Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Peru Mutfağı / Peruvian Cuisine


Berfend BER - Peru, Güney Amerika'nın batısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la çevrilidir. Geniş bir iklim skalasına sahiptir. Okyanus boyunca yağışlı Tropikal iklim görülür. İç kesimlerdeki dağlık (And Dağları) kesimlerde ılıman ve neispeten kuru bir iklim hakimdir. Amazon ormanlarının olduğu bölgelerde ise yağışlı amazon iklim görülür.

Peru mutfağı oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ülkeyi uzun süre işgal altında tutan İspanyollardan ve Amerikan yerlilerinin mutfağının temel oluşturduğu mutfakta Asya ve Afrika mutfağından etkiler de görmek mümkündür. Zengin iklim koşullarının tarımsal ürün çeşitliliğini getirmesiyle, ülke mutfağında pek çok malzeme başarılı bir şekilde kullanılır. Deniz mahsulleri de ülke mutfağında büyük önem taşır. Peru mutfağının dünyada  en tanınan yemeği de " Ceviche " adlı deniz mahsülü yemeğidir.


Ceviche, Limon veya laym (yeşil limon) suyu içinde marine edilerek bir nevi ‘pişirilen' çiğ balık yemeğidir. Ahtapottan yapılan ceviche de oldukça yaygındır. Yerli halk, denizden gelen ucuz ve bol bir gıda olan balık türlerini en kolay ‘pişirme' yöntemi olan asit içinde turşu gibi oldurmak tekniğini çok eskiden keşfetmişlerdir. Ancak İnka yerlileri bu yemeği hazırlarken limon veya laym değil, adına ‘tumbo' adı verilen bir meyvenin suyunu kullanırlarmış. Birer Akdeniz ürünü olan limon ve laym ise buralara İspanyollar tarafından getirildiğinden bunlar, giderek cevichenin hazırlanışında en temel malzeme halini almıştır.

Cevicheleri, geleneksel olarak üzerlerine ince ve uzun kıyılmış kuru soğan ile  servis edilir. İçlerinde mutlaka adına aji denen acı biber halkaları da yer alır. Servis edilirken yanında bir dilim haşlanmış patates ve  çok iri taneleri olan haşlanmış mısır konulur. Ancak son yıllarda cevichelere daha hafif bir alternatif olarak " tiradito"  denilen bir çeşiti  çıkmıştır. Daha ince kesilmiş çiğ balık dilimlerinin, soğansız ve acısız hazırlanmış halidir.
Levrek ve karides " Ceviche "
Malzemeler:
* 1/2 kg iri taze karides, temizlenip ayıklanmış * 1 kg kılçıksız derisiz beyaz etli taze balık, iri küpler halinde kesilmiş * 1 kırmızı soğan, çok ince kıyılmış * Varsa, 2 cm taze zencefil, soyulup dövülmüş * 1 diş dövülmüş sarımsak * 1/4 acı biber, çok ince halkalar halinde kesilmiş * Tuz ve taze çekilmiş karabiber * 5 limonun suyu * 5 laym (yeşil limon) suyu * 1 demet taze kişniş, kıyılmış * Biraz haşlanmış mısır tanesi.
Yapılışı:
Bir tencerede tuzlu bir su hazırlayıp kaynatın. Bir kenarda da buzlu su olan bir tas hazırlayın.
Karidesleri sıcak suya batırıp 30 saniye bekletin ve hemen delikli bir kepçeyle alıp buzlu suyun içine atın. Karidesleri bir cam kase içinde çiğ balık küpleri, soğan, zencefil, sarımsak, acı biber, tuz ve karabiber ile karıştırıp ağzını streçle kapayıp buzdolabında 1-2 saat bekletin.
Daha sonra limon ve laym sularını da ekleyip karıştırın ve buzdolabında bir saat daha bekletin. 
Üstlerine kişnişleri serpip, yanında haşlanmış mısır ile birlikte başlangıç yemeği veya meze olarak servis edin. Dilerseniz sadece limon suyu kullanabilirsiniz.
Tabağın dibinde kalan sıvıya ‘kaplan sütü' deniyor ve bardağa boşaltıp içilebiliyor.

Diğer  Peru Yemekleri 


Anticucho (şişte ızgara sığır kalbi), Arroz con Pollo (tavuklu pilav) ve Arroz con Pato (ördekli pilav) Ají de gallina (hafif acılı, kremli Chili-soslu tavuk eti), Rocoto Relleno (sığır eti ile doldurulumuş paprika biberi), Estofado (et, patates, mısır ve havuç ile yapılan acı peynir-paprika soslu güveç), Papa a la huancaina (acılı peynir soslu patates dilimleri), Carapulcra (kurutulmuş patates ve etten güveç) Albondigas (et topları), Pachamanca (Quechua „güveç“, toprak güveçte hazırlanmış et ve sebze), Chicharrón de Chancho (kalın yağ derisi olan kavrulmuş domuz eti), Lomo Saltado (soğan ve paprika ile kızartılmış sığır dilimleri ), Chupe de Camarones (karides, patates ve sebzeli çorba), Sopa a la Criolla (ülkeye özgü et parçalı makarna çorbası), Tacacho (domuz yağı ve haşlanmış muzdan yapılmış köfte), Choclo con queso (haşlanmış, peynirli mısır koçanı), Cuy Chactado (kızartılmış hintdomuzu)

Yeni Peru Mutfağı " Novandinas "

Yeni mutfak akımı (nouvelle cuisine peruvienne). Lima'da son yıllarda arka arkaya açılan ünlü yemek okullarında yetişen şefler bu yeni akımı oluşturuyorlar. Şehirde tam 20 farklı yemek okulu var.


 Peruvian Cuisine



The first inhabitants of Peru are believed to have migrated from Asia around 6000 B.C. These early nomadic (roaming) tribesmen relied on the hunting of animals and the gathering of fruits and plants to survive. By 5000 B.C. , small communities were established and the early cultivation of cotton, chili peppers, beans, squash, and maize (similar to corn) began. Most of the early settlers lived near the coast, where the wet climate allowed for planted seeds to grow.

" One of the world's most popular vegetables, papas (potatoes), were first grown in Peru. The earliest remains of potatoes have been discovered at archeological sites in southern and eastern Peru, dating as far back as 400 B.C. However, it was not until the 1400s that Europeans first came in contact with the potato. They took the vegetable back to Europe, where it was slow to gain acceptance. Europe now cultivates the largest number of potatoes, but Peru continues to produce the largest potato varieties and has been referred to as the "Potato Capital of the World." Potatoes were not the only vegetable in ancient Peru, however. Avocado pits have been discovered buried with mummies dating as far back as 750 B.C. "

Similar to other cultures, Peruvian dishes are a rich combination of several influences, including Spanish and Chinese cuisine combined with traditional ingredients originating from Peru. Traditionally, Peruvian dishes include rice or potatoes (after all, Peru grows 4000 types of potatoes ) combined with different types of proteins like lamb, chicken, fish or pork. Depending on the region, dishes may include locally grown peppers, including the yellow aji or red rocoto variety.
Ceviche - Ceviche is a simple dish typically made from fresh raw local fish or any form of seafood which are marinated with the use of citrus juices like lime or lemon.





Chupe de Camarones (Shrimp Cioppino) - This traditional dish is stock soup of crayfish mixed with potatoes, chilli pepper and milk.

Papas a la huanciana (huancayo-style Potatoes) - Its a simple dish made of potatoes boiled, sliced and served on a lettuce leaf. It is then topped with a hearty serving of spicy cheese.

Pollo a la Brasa (Grilled chicken or roaster chicken) - Pollo a la Brasa is a classic Peruvian rotisserie-style chicken that’s quite flavorful.

Anticuchos - Anticuchos is food very popular in the streets of Peru, which is where Miro has tasted it. In essence, it’s marinated grilled beef hearts served on a stick.

Lomo Saltado - Lomo Saltado can be found in every region throughout the country. It is a platter with sautéed onions, tomatoes and beef served with either french fries or rice, or sometimes both. Lomo Saltado a fusion of Chinese and Peruvian flavors, which in Peru is referred to as “Chifa” cousine.

Cuy Chactado - Cuy is another traditional dish This dish is a guinea pig which I suspect tastes EXACTLY like chicken or rabbit. It’s usually offered barbecued or baked and served with hot sauce. It’s traditionally served on special occasions here in Peru. 


Kaynak  / Source
- Berfend BER
- foodbycountry.com
- Arman KIRIM - Hürriyet

Fotoğraflar / Photos 
Hanower
- Cyberespia.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..