Çömlekte Kuru Fasülye |
Türk misafirperverliğinin en çarpıcı ve göz alıcı örneklerinin sergilendiği Sofra, Anadolu insanının insana verdiği değerin en güzelörneğidir. Evine misafir gelen bir aile Kiler'inde sakladığı en değerli yiyeceklerini misafirine cömertçe ve gururla sunar. Burada misafirin kişiliği yada konumu çok etkin değildir. Tanrı misafiridir ve kişinin evine ne kadar çok misafir gelir, yenilir içilir ise o evdeki bet-bereket o nisbette artar.
İşte bu yoldan hareketle, Anadolu Türk kültürünü en güzel şekliyle yaşayan Kırşehir ili insanı kendi yaratıcı zekasını yemek yaparken de kullanmasını bilmiş, kendi ürettiği ürününü hem en iyi şekilde değerlendirmiş, hem de güzel yemekler yaparak damak zevkini gidermiştir. Kırşehir yöresine has yemekler;
İşte bu yoldan hareketle, Anadolu Türk kültürünü en güzel şekliyle yaşayan Kırşehir ili insanı kendi yaratıcı zekasını yemek yaparken de kullanmasını bilmiş, kendi ürettiği ürününü hem en iyi şekilde değerlendirmiş, hem de güzel yemekler yaparak damak zevkini gidermiştir. Kırşehir yöresine has yemekler;
Tandırda Çömlek Paça, Çömlekte Kuru Fasulye, Et Yahnisi , Madıkmak, Kesme Aşı Kaynak ,Yoğurt (Ayran) Çorbası, Topalak (Etsiz Köfte) , Düğür Çorbası, Lepe (Sütlü Pilav), Pancar Çırpması, Yarma Aşı, Keşkef, Çullama, Soğanlama, Kürt Pilavı,
Et (genellikle kuzu eti) bir parça kuyruk yağı ve tuz atılarak suda haşlanır. Haşlanan et sudan çıkartılır.Kişiye göre ayarlanan et suyuna yine ona göre bulgur atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.Suyu çekilince ateşten indirilir. Pilav başka bir kaba boşaltılır ve üzerine tereyağ döküldükten sonra haşlanan etlerde üzerine ilave edilerek servis yapılır.
Sebzeli Bulgur Pilavı, Çirleme, Boranı, Sündürme, Ayva Dolması
Et (genellikle kuzu eti) bir parça kuyruk yağı ve tuz atılarak suda haşlanır. Haşlanan et sudan çıkartılır.Kişiye göre ayarlanan et suyuna yine ona göre bulgur atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.Suyu çekilince ateşten indirilir. Pilav başka bir kaba boşaltılır ve üzerine tereyağ döküldükten sonra haşlanan etlerde üzerine ilave edilerek servis yapılır.
Sebzeli Bulgur Pilavı, Çirleme, Boranı, Sündürme, Ayva Dolması
İç Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine
Kaynak : İl Kültür ve Turizm
Berfend BER
_________________________________
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder