Berfend BER - Çiğ börek, bilindiği üzere geleneksel bir Kırım Tatar böreğidir. Kırım mutfağında Şuberek, Şırbörek, Çiberek, Çiborek, Çuberek isimleriyle anılır. Esas adı lezzetli anlamına gelen " Çi " börektir. Bizim kültürümüz de çiğ börek denilerek yanlış anlam kazandırıldığı söylense bile dahi; sanki, birazcık doğruluk payı var gibi, çünkü çiğ böreğin özelliği, kıymalı iç harcının pişirilmeden konmasıdır diyebiliriz.
Çiğ börek kıymalı iç harç karışımının macun şekline gelinceye kadar yoğrulması esastır. Çiğ böreğinin kenarları iyicene kapatılmalıdır ki. kızartma anında yarılıp içine giren yağ kıymalı iç malzemenin özelliğini bozmasın.
Malzemeler
Hamuru için ; 4 su bardağı un, 2 su bardağı su ( ılık ve alabildiği kadar ), 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat, tuz
İç harcı için ; 350 gr kıyma, 2 adet soğan, tuz, karabiber, 1 çay bardağı su, maydanoz.
Kızartma için ; sıvı yağ.
Çiğ börek kıymalı iç harç karışımının macun şekline gelinceye kadar yoğrulması esastır. Çiğ böreğinin kenarları iyicene kapatılmalıdır ki. kızartma anında yarılıp içine giren yağ kıymalı iç malzemenin özelliğini bozmasın.
Malzemeler
Hamuru için ; 4 su bardağı un, 2 su bardağı su ( ılık ve alabildiği kadar ), 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat, tuz
İç harcı için ; 350 gr kıyma, 2 adet soğan, tuz, karabiber, 1 çay bardağı su, maydanoz.
Kızartma için ; sıvı yağ.
Yapılışı
Hamur yoğurma kabı içerisindeki unun ortasına havuz açın. Ilık su, yoğurt, karbonat ve tuz ilave edip yoğurun. Ele yapışmayacak, "kulak memesi" yumuşaklığına geldiğinde, 30-45 dakika süreyle dinlenmeye bırakın.
Bir kap içersindeki kıymaya soğanı rendeleyin. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberini atarak, su ilavesiyle ( rendelenmiş soğanın su miktarını dikkate alınız. ) iç harcı macun haline gelene kadar yoğurun.
Dinlenmiş hamuru bezelere bölün. Her bezeyi merdaneyle yuvarlak şeklinde açın. Yarısına, kenarlara gelmeyecek şekilde iç harcını yayarak koyup, diğer yarısını katlayarak üzerine kapatın. Çiğ böreklerin yarılarak, kızartma yağının içerisine girmemesi için, kenarlarını parmaklarınızla hafiften bastırarak yapıştırın veya yufka ruleti ile kesin.
Hazırladığınız çiğ börekleri bekletmeden bol kızgın yağ içerisinde, her iki tarafı altın sarısı rengi alana kadar yakmadan kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını alın. Yan yana ve üst üste servis tabağına dizin. .
Çeşitli salatalık sebzelerle dekorlanıp çay veya ayran eşliğinde servis yapın.
Börek Fotoğrafı :
" Çiğ Börek " 2012 - Berfend BER
Borek photos :
" Cig Borek " 2012 - Berfend BER
Quoted from / Alıntı sahibi
berfend
_______________________________________________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder