Gah Yahnisi (Kuru Elmalı ) - |
Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işleridir.
Soğuk iklimin hüküm sürdüğü Erzincan’da geçmişten günümüze mutfak kültürü de tarım ve hayvansal ürünlerle bezenmiştir. Kışa hazırlıkta hayvanların sütünün bol olduğu dönemlerde yapılan peynirler, küplere ve tulumlara, süzme yoğurtlar küplere basılarak, ağızlarına tereyağı dökülerek kapatılır. Çeşitli kavurmalar samanlara gömülür. Kavun, karpuz, tavanlara asılan hevenklerde saklanır. Yaz sonu meyveleri, kesmece, pestil, kavut unu, bastık, elma, armut, gahı, tamas yarması, dut yoğurtlaması, incir, tarhana, çiğit, kuru fasulye, nohut, barbunya, çeşitli turşular, pekmez, reçeller ve tahıllar özenle kilerlerini süsler.
Erzincan tava leblebisi ve ülkemizin her yöresinde bilinen meşhur tulum peyniri Erzincan ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Tulum peyniri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük farklılıklar gösterir. Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Şavak Tulum Peyniri adı verilir.
Şavak tulum peyniri imalatı sütü sağımdan sonra mayalanır ve ısıdereçesi 35 derecede sabitlenecek muhafaza alanında tutulur peynir mayalandıktan sonra ince süzeklerde suyu süzdürülerek 5 saat bekletilir.2 veya 3 gün tuzlanmadan bez torbalarda kamarı dışar atıncaya kadar bekletilir ve püre kıvamında ezdirilerek kayatuzuyla tatlandırılarak deri içine sıkıbir şekilde hava boşluğu olmayacak şekilde yerleştirilir veya kaya tuzuyla tatlandırıldıktan sonra bez torbalarda 20 veya 25 gün kamilleşme dediğimiz etaba kadar bekletilir ve tekrardan plastik bidonlara sıkı bir şekilde yerleştirilir. Tulum peynirinin uzun süreli muhafazası için yaylarda, deri içerisine yerleştirilerek serin yerlerde bekletilir. İhtaç oldukça muhafazasından çıkarılarak tüketimi yapılır. Tulum peyniri yöre halkının en çok tüketimini yaptığı gıda ürünlerinin başından gelmektedir.
Erzincan Şavak tulumu ve cimin üzümü Türk Patent Enstütisi’nden tescillenmiş tatlardır. Kendi ününü aşarak yurt dışı ihracatını yapmaktadır. Şavak Tulum Peyniri olarak yurtdışında, başta Almanya, Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere gibi ülkelere ihraç edilmektedir.
Yolunuz düştüğünde lavaş ekmeği tulum peyniri ve cimin üzümünü (*) mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum.
Yöre mutfağına ait yemekler; Ağuz - Biran - Borani - Cılbır - Cimri - Babukko - Cumur - Gabak Bastı - Gafese - Gendime Pilavı - Tarhana - Cıvırla - Guymah - Herle - Hışlı Fasulye - Kaymak Tatlısı - Kesme Çorba - Mimbarm ( Mumbar ) - Tandır - Gaygana - Peştüken Aşı - Un Makarnası - Umaç - Sırın - Pıh Pıh Çorbası - Peynir Helvası - Şalgam Dolması - Nağruz Kaplaması
(*) Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Tulum peyniri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük farklılıklar gösterir. Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Şavak Tulum Peyniri adı verilir.
Şavak tulum peyniri imalatı sütü sağımdan sonra mayalanır ve ısıdereçesi 35 derecede sabitlenecek muhafaza alanında tutulur peynir mayalandıktan sonra ince süzeklerde suyu süzdürülerek 5 saat bekletilir.2 veya 3 gün tuzlanmadan bez torbalarda kamarı dışar atıncaya kadar bekletilir ve püre kıvamında ezdirilerek kayatuzuyla tatlandırılarak deri içine sıkıbir şekilde hava boşluğu olmayacak şekilde yerleştirilir veya kaya tuzuyla tatlandırıldıktan sonra bez torbalarda 20 veya 25 gün kamilleşme dediğimiz etaba kadar bekletilir ve tekrardan plastik bidonlara sıkı bir şekilde yerleştirilir. Tulum peynirinin uzun süreli muhafazası için yaylarda, deri içerisine yerleştirilerek serin yerlerde bekletilir. İhtaç oldukça muhafazasından çıkarılarak tüketimi yapılır. Tulum peyniri yöre halkının en çok tüketimini yaptığı gıda ürünlerinin başından gelmektedir.
Tulum Peyniri / Tulum cheese
Erzincan Şavak tulumu ve cimin üzümü Türk Patent Enstütisi’nden tescillenmiş tatlardır. Kendi ününü aşarak yurt dışı ihracatını yapmaktadır. Şavak Tulum Peyniri olarak yurtdışında, başta Almanya, Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere gibi ülkelere ihraç edilmektedir.
Yolunuz düştüğünde lavaş ekmeği tulum peyniri ve cimin üzümünü (*) mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum.
Yöre mutfağına ait yemekler; Ağuz - Biran - Borani - Cılbır - Cimri - Babukko - Cumur - Gabak Bastı - Gafese - Gendime Pilavı - Tarhana - Cıvırla - Guymah - Herle - Hışlı Fasulye - Kaymak Tatlısı - Kesme Çorba - Mimbarm ( Mumbar ) - Tandır - Gaygana - Peştüken Aşı - Un Makarnası - Umaç - Sırın - Pıh Pıh Çorbası - Peynir Helvası - Şalgam Dolması - Nağruz Kaplaması
(*) Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
________________________________
Erzincan Cuisine
_________________________________
The gastronomic culture in chilly Erzincan is ornamented with agricultural and animal products. Its cellaring tradition in preparation of winter continues today, with foods still gracing cellars including cheeses in pots and sacks and strained yogurts in pots, made when animals produce milk in abundance; various roasts; melon and watermelon buried in hay; bunches of late-summer fruits hanging from the ceilings; dried apricot bars; fruit leather; roasted and sweetened “kavut” flour; dried mulberry bars; dried apples, pears, and plums; mulberry yogurt; figs; “tarhana” gruel; cotton seed; white beans, chickpeas, and borlotti beans; various pickles; molasses and jams; and various grains.
Erzincan’s pan-roasted chickpeas and its famous tulum sack cheese occupy an important place in Erzincan’s economy. Erzincan tulum cheese and the Cimin grape are Turkish Patent Institute registered trademarks.
Tulum cheese of Erzincan |
Erzincan’s pan-roasted chickpeas and its famous tulum sack cheese occupy an important place in Erzincan’s economy. Erzincan tulum cheese and the Cimin grape are Turkish Patent Institute registered trademarks.
Kaynak :
İl ve Kültür Turizm
AnadoluJet
Berfend BERAnadoluJet
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder