Berfend BER - İzmir mutfağının, kardeş mutfağı Sefarad mutfağının sokak yiyeceği haline gelmiş " Boyoz " İzmir ile bütünleşmiş, adeta İzmir'in böreği olmuştur. Özellikle gün başlangıcının vazgeçilmez kahvaltı seçeneğidir. Tüm işlek sokak ve caddelerinde sabah erken saatlerinden itibaren " Boyoz " satıcılarına rastlamanız mümkündür. Özellikle Konak, Çankaya, Basmane, Alsancak gibi iş merkezi semtlerinde.
Boyoz sonradan sokak yiyeceği olmuştur. Batı Anadolu'nun zengin yeme-içme kültürünün önemli bir parçası olan İzmir Yahudilerinin yarattığı Sefarad Mutfağının en tipik hamur işlerinden boyoz, önceleri yahudilerin bulunduğu semtlerde satılmaktaydı. Daha sonraları iş merkezlerine yönelip, sonrasında tümden İzmir'i sarmıştır.
Boyoz, İspanyolca " bollos " kelimesinin okunuş şekli olup, " küçük somunlar " anlamındadır. İspanya’daki engizisyondan kaçıp Osmanlı İmparatorluğu’na 1492 yılında sığınan Sefaradlar tarafından yapılan patlıcanlı, peynirli, patatesli, pirinçli bir " yahudi böreği " boyozun bugün İzmir sokaklarında ancak bir kaç yer hariç sadesini bulabilmek mümkündür.
Boyoz, mayasız hamurun tahin ve sıvı yağ karışımı ile kat, kat açılmasıyla yapılır. Taş fırın odun ateşinde altın renginde pişirilir. Isırıldığında pul pul dökülür. Yenilirken birlikteliğinin vazgeçilmezi yine fırında pişirilmiş yumurtadır. Her satıcı, yumurtayı misina ile dörde keserek yanında verir.
_________________________________
Boyoz, which means "bundle" in the Sephardic Ladino language, is a popular Turkish snack that is sold in bakery shops and by street vendors in Izmir. This Turkish town has been famous for the boyoz pastry and for other Sephardic desserts since the 1500s when the Sephardic Jews fled oppression in Spain and came to settle in Turkey.
The boyoz pastry was traditionally prepared only by Jewish bakers, one of the most famous of these being Avram Usta, but this custom has changed in recent times and the pastry is now made and eaten by all Turkish communities.
In Turkish cuisine, the boyoz pastry is generally eaten for breakfast and with hard-boiled eggs and a strong tea. The pastry may be plain or may have a variety of cheese, vegetable or meat fillings. It is customary for the pastries to be shaped in a particular way to indicate the filling used. For instance, pastries with potato fillings may have a triangular shape, pastries with a spinach filling may have a round shape and pastries with eggplant or zucchini filling may be square; this is, of course, not a hard and fast rule.
Source : wiseGEEK
_________________________________
Boyoz, mayasız hamurun tahin ve sıvı yağ karışımı ile kat, kat açılmasıyla yapılır. Taş fırın odun ateşinde altın renginde pişirilir. Isırıldığında pul pul dökülür. Yenilirken birlikteliğinin vazgeçilmezi yine fırında pişirilmiş yumurtadır. Her satıcı, yumurtayı misina ile dörde keserek yanında verir.
_________________________________
Turkish street Food " Boyoz "
_________________________________Boyoz with hard-boiled eggs |
The boyoz pastry was traditionally prepared only by Jewish bakers, one of the most famous of these being Avram Usta, but this custom has changed in recent times and the pastry is now made and eaten by all Turkish communities.
In Turkish cuisine, the boyoz pastry is generally eaten for breakfast and with hard-boiled eggs and a strong tea. The pastry may be plain or may have a variety of cheese, vegetable or meat fillings. It is customary for the pastries to be shaped in a particular way to indicate the filling used. For instance, pastries with potato fillings may have a triangular shape, pastries with a spinach filling may have a round shape and pastries with eggplant or zucchini filling may be square; this is, of course, not a hard and fast rule.
Source : wiseGEEK
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder