Berfend BER - Ülkemizin geleneksel mutfağında o yöreye has, sokakta kurulan tezgahlarda yapılarak satılan, ayaküstü atıştırdığımız, yiyeceklerin başında gelir İzmir Lokması. Ülke çapında yörenin adıyla ünlenmiş kentin lezzeti İzmir Lokması un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan geleneksel bir Osmanlı Saray tatlısıdır.
Ülkemizdekide ki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir. Ortası delikli yuvarlak şekilde ve küre şeklinde iki tipi vardır. Halk arasında küre şeklinde olana Saray lokması denir.
Önceler Osmanlı Saray mutfağında yapıldığı bilinmekle birlikte halk arasında da yapımı yaygınlaşmıştır. Özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir . Bu yüzden İzmir Lokması olarak bilinir. İzmir'de dini öneme sahip günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Özellikle sünnet düğünlerinde Lokmanın taze olarak hazırlanması, pişirilmesi ve davetlilere dağıtılması adettendir.
Lokma'nın birçok çeşidi de bulunmaktadır. Ankara'nın Güdül-Ayaş yörelerinde Bırtlak diye bilinen bir lokma çeşidi vardır. Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum, bir parça yemek anlamına gelen Arapça'daki "lukma" kelimesinden gelmiştir. Lokmanın bir çeşidi olan bugün Arap kültüründe varolan "kadı lokması" El-Bağdadi tarafından 13. yüzyılda tarif edilmiştir.
_________________________________
Turkish street Food " İzmir Lokma "
_________________________________Sometimes a taste integrates with the place it originates from, and they are called as such. İzmir Lokma (Fried Sweet Dough ) are among the taste specific for İzmir... ( More : İzmir Cuisine )
_________________________________
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder