Berfend BER - Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olan Macar Mutfağı renk ve çeşni olarak çok zengin bir mutfaktır. Macarlar mutfakları ile gurur duyarlar.
Mutfağın, Macarların yaşamında büyük önemi vardır. Ayrıca, mutfak, toplumda kişinin sosyal konumunu ve entelektüel düzeyini de belirler.
Macarların yüzyıllardan beri gelen geleneksel yeme alışkanlığı bölgelere göre çeşitlilik gösterir.
Macarlar günde 3 öğün yerler ve onlar 3 öğün yenmeyen bir yaşamı düşünemezler. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Bu öğünlerin önemi şehir ve kırsal kesime göre değişir. Özellikle kırsal kesimde öğle yemeği en önemli öğündür. Geleneklere göre öğle yemeği tam saat 12.00'de yenir.
Şehirde ise çalışma hayatının getirdiği zorunluluklardan dolayı akşam yemeği en önemli öğün haline gelmeye başlamıştır.
Macarlarda yemek yemek bir zevktir. Bu nedenle yemeğe vakit ayırırlar. Özellikle akşamları yemeklerini dışarıda dostlarıyla "Çigan müziği" eşliğinde yerler. Macarlar genellikle bir öğünde 3 çeşit yemek yerler. Bu çeşitlerin en önemlisi çorbadır. Çorbanın Macar Mutfağı'nda çok özel bir yeri vardır. Eskiden kırsal kesimde tarlada çalışanlar yalnızca çorba içerlerdi. Zaten Macar Mutfağı'nın en ünlü çorbası "Gulaş" bu yaşam tarzının ürünü olan zengin bir çorbadır; özellikle tarlada çalışıp, üç çeşit yemek yapmaya vakti olmayanlar için doyurucu özelliğinden dolayı tercih edilir. Macarlar tarhana çorbası da içerler. Buna "Tarhanya" derler. Macarlar tarhanayı Türklerden almışlardır.
Orta Avrupa'nın en büyük gölüne "Balaton"a sahip olan Macarlar çok balık yerler. Bunlar özellikle tatlı su balıklarıdır. Ayrıca Tuna Nehri'nden de çok bol miktarda balık avlarlar. Macarların 3 ayrı bölgeye göre hazırladıkları 3 ayrı balık çorbası vardır. Bunlar, Tuna, Balaton ve Orta Macaristan usulleridir. Orta Macaristan usulü yapılan balık çorbası hem en geleneksel hem de en lezzetli olanıdır.
Macarlar patates ve özellikle de taze kesilmiş ev yapımı makarnayı çok yerler. Makarna hem temel hem de yan yemek olarak hazırlanır. Macar Mutfağı ete, sebzeye ve balığa dayanır.
Macar gulaşı et, patates ve sebze, özellikle de Macar kırmızı biberi "paprika" ile hazırlanır. Koyu kırmızı çok tatlı bir rengi olan ve bu rengini yemeğe de veren "paprika" bu mutfağın en önemli baharatıdır. Çorbadan yemeğe, balıktan ete, her besin maddesi ve her yemek çeşidi ile kullanılır. Macarlarda "paprika"nın girmediği tek yemek çeşidi tatlılardır. Macarlar paprika dedikleri zaman, bu hem toz kırmızı biber hem de taze kırmızı biber olabilir. İkisinin farkı, kullanım şeklinden anlaşılır. Yani paprika Macar Mutfağı ile bütünleşmiştir.
Palacsinta |
Doughnut |
_________________________________
Hungarian Cuisine
_________________________________
When foreigners think of Hungarian cuisine, goulash and chicken paprika naturally spring to mind. However, traditional Hungarian food doesn't stop at these two tasty dishes. The food of Hungary has a long history with many influences - including those from neighboring Slavic countries, Germany, Austria, and France. Paprika, Hungarians' favorite seasoning, is used generously, though mild paprika is more commonly used than is spicy paprika.
Traditional Hungarian cuisine reflects the rich and varied flavors of many international influences. Since the first Magyars were nomadic people, they learned from the Turkish and other cultures with which they came into contact. Soup was an important staple of their lifestyle. They used a bogrács, a large cast-iron pot that hung on an iron rod over the fire, for cooking soups. It was easily transported with the soup in the pot as the Magyars moved from place to place, and the soup was consumed over days. The bogrács is a popular cooking utensil even today and soup continues to be an important part of a meal.
The Turks may have had the greatest influence on gastronomy as they introduced paprika to the culture. Hungary's climate is perfect for growing the red peppers that are ground up to create the spice. At first, the elite only grew paprika peppers for their decorative value, but peasants grew them and used them for cooking. At one point in the 19th century, the rising cost of black pepper convinced the masses to switch to paprika, thus dubbing paprika török bors or Turkish pepper. Paprika comes in different varieties. It ranges from spicy hot (csípos) to sweet (édes) with other varieties in between, depending on the peppers used.
Another way the Turks influenced food habits was by taking all of the domestic animals with them only leaving the pigs as, due to their religion, they did not care about these lowly animals, thus making pork an important meat for the Magyars. Turks are also responsible for introducing strudel, pilaf, lángos, and stuffed vegetables. They also introduced plants such as the tomato, sour cherry, corn, and tobacco.
When the Turks gave Hungarians coffee, it changed the culture in astonishing ways. In the late 1800s, there were more than 500 coffeehouses in Budapest alone. Many of the famous ones are where writers, artists, musicians, and other intellectuals gathered.
The Hungarian upper class adopted the French fashion of cooking as did the Austrian aristocrats. Perhaps this is where the love affair with goose liver originated. Middle-class Hungarians incorporated Austrian dishes in their everyday meals, adopting schnitzel, sausages, potatoes, and vegetable stews thickened with flour and lard. Today this vegetable stew is called fozelék and is a traditional favorite food.
Chimney Cake
It is made of yeast cake and flour and baked on a spit over charcoal fire
Kürtőskalács or Kürtős Kalács is a Hungarian pastry also known as chimney cake. In the past the chimney cake was cooked on a tapered spit over an open fire. Originally from Transylvania, it's famous for being Hungary's oldest pastry.
Kaynak / Source
- Gundel Restaurant
- Frommer's.
- Kyweb
- Lezzet sırrı - Olin
- Berfend BER
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder