Berfend BER - " Kestane kebap!.. Yemesi sevap!.. " diye ben buradayım diye seslenen kış aylarının sokak satıcıları kestanecileri hepimiz biliriz. Özellikle kestane , kış aylarında tercih edilen keyifle tüketilen, yiyeceklerimiz arasındadır. Herkesin en çok sevdiği de kebabıdır.
Kış aylarında işlek köşe başlarında yer tutan kestanecilere yaklaşmadan önce kokusuyla soluklanır, yaklaştığımızda etrafına yaydığı ısıyla elimizi ovuşturarak önce ısınır sonrada alış verişimizi yaparak ufak 100-150 gramlık kraft kese kâğıdı içerisindeki kestanelerin sıcaklığıyla hem elimizi ısıtmaya devam eder, yiyerekte içimizi ısıtmış oluruz. Lezzeti malum. Bilindiği üzere kestanenin besin değeri çok yüksek olup şeker, protein ve yağ açısından zengin, enerji verici olduğu gibi tok tutucudur. Genelde kestanecilerden yiyeceğimizden azını alarak yetinmek zorunda kalırız. Bir nevi tadımlık. Nedense kestane kebabının kilosu hep pahalıdır. Sorulduğunda ise kebaplık kestaneyi özel getirdiklerini çarşı pazarda satılanlarla hem fiyatı hemde cinsiyle aynı olmadığını, pahalı Balıkesir yöre kestanesini aldıklarını ifade ederler.
Çocukluğumuzdan itibaren alışkanlığımızda kestane kebabını önceleri sobalı evlerimizin varlığında; soba üzerinde kabuklarının çıtırdıtıları ve tüm evi saran iştah kabartıcı, enfes kokusuyla pişirir ve büyük bir keyifle ailecene o kış gecelerinin güzelliğinde yerdik. Kimi zamanda haşlanmışını tercih ederdik. Bugün ise halen bu alışkanlığımızdan vazgeçmiş değiliz. Şimdi ise çeşitli mutfak ekipmanları ile ocak üzerinde kestane kebabı yapmaya çalışıyoruz...
Birde " Kestane kebap!.. Yemesi sevap!.. " denmesine hep takılmışımdır. Bununla ilgili bayağı araştırma yapmama ve kestane kebap sokak satıcılarına sormama rağmen tatminkar bir şeyleri yazmak için maalesef bulamadım.
Satıcıların ağzından; böylesi bir nimeti yiyerek beden sağlığına yapmış bulunduğumuz iyilikten dolayı sevap işlendiğini söylemişlerdir.
Yoksa, çok fahiş fiyata satılan kestane kebabının sokak satıcılarından alınmasıyla onlara sağladığımız maddi katkıdan dolayı mı?
_________________________________
_________________________________
Turkish street Food " Chestnuts "
_________________________________
Freshly roasted chestnuts are a warm, comforting street food in Istanbul
Braving a cold, windy Istanbul morning to do the touristy thing – visiting the Blue Mosque and Topkapi museum – brings on a craving for something warm and comforting. Hot roasted chestnuts are what a chilled tourist needs.
Roasted chestnuts are sold from small, hand carts. These carts are everywhere positioned at intervals along the streets. Warm and comforting chestnuts are popular with tourists – especially tourists of the hippy persuasion known for the lack of depth of their pockets.
The carts themselves are small and functional. A metal shelf sits on the cart top with a section set aside for roasting. The roasting area has a pan-shaped metal receptacle with holes drilled into it much like a sieve and below it - and out of view – is the fire that roasts the chestnuts and also the sweet corn which is sold
Turkish Chestnuts; Chestnuts are big in Turkey. The country is a major producer of chestnuts and exports them to the European Union, America and many countries of the world. The Turkish chestnut comes mainly from the Anatolian region. The stately chestnut tree has a life expectancy of about 500 years and may grow up to a 100 feet in height. Wood from the chestnut tree is used in making parquet flooring. Chestnuts are grown in an area extending from the shores of Northern Anatolia to the Marmara region and the Aegean. The city of Bursa is well-known for chestnuts and specializes in candied chestnuts of different types.
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder