Berfend BER - Büyük Okyanus'ta ve Karayip Denizi'ne kıyısı olan Nikaragua Orta Amerika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesidir. Kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika İle komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. Nikaragua'da genel olarak tropikal iklim hüküm sürmektedir. Kıyı kesimler daha ılımanken, iç kesimlere doğru gidildikçe daha serin ve yağışlı bir iklim görülür.
Nikaragua mutfağı çok geniş bir mutfak olmayıp, çevre ülkelerin ve Çin, Tay, Fransız, İtalyan, Latin Amerika ve İspanyol tariflerin karışımından oluşur.
Nikaragua mutfağında çoğunlukla yerel özellikle tropikal ürünler kullanılır. Bununla birlikte, tüm dünyada kullanılan domates, soğan, sarımsak, un, pirinç, portakal, hardal ve mayonez, süt, peynir, vanilya, tarçın, ve benzeri gıdaların kullanımı Nikaragua mutfağının dünya ile etkilenen karışım malzemeleridir.
Nikaragua mutfağının temeli yerel ürünü mısır olmakla birlikte bu coğrafyada bulunan tüm ülkeler gibi pirinç oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Öyle ki kahvaltıda dahi pirinç pilavı tüketilmektedir.
Ülke mutfağının et yemekleri çok çeşitlidir. Bunun yanında bir çok sebze yemekleri de bulunur. Ancak çoğu yemek kızartılarak yapılır. Bu yemeklerden " Gallo Pinto " adı verilen fasulye ve kızarmış pirinçle hazırlanan yemekleri en ünlü ulusal yemekleridir.
Atolillo ve Perrereque tatlıları Nikaragua mutfağının bilinen tatlılarıdır.
Ülkenin tropik meyveleri dolayısıyla meyve suları da oldukça lezzetlidir.
Bir çok çeşit geleneksel Nikaragua yemekleri vardır. Her bölgesinin, coğrafi ve kültürel özelliklerine göre, bu çeşitlilik kendini gösterir. Yemekleri, içecekleri ve tatlıları her bölgenin en özel lezzetleridir. Bu popüler lezzetlerinden bazıları şunlardır:
Nactamales - Nikaragua'nın tipik bir geleneksel yemeğidir. Hazırlanan et, domates, sarımsak ve çeşitli baharatlardan oluşan için, mısır hamurunun içerisinde muz yaprağı ile sarılıp, bağlanıp pişirilmesidir.
Vigorón - Bir başlangıç yemeğidir. Bir muz ağacı yaprağı üzerine konulan çoğunluğu doğranmış beyaz lahana, ve domatesten oluşan bir salata çeşidi.
Indio Viejo - Et, soğan, sarımsak, tatlı biber ve domates ile hazırlanmış soslu bulamaç vari, Nikaragua'nın geleneksel en sevilen yemeğidir.
Gallo Pinto - Bu yemek kırmızı fasulye ve beyaz pirinç ile hazırlanır. Nikaragua halkı tarafından üç öğünde yenilebilir.
Nikaragua mutfağı çok geniş bir mutfak olmayıp, çevre ülkelerin ve Çin, Tay, Fransız, İtalyan, Latin Amerika ve İspanyol tariflerin karışımından oluşur.
Nikaragua mutfağında çoğunlukla yerel özellikle tropikal ürünler kullanılır. Bununla birlikte, tüm dünyada kullanılan domates, soğan, sarımsak, un, pirinç, portakal, hardal ve mayonez, süt, peynir, vanilya, tarçın, ve benzeri gıdaların kullanımı Nikaragua mutfağının dünya ile etkilenen karışım malzemeleridir.
Nikaragua mutfağının temeli yerel ürünü mısır olmakla birlikte bu coğrafyada bulunan tüm ülkeler gibi pirinç oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Öyle ki kahvaltıda dahi pirinç pilavı tüketilmektedir.
Ülke mutfağının et yemekleri çok çeşitlidir. Bunun yanında bir çok sebze yemekleri de bulunur. Ancak çoğu yemek kızartılarak yapılır. Bu yemeklerden " Gallo Pinto " adı verilen fasulye ve kızarmış pirinçle hazırlanan yemekleri en ünlü ulusal yemekleridir.
Nikaragua'da ekmek yerine değişik bir muz cinsini kızartarak yaptıkları bir yiyecek daha çok tüketilir. Ekmekleri ise mısır unundan yapılır. Pide benzeri ekmekleri mozerella peyniri ve değişik peynir çeşitleriyle de yapılır. " Picadillo " adını verdikleri et, domates, soğan ve çeşitli baharatlarla pişirdikleri popüler yemekleri vardır. Ayrıca " Nactamales " adını verdikleri etli, baharatlı ve çeşitli sebzelerle pişirdikleri bir yemekleri çok tüketilen yemek çeşididir.
Atolillo ve Perrereque tatlıları Nikaragua mutfağının bilinen tatlılarıdır.
Ülkenin tropik meyveleri dolayısıyla meyve suları da oldukça lezzetlidir.
Bir çok çeşit geleneksel Nikaragua yemekleri vardır. Her bölgesinin, coğrafi ve kültürel özelliklerine göre, bu çeşitlilik kendini gösterir. Yemekleri, içecekleri ve tatlıları her bölgenin en özel lezzetleridir. Bu popüler lezzetlerinden bazıları şunlardır:
Nactamales - Nikaragua'nın tipik bir geleneksel yemeğidir. Hazırlanan et, domates, sarımsak ve çeşitli baharatlardan oluşan için, mısır hamurunun içerisinde muz yaprağı ile sarılıp, bağlanıp pişirilmesidir.
Vigorón - Bir başlangıç yemeğidir. Bir muz ağacı yaprağı üzerine konulan çoğunluğu doğranmış beyaz lahana, ve domatesten oluşan bir salata çeşidi.
Indio Viejo - Et, soğan, sarımsak, tatlı biber ve domates ile hazırlanmış soslu bulamaç vari, Nikaragua'nın geleneksel en sevilen yemeğidir.
Gallo Pinto - Bu yemek kırmızı fasulye ve beyaz pirinç ile hazırlanır. Nikaragua halkı tarafından üç öğünde yenilebilir.
Nicaraguan Cuisine
Corn, as ingredient, has many different uses: lots of drinks are made from corn, such as Chicha and Pinol; as well main dishes such as Nacatamal, Indio Viejo, and Sopa de Albondiga; and snacks and sweets such as Atolillo and Perrereque.
There are also other ingredients widely used in the Nicaraguan kitchen, mostly local, tropical products. Nevertheless, Nicaraguan culinary creativity is meticulous and open, which enables the utilization of ingredients used all around the world such as tomato, onion, garlic, flour, rice, orange, mustard and mayonnaise, milk and cheese, vanilla and cinnamon, and more.
There are a lot traditional Nicaraguan dishes. Each region, according to geographical and cultural characteristics, produced various dishes, drinks, and sweets. Some of the most popular delicacies are:
Nactamales - it is a typical traditional food of Nicaragua. It is made from smashed corn and potatoes covered in a banana leaf. This kind of food is ate along with pork meat, little tomato, garlic and salt.
Vigorón - originally from Granada, where it is deliciously prepared. A plate is covered with a part of a plantain tree leaf, on top of which yucca, chicharrón and a salad made out of cabbage and tomato is placed.
Indio Viejo - meat is prepared with onions, garlic, sweet pepper and tomato. In addition, some tortillas are put into water and this has to be ground until they form dough. The meat is shredded and then fried with vegetables, the dough, and orange juice. Finally, you add broth.
Oxtail Stew - it is also a traditional dish of Nicaragua, which is made from beef oxtails, beef stock, yellow onion, tomato, garlic. To make it more tasty hot sauce is added.
Gallo Pinto - this dish is made from red beans and white rice. This dish is edible by the people of Nicaragua thrice a day.
Picos - it is very simple to make this typical bread dough of Nicaragua. It is made from teaspoons of cane sugar and a powdery soft cheese.
Kaynak / Source
- Berfend BER
Fotoğraf / Photos
- Pleasure Palate
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder