Piti ( Bozbaş ) |
Türk tarih ve Edebiyatının büyük kaynaklarından Dede Korkut Hikayelerinin doğrusu ve yayılışı Kars topraklarında olmuştur.
Gelenek, görenek, Halk hikayeciliği, Maniler, Türküler Ozanlık geleneği ve benzer şeylerde görülen değişiklik, zenginlik bu gün Türkiye’nin hiçbir İlinde görülmemektedir. Bu zenginlik Kars’ın eski bir yerleşme merkezi olması, çeşitli kavimlerin çeşitli zamanlarda bu bölgede yaşaması dolayısıyla olmaktadır. Kars farklı kültürlerin yoğrulduğu bir yer. Yörede yaşanmış tüm kültürel bu çeşitlilik içerisinde, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklere rağmen, günümüze taşınmış zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir Kars.
Gravyer peyniri / Gruyére cheese |
Kars Kaşar Peynir Kızartması / Kars Cheddar Cheese Fries
Sabah kahvaltısında dana etinden kavurma, öğle yemeğinde döner, kebap, haşlama ve kızartma çeşitleri, akşam sofrasında ise şiş ve ızgara kebaplar bulunur. Ayrıca tandırda, fırında veya haşlanmış şekliyle bulgur pilavı eşliğinde sunulan kaz, lezzetli bir Kars yemeğidir.
Kars’ta patates başta olmak üzere etli veya etsiz çeşitli sebze yemekleri pişirilir. Çorbalar ve hamur işleri de Kars mutfağında geniş bir yer tutar.
ET YEMEKLERİ
Kaz eti (birkaç çeşit pişiriliş sekli vardır) - pörtletme (kemik ve yağlı kuzu etinin suda pelte oluncaya kadar haşlanarak kendi yağında kısmen kavrulması) - tandır sis - katlet (yağda kızartılan ve patates eşliğin sunulan köfte) - sulu köfte - sulu et - kapama (haşlanmış et, soğan, patates ve havuç ilave edilir) - tas kebap (siniri alınmış etten yapılır, salça katılır) - fındık köfte (yağda kızarmış patates ilaveli) - büryan (yerel olmasa da Kars’ta yetişen hayvanların etinde yapıldığında daha lezzetli olur) - Piti ( Bozbaş ) Kars’ta yetişen hayvanların etinden ızgara ve sis kebap çeşitleri - Kağızman bölgesinin keçi etinden saç kavurma - Çıldır Gölü’nün sarı sazan balığı
SEBZE YEMEKLER
Sebze yemeklerinin büyük bir bölümünde et de kullanılır. Bunlardan sadece sebze yemeği olarak sıralayabileceğimiz çeşitler şunlardır;
Patates yemekleri (fırında, közde, haşlanmış tereyağında patates oturtma, patates kızartması, püre ve benzerleri) - ısırgan otu kavurması - ıspanak yemeği çeşitleri -pancar kavurması -çiriş kavurması -tandırda pişirilmiş patatesin kaz yağıyla terbiye edilip sunulması - lahana, kabak, biber ve patlıcan yemekleri
ÇORBALAR
Evelik aşı - erişte aşı (kesme aşı) - boz aş - soğuk çorba (Kars’a özgü) - ekmek aşı - işkembe çorbası - tırnak, paça - ayran aşı - kus ekmeği aşı (madımak aşı)
UNLU VE TAHILLI YEMEKLER
Bulgur pilavı - etli çekme (bulgur-pirinç) - kaz suyu ile bulgur pirinç ve kabılca pilavı - haşıl ( bulgur ve kabılcadan yapılır) - mercimekli bulgur pilavı - sade, mercimekli ve patatesli erişte pilavı - keşkek (yarmalı etli çekme) - hıngel (yaprak şeklinde etsiz mantı) - etli Hangel (Hıngel) - üzümlü pilav - kuymak - hasuta - velibağ - un ve kavut helvası - katmer - yağlı yufka - keleçoş (ezilmis kurut, soğan ve yağla yapılır)
________________________________
Kars Cuisine
_________________________________
The cuisine in Kars is plain and meat based. The meat in Kars is tastier and more nutritious than most parts of Turkey, due to its natural terrain which enables cattle to befed organically.
The dishes do not have fancy names in Kars. If you go to a restaurant to eat a meat dish, the choice will simply be among kebabs, fried meat, boiled meat or stewed meat with vegetables. Common as it may be, you’ll probably find them uncommonly tasty.
It is even not uncommon to have meat for breakfast. Kavurma (meat braised in its own fat) is a popular first meal of the day. Boiled or roasted goose with bulgur rice is also a delicious and popular Kars dish. Among other meat dishes unique to the Kars area, there is portletme, which is made by boiling fatty lamb on the bone in water until it is soft and then letting it partially fry in its own fat; katlet which is a kind of kofte fried and served with potatoes; sac (meat cooked on a wok-like pan over a wooden fire). Kavurma with goat meat from the Kagizman area is a treat. Standard Turkish dishes and Asian ones like biryani are also common.
In terms of vegetables, potatoes take the lead cooked with or without meat. A potato dish cooked in a tandir (an oven made in a hole in the earth) seasoned with goose oil is one of the specialties. Spinach, stinging nettle, beetroots, cabbages, courgettes, peppers and eggplants are among the most commonly used vegetables for cooking, either stewed, fried or used as pastry fillings.
Soups and doughy dishes are also common in everyday cooking. The cold soup is truly unique to Kars and nowadays also popular in western Turkey, especially in summer. Bulgur (pounded wheat) cooked with meat or goose stock, home-made noodles or macaroni are used to make many dishes or to accompany meat dishes.
There are many lakes in the Kars region and in many of them fishing can be done. But the one fish that is famed all through the region and around is the carp found in Cildir Lake. In short, although Kars cuisine is plain, it is also pretty rich and varied due to the influence of different cultures throughout its history.
KARS CHEESE
Aged kasar (a yellowish cheese a bit like cheddar made of sheep’s milk), fresh kasar (milder in taste than the aged one), cecil (a kind of blue cheese), gruyere (like emmenthal), white cheese, tulum cheese (cheese made in animal skin), fresh curd or dry curd cheese, Turkmeni cheese (in the shape of a thin plait), sirm cheese (with herbs) are among the major cheeses of Kars.
Production of some kinds of cheese, like hellim and mihalic, came to a halt after 1920 following the emigration of the Greek population. The Russian-origin kasar cheese and Swiss gruyere began to be produced in Kars after the Russian occupation. The variety of grass and herbs growing in the high regions in Kars makes it suitab
Cole for kasar and gruyere cheese production. Especially since gruyere requires milk with low levels of acid, it is only produced in Kars in Turkey. Both kasar and gruyere are made of milk cooked at 60 degrees and are long-lasting cheeses which maintain their taste for up to 18 months. Cecil cheese releases its acid during the maturing period and reaches its eating time when it gains the antiseptic green mould. Sirm cheese, made with herbs, is unique to Kars.
During the Russian period meals started with cheese, followed by salad and ending with a main dish. The reason was that cheese rested the stomach and accelarated digestion. This habit still persists in Kars. Most of the cheese-sellers of Kars are in the center of the city and they sell almost all kinds of cheese in accordance with the season.
Kaynak :
Eatingasia
Kars City Guide
Berfend BERKars City Guide
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder