Toriğin bir ufak boyu olan Palamut balığından da yapılır. Ancak GERÇEK KALİTEDEKİ LAKERDA sadece Marmara Kış Balığından imal edilebilir.

TATLILAR
Zerde, Biga Peynir Tatlısı, Peynir Helvası, Sütlü İrmik

İÇECEKLER
Erik Macunu (Hoşaf) , Uynuk (Ayran), Ahlat Suyu, Ayva Komposta


Çanakkale Cuisine



Çanakkale's melting pot of cultures is reflected in its restaurants, cafes, bistros and bars. Fashionable, delicious and eccentric – Canakkale’s dining spots offer a dizzying spread of the Turkey’s great cuisines, serving meals from the substantial and classic to the truly exotic.

In the city, you can enjoy having wake up tea or coffee in the genteel surroundings of a old city, watch and be watched in buzzing seaside restaurants, cafes and bars, or handpick a bottle of worldwide famous Bozcaada wines. Hea d out a little further and explore one of Çanakkale’s specialist eating destinations – For special fishes, cheese, olive oil, wine, dessert


Marmara Mutfağı / Marmara Cuisine 
Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
Berfend BER





Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   Akdeniz Mutfağı / Mediterranean Cuisine



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..