Example 2

Berfend Ber B&B Web siteleri

  • 3
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4
  • 5
    .
  • 4


İsveç Mutfağı / Swedish Cuisine


Berfend BER -  Eskiden İsveçliler soğuk iklime karşı dayanıklı olabilmek için yağı çok fazla tüketirlermiş. Ancak 1950′lerden bu yana, hem sağlık politikalası olarak hem de teknolojinin ilerlemesi sayesinde, daha az yağ tüketmeye başlamışlar.

Bugün, İsveç mutfağında balığın yeri hala çok büyük. Ancak kendi mutfaklarına, Fransız mutfağından, Japon mutfağına kadar birçok uluslararası mutfağı da karıştımışlar. İsveçliler en çok kuzey denizlerinden çıkarılan yağlı balıklardan yiyorlar. Hareng ve somon bu balıklardan ikisi. tüm deniz ürünleri yanında, kümes hayvanları ve domuz eti ağırlıklı bir menüye de sahiptir. Av etleri de yaygındır; Ren geyiği, balina, kaz ve hatta ayı eti bile tüketilir. Tütsülenmiş ve füme edilmiş etler ile tuzlanmış balık bu Viking ülkelerinin sofralarında önemli rol oynar. Kullanılan sebzeler ise genelde orman sebzeleri ve mantarlardan oluşur.

Beslenme düzenleri mevsimlere göre de farklılık gösterir. Aşırı soğuk ve karanlık kış günlerinde başta bira olmak üzere alkollü içkiler, vücut direncini arttıran et ve yağlı besinler yoğun olarak tüketilir. 3 öğün arasında en çok önem verileni akşam yemeğidir.

İsveçliler kahvaltıda ekmek, tereyağı, ciğer ezmesi, peynir ve marine edilmiş hareng balığı yerIer. Farklı böşgelerde  kurabiye, süt, yağ ve reçel ile küçük bir miktar ekmek tüketilir.

ÖğIe yemeği evde de dışarıda da yense daima sıcak yemektir. Et veya baIık ve sebzeden oIuşur. Sebze geneIIikIe patatestir.

 İsveç Köfte
Akşam yemekleri  günün en önemli öğünüdür. Tıpkı bizde olduğu gibi, akşam yemeği tüm ailenin bir arada olduğu bir buluşma noktasıdır. Akşam yemeği genellikIe, ekmek, peynir, salamura hareng ve saIam çeşitIerinden ya da köfte veya herhangi bir et ve patatesten oIuşan tek yemektir. bir çorba ile açılan yemek balık ya da bir et yemeği ile devam eder. Tatlı sürekli servis edilmez. İsveç  mutfağında genellikle günde ancak bir tabak sıcak yemek servis edilir.

Balık yemekleri yağ ve ekmek ile birlikte soğuk olarak servis edilir. Basit ve hızlı pişirme tekniklerine sahip olan İsveç mutfağının, İskandinav mutfağında en önemli yemekleri tütsülenmiş somonu ile İsveç köftesi dir. İsveç Mutfağı’nm önemli bir yemeği olan "dolma" Türk Mutfağı’nın bu mutfağa etkisidir.

Akvavit
Akvavit, popüler bir distile içecektir. Kültürel bir önem taşır.



Swedish Cuisine



Brisket of Beef with Summer Vegetables
Swedish cuisine is mostly hearty meat or fish with potatoes, derived from the days when men needed to chop wood all day long. Besides the ubiquitous potatoes, modern Swedish cuisine is to a great extent based on bread. Traditional everyday dishes are called husmanskost (pronounced whos-mans-cost). 

They include:
- Meatballs (köttbullar), the internationally most famous Swedish dish. Served with potatoes, brown sauce and lingonberry jam.
- Hash (pytt i panna) consisting of meat, onions and potatoes, all diced and fried. Sliced beetroots and a fried egg are mandatory accessories.
- Pea soup (ärtsoppa) with diced pork, followed by thin pancakes afterwards. Traditionally eaten on Thursdays since medieval times when the servants had half the day off as it is an easy meal to prepare.
- Pickled herring (sill), available in various types of sauces. Commonly eaten with bread or potatoes for summer lunch or as a starter.
- Blodpudding, a black sausage made by pig's blood and flour. Slice it, fry it and eat it with lingonberry jam.
- Gravlax, a widely known and appreciated cold appetizer made by thin slices of salmon cured in salt, sugar and dill.
- Falukorv, a big baloney from Falun. Sliced, fried and eaten with ketchup and mashed potatoes.
- Sweden has more varieties of bread than most other countries. Many of them are whole-grain or mixed grain, containing wheat, barley, oats, compact and rich in fiber. Some notable examples are tunnbröd (thin wrap bread), knäckebröd (hard bread - might not be an interesting experience, but is nearly always available), and different kinds of seasoned loaves. Bread is mostly eatened as simple sandwiches, with thin slices of cheese or cold cut. Some more exotic spreads are messmör (whey cheese) and leverpastej (liver paté).
- Tunnbrödrulle, a fast food dish, consisting of a bread wrap with mashed potatoes, a hot dog and some vegetables.
- Kroppkakor Potato dumpling stuffed with diced pork.
- Soft whey butter (messmör), breadspread with a sweetish, hard-to-describe taste.
- Caviar, not the expensive Russian or Iranian kind but a cheaper version made from cod roe, sold in tubes and used on sandwiches. The most famous brand is Kalles Kaviar.
- Julmust, stout-like Christmas soft drink that every year annoys The Coca-Cola Company in Sweden by lowering Coke's sales figures by 50%.
- Crayfish (kräftor), hugely popular around late summer and early autumn, when Swedes feast on them at big crayfish parties (kräftskivor). Silly paper hats and lots of alcohol included.
- Semla, a cream-filled pastry eaten around Fat Tuesday.
- Rabarberkräm/Rabarberpaj rhubarbcream or rhubarbpie with vanilla sauce ( other cakes or pies on fresh blueberries, apples, or just strawberries with cream or ice cream are also very popular in the summer)
- Spettekaka A local cake from Skåne in south Sweden, made of eggs, sugar, and potatoflour.
- Smörgåstårta A cold Sandwich layer cake, often with salmon, eggs, and shrimps. (Also often with tuna or roast beef) Swedish people often eat it at New Year's Eve, or birthdays and parties. 

Kaynak / Source
- Fotoğraf / Photo : yahnyinlondon's
- Expatfocus
- eceerken.net
Berfend BER







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  • ZERDE - Gıda fotoğrafçılığı / Geleneksel Tatlı Türk Mutfağı / Tatlı fotoğrafları " Zerde " 2011 - Berfend BER Alıntı berfend *www.berfendber.com*
  • Zerde - Food Photography / Traditional Sweet Turkish Cuisine /Sweet photos " Zerde " 2011 - Berfend BER Quote From berfend *www.berfendber.com*
  • 1 Hemen arayın!..
  • 2 Hemen arayın!..
  • 3 Hemen arayın!..
  • 4 Hemen arayın!..
  • 5 Hemen arayın!..
  • 6 Hemen arayın!..
  • 7 Hemen arayın!..
  • 8 Hemen arayın!..
  • 9 Hemen arayın!..
  • 10 Hemen arayın!..
  • 11 Hemen arayın!..
  • 12 Hemen arayın!..
  • 13 Hemen arayın!..
  • 14 Hemen arayın!..
  • 15 Hemen arayın!..
  • 16 Hemen arayın!..
  • 17 Hemen arayın!..
  • 18 Hemen arayın!..
  • 19 Hemen arayın!..
  • 20 Hemen arayın!..
  • 21 Hemen arayın!..