Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


Erzurum Mutfağı / Erzurum Cuisine

Cağ Kebabı
Çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Erzurum oldukça büyük bir kültürel zenginliğe sahiptir. Bu kültür Erzurum'un yemeklerinde de kendini gösterir. Doğu Anadolu’nun kavşak noktalarından biri olan Erzurum mutfağının en meşhur lezzetlerin başında özel olarak terbiye edilen etin şişe takılıp yatay olarak pişirilmesi ile yapılan cağ kebabı geliyor. Yöre etlerinden ve özellikle yağı üzerinde bırakılmış kuzu but etinden yapılan cağ kebabı yörenin en özel yemeği.

Su Böreği

Su böreği, ayran aşı, ekşili dolma, kesme çorbası, kete de Erzurum mutfağının özelleri tabi ki.

Anadolu’da kış mevsiminin en uzun sürdüğü yörelerin başında gelen dadaş mutfağında tahıl ve bakliyatın da hatırı sayılır bir yeri var. İspir fasulyesi ise namı Erzurum’u aşıp her yerde nam salmış pişirilmesi kolay bir bakliyat.
Kadayıf Dolması / Sutuffed Shredded Wheat
Tüm bu otantik lezzetlerin bir numaralı son tamamlayıcısı ise tel kadayıfın arasına yerleştirilen ceviz parçalarıyla hazırlanan kadayıf dolması. Tel kadayıfın bu çeşidi, içi cevizli olarak sarılıp yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek tüketilmekte. cevizli ya da fıstıklı kadayıf dolması.


Araştırmacı Yazar Zekiye Çomaklı'nın " Karlar Ülkesinin Damak Tadı Erzurum Yöre Yemekleri " kitap tanıtımı yazısında da ifade ettiği gibi ; 
" Türk Mutfağının zengin yemek kültürüne sahip illerinden biriside Erzurumdur. Erzurumda Ramazan sofralarının kalıplaşmış bir menüsü vardır. Çorba, kıyma, kadayıf, üçlüsü. Buna rağmen tespit edebildiğim kadarı ile 150 nin üzerinde kaybolmaya yüz tutmuş yemek çeşidi vardır... "  
Geleneksel Türk Mutfağının, yapı taşları yöre yemeklerinin bu günün gelinen sürecinde de en çok unutulan ve yok olan kültür  öğelerinin başında geldiğini söylemek mümkündür.  Özellikle bu amaca yönelik ;  3 500 yıllık Bölgesel özellikler gösteren Erzurum Yöre Mutfağının  incelendiği, II. si Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, III. sü Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapılan " III. Uluslararası Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu " nun  organize edilmesini takdirle karşılıyorum. 



ERZURUM YEMEKLERİ

ÇORBALAR
Ayran Aşı - Kesme Aşı - Herle Aşı

BÖREKLER VE MANTILAR
Su Böreği -  Tandır ketesi - Sini Ketesi - Tatr Böreği - Hıngel - Suuz Hingel - Sulu Hingel

KEBAPLAR
Çağ kebabı

SEBZE YEMEKLERİ VE PANCARLAR
Çiriş Pancarı - Çortutu Pancarı - Şalgam Çırtması - Çeç Pancarı - Çaşır Kavurması - Borani

HAŞILLAR VE KUYMAKLAR
Haşıllar; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır.
Un Haşılı  ( Bir ölçek un , su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur. Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bir tepsiye alınır, ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur. Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir. )

Pıt Pıt Haşıl ( Çok ince bulgur ve un karıştırılır. Aynen un haşılındaki olduğu gibi pişirilir. Tereyağı bal karışımına batırılarak yenir. )

Peynir Kuymağı ( Tavada kızdırılmış tereyağına bir miktar taze civil peynir veya yağlı peynir konur. Üzerine birkaç yumurta kırılır ve karıştırılır. Peynirler tamamen eridikten sonra ocağın üzerinden alınır ve sıcak sıcak yenir. )

Un Kaymağı (  Bir ölçek un bir kapta sulandırılır. Bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir. Eriyen tereyağına hazırlanan un bulamaca yavaş yavaş karıştırılarak dökülür. Un katılaşıp yağ, yağ, pişen hamurun üzerine çıkıncaya kadar ateşte pişirilir. )

TATLILAR
Kadayıf Dolması
Poğaça ( Poğaç, tandır olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır. Özel bir yemektir.)

Hasıta ( Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun akabinde güç kazanması için yedirilir.)

Keysefe ( Malatya kaysısı, hoşaf halinde pişirilir. Kaynatılarak suyu çekilir, üzerine tereyağı dökülür ve sıcak sıcak yenir.)

Pestil Çullaması

Dut Çullaması ( Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur. Tereyağında pişirilir. Pişirilme şekli aynen pestil çullamasındaki gibidir.)

DİĞER YEMEKLER
Kıyma - Keleçoş - Lalanga - Şile -


________________________________

Erzurum Cuisine 
_________________________________

Sutuffed Shredded Wheat
As one of the important crossroads in eastern Anatolia, Erzurum is very hospitable with its cuisine too. One of the dishes that everyone who visits Erzurum should taste is “cağ” kebab, or specially arinated pieces of lamb cooked on a large, horizontal skewer over an open fire. Cağ kebab prepared from local lamb is preferable, especially from leg of lamb with its fat left on. 


Cağ Kebab
In Erzurum, where the snow remains on the ground for many months during winter, grains and legumes are of great importance in “dadaş” (a name given to locals) cuisine. Dried beans from İspir are easy to cook and famous all over Turkey. The number one complementary dish to finish off these authentic delicacies is walnut- or pistachio-stuffed shredded wheat.


 Doğu Anadolu Mutfağı /East Anatolian Cuisine  

Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
AnadoluJet
Berfend BER
_________________________________


Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine   Akdeniz Mutfağı / Mediterranean Cuisine
_________________________________


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..